Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Ha a számokat nézzük, valami nagyon fura a pótlistás szavazóknál

Székelyhon 2018. október 07., 18:47
HIRDETÉS

Aggodalmát fejezte ki a Pro Demokrácia Egyesület azzal kapcsolatban, hogy a „szavazási turizmus” módszerével meghamisíthatják a referendum eredményét.

Pótlistás és állandó listás szavazók. Furcsa eltérést figyelt meg a Pro Demokrácia Egyesület. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A Pro Demokrácia Egyesület vasárnap közleményt juttatott el az Agerpres hírügynökséghez, amelyben az áll, hogy „szavazási turizmusnak” tartja azt a gyakorlatot, amikor szervezett utazás keretében más településre szállítják voksolni a szavazópolgárokat. „A választási csalásnak ez a módja korábbi népszavazások során is gyakori volt Romániában” – állítja a szervezet. A dokumentumot Ionuţ Ţaţa, az egyesület elnöke és Cristian Pîrvulescu tiszteletbeli elnök írja alá.

A Pro Demokrácia Egyesület szerint figyelemre méltó, hogy míg például a 2016-os parlamenti választások idején az urnákhoz járuló 7 212 022 személy közül 346 620-an szavaztak pótlistákon, addig most a vasárnap 13 óráig szavazó 2 134 579 személy közül 239 736-an pótlistákon szerepelnek, ami arányaiban háromszor annyi pótlistás szavazót jelent.

Egyes megyékben – például Prahova, Argeş, Ilfov, Giurgiu, Brassó, Dâmboviţa, Temes, Kolozs, Szatmár, Dolj megye bizonyos településein és Bukarestben – a szervezet megfigyelői szerint

a pótlistás szavazók száma meghaladta az állandó listán szavazók számát.

A Pro Demokrácia Egyesület felkér minden, a szavazási folyamatot megfigyelő szervezetet, hogy legyenek résen, és azonnal jelezzék, ha szavazási turizmusra utaló eseteket észlelnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS