Gyógyszerárak elszámolása: mekkora a késés és az elmaradás?

Gyógyszerárak elszámolása: mekkora a késés és az elmaradás?

A mindenki számára fejfájást okozó helyzet: a júliusi gyógyszerköltségek egy részét még nem kapták meg a patikák. A napokban azonban átutalják számukra a júliusi elmaradást, a megyei egészségbiztosítási pénztár vezetője szerint.

Fotó: Pál Árpád

Reagált az államilag támogatott gyógyszerárak elszámolásának a késésével kapcsolatos cikkünkre a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója. Duda Tihamér elismerte, hogy késnek az elszámolások, de azt enyhén szólva túlzásnak tartja, hogy hét-nyolc hónapos lenne az elmaradás.

Széchely István

2023. november 17., 10:062023. november 17., 10:06

El van maradva az egészségbiztosítási pénztár az ártámogatott gyógyszerek árának az elszámolásával a gyógyszertárak irányába, ami egyre nehezebb helyzetbe hozza a patikákat,

már a gyógyszertárláncok sem tudják vállalni a nagyon drága készítmények megrendelését a gyógyszerárak elszámolási késése miatt.

korábban írtuk

Egyre nehezebben tudják áthidalni az elszámolási késéseket a gyógyszertárak
Egyre nehezebben tudják áthidalni az elszámolási késéseket a gyógyszertárak

Az elszámolási késések miatt a nagyon drága gyógyszerek beszerzése akár néhány hónap alatt csődbe vihet egy patikát, a helyzet miatt leginkább azok a betegek kerülnek kétségbeesett helyzetbe, akiket ritka és drága készítményekkel tudnak csak kezelni.

Kedden jelent meg az erről szóló cikkünk, amelyben a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara elnöke, Melles Melinda egyebek mellett példaként elmondta, múlt héten kiadott egy 16 800 lejbe kerülő gyógyszert, amelyen mindössze 35 lej profitja van, és feltette a kérdést, hogy amennyiben az egészségbiztosítási pénztár 7-8 hónap múlva fizeti vissza a költséges gyógyszer árát, legalább egy csomag papírt meg tud-e majd vásárolni a 35 lejes profitból.

Csütörtökön reagált cikkünkre a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója, elismerve a késés tényét, de

azt cáfolta, hogy az hét-nyolc hónapos lenne.

„Valóban vannak elmaradások, de a hét-nyolc hónap enyhén szólva is túlzás. Azon kívül az elnökasszony például elfelejti azt – és ezt nem rosszindulatból mondom –, hogy a gyógyszertáraknak a bevétele két forrásból származik.

Idézet
Az egyik az az ártámogatott rész, amit a kiadott receptek nyomán nekünk leszámláznak, és amit mi kifizetünk, és van a direkt inkasszó, ami az olyan gyógyszerek, vitaminok, táplálékkiegészítők és egyebek eladásából folyik be, amelyeket szabadeladásban értékesítenek, valamint az ártámogatott gyógyszereknek az a része, ami nem támogatott”

– fogalmazott Duda Tihamér, hozzáfűzve, hogy 40-60 százalék között mozog a gyógyszertárak esetében az a bevétel, ami nem az egészségbiztosítási pénztártól származik.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Rövidült az elszámolási határidő

Az elszámolási késésekkel kapcsolatban Duda Tihamér ugyanakkor arra is kitért, hogy július elsejéig 90 napos elszámolási határidővel kellett kifizessék az ártámogatott gyógyszereket a patikáknak, ám

az új keretszerződéssel lecsökkent a kifizetési határidő – a gyógyszertárak javára – 90-ről 60 napra.

Ehhez még mindkét esetben hozzájön 30 nap, ennyi idő áll ugyanis a gyógyszertárak rendelkezésére, hogy benyújtsák az egészségbiztosítási pénztárhoz az elszámolási kéréseket és ott jóváhagyják azokat.

„Ez azt jelenti, hogy egy júliusban letett számla kifizetési határideje októberben jár le.” Jelenleg a júliusi költségeknek mintegy a felével van még elmaradva az egészségbiztosítási pénztár a gyógyszertárak irányába, illetve az augusztusi költségeknek jár le a kifizetési határideje e hónap végén – mondta el Duda Tihamér, de azt is közölte, hogy

rövidesen teljes egészében törlesztik a júliusi elmaradást.

Hargita megyében 8 954 000 lej volt az államilag támogatott gyógyszerek költsége júliusban, ebből 4 426 000 lejt tesz ki az egyszerű ártámogatott gyógyszereké, és 4 529 000 lejt az országos egészségügyi programokban kiadott ártámogatott gyógyszerek ára. Utóbbit nem fizette még ki az intézmény a patikáknak, de ez napokon belül megtörténik – tájékoztatott Duda Tihamér. Így már csak az augusztusi költségek esetében lesznek elmaradásaik az új keretszerződés előírásai értelmében.

Ugyanez a költség augusztusra 8 778 000 lej volt (4 534 000 lej + 4 244 000 lej), szeptemberre 10 400 000 (5 136 000 + 5 067 000), a még nem végleges októberi érték pedig 12 400 000 lej (6 800 000 + 5 600 000).

A megyei egészségbiztosítási pénztár vezetője az elszámolási problémák kapcsán azt is megemlítette, hogy

mivel nem kapott költségvetés-kiegészítést az intézmény, minden hónapban egy memorandumot kell összeállítson az intézmény a költségekről, amelyet hónapról-hónapra csak a kormány jóváhagyása után tudnak kifizetni.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) 4,2 milliárd lejt kért legutóbb a kormánytól, de csak 1,7 milliárdra kapott jóváhagyást, a megyei egészségbiztosítási pénztár ennek arányában tud kifizetéseket végezni ebben a hónapban – magyarázta Duda Tihamér.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

A legdrágább gyógyszerek teljesen ártámogatottak

A gyógyszertárak számára a legnagyobb terhet a nagyon költséges gyógyszerek beszerzése okozza, amelyeknek – egyetlen készítménynek – az ára esetenként elérheti egy patika teljes havi forgalmának az értékét. Ezeket már csak azonnali fizetéssel tudják beszerezni a nagybani gyógyszerlerakatoktól, így akár

néhány hónap alatt a csőd szélére kerülhet egy patika egy-két drága készítmény megrendelése miatt, ha nem kapja meg időben azok ellenértékét.

Ezek a készítmények többnyire teljesen ártámogatottak, azaz a teljes költséget az államtól kell megkapják a gyógyszertárak – erősítette meg kérdésünkre Duda Tihamér. „Nagyon helyen nyilatkozta az elnökasszony, hogy értékfüggően részarányosak, de van egy maximális érték. Az a példa jól illusztrálja, hogy ha a gyógyszer 100 százalékban támogatott, akkor abból neki 35 lej marad. Ha az a gyógyszer 10 000 lejbe kerül, akkor ő ki kell fizesse a beszállítónak azt a 10 000 lejt, de az már a kereskedelmi kapcsolat függvénye a gyógyszertárak és a nagybani forgalmazók között, hogy miként tudnak megegyezni a fizetési határidőkben” – mondta a megyei egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatója.

Működési problémák az elektronikus rendszerben
Múlt hét közepén újból elérhetetlenné vált az egészségügyi szolgáltatók számára az elektronikus egészségügyi platform, amelyben az egészségbiztosítási rendszer keretében elvégzett egészségügyi szolgáltatásokat hitelesítik. A platform azóta is akadozva működik, az egészségügyi szolgáltatók körében pedig aggodalmak merültek fel azzal kapcsolatban, hogy megkapják-e a szolgáltatások ellenértékét, ha nem tudják hitelesíteni azokat. Kérdésünkre Duda Tihamér elmondta, ilyen esetekben a szolgáltatók offline vezethetik be a rendszerbe a recepteket és az elvégzett szolgáltatásokat, majd amikor a rendszer újra működőképessé válik, fel tudják tölteni az adatokat. Amikor huzamosabb ideig tart a kiesés – volt a múlt hónapban is egy – akkor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke rendeletet ad ki, amellyel meghosszabbítja a jelentési határidőket azért, hogy az elvégzett szolgáltatásokat le lehessen jelenteni – mondta a megyei egészségbiztosítási pénztár vezetője. Ez történt most is, így nem fordulhat elő az, hogy az egészségügyi szolgáltatók a kiesés miatt nem tudják időben lejelenteni az elvégzett szolgáltatásokat, és így nem kapják meg azok ellenértékét – erősítette meg kérdésünkre Duda Tihamér. „Mindenképp kellemetlen helyzet ez a szolgáltatóknak is, mert sokkal nehezebb így dolgozni, a pácienseknek is, mert türelmesebbek kell legyenek – mert ugye elmegy az orvoshoz, ott már probléma van, majd a gyógyszertárban is –, de át kell hidalni ezeket a helyzeteket addig, amíg a rendszer fel lesz újítva, illetve ki lesz bővítve” – fogalmazott a megyei egészségbiztosítási pénztár vezérigazgatója.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 17., szombat

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön

Két tűzesethez is ki kellett vonulniuk szombaton a háromszéki tűzoltóknak. Sepsiszentgyörgyön egy tűzhelyen felejtett serpenyő, Bodzafordulón egy kazán miatt lobbantak fel a lángok – számolt be a Kovászna megyei tűzoltóság.

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön
2024. február 17., szombat

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során

Az elmúlt 24 órában összesen 822 gépjárművezetői jogosítványt vontak be a közlekedési rendőrök, 333-at gyorshajtásért, 51-et alkohol és 13-at kábítószer befolyása alatt történő vezetéséért.

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során
2024. február 17., szombat

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé

Két huszonéves fiatal ellen indulhat büntetőeljárás, ugyanis egyiküket tiltott szer használatának gyanújával, másikukat ittas vezetés közben kapta el a marosvásárhelyi rendőrség szombatra virradóra. Mellettük még további 25 sofőrt bírságoltak meg.

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé
2024. február 17., szombat

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi

Egy marosvásárhelyi lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik a lángok megfékezése után egy 84 éves férfi elszenesedett holttestét találták meg a lakásban szombat délben – tájékoztatott a Maros megyei rendőrség.

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi
2024. február 17., szombat

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön

Ragyogó napsütéses időben és jó hóviszonyok között rendezték meg szombaton Hargitafürdőn a 11. Konzul Kupa amatőr síversenyt. A vetélkedőn sífutásban és műlesiklásban mérte össze tudását több száz székelyföldi sportoló.

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön
2024. február 17., szombat

Világháborús lövedéket találtak Salamáson

A második világháborúból származó lövedéket fedezett fel egy ember Orotva-patakában szombat reggel a Hargita megyei Salamáson. A Hargita megyei tűzszerészek a helyszínre vonultak, és elszállították a lövedéket későbbi megsemmisítés céljából.

Világháborús lövedéket találtak Salamáson
2024. február 17., szombat

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni.

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat
2024. február 17., szombat

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban

Az Argylle: A szuperkém és a még mindig futó A méhész mellett olyan új filmek érkeztek a mozikínálatba, mint a Bob Marley életéről készült Bob Marley: One Love, de a Sonynál készült Madame Web is „behálózza” a vásznakat.

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban
2024. február 16., péntek

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban

A marosvásárhelyi Kárpátok sétánya lakótelep egyik lakásában talált két holttesthez riasztották péntek délután a rendőröket.

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

A marosvásárhelyi Poklos-patakhoz riasztották pénteken este a rendőrséget és a mentőegységeket.

Holttestet találtak a Poklos-patakban
Holttestet találtak a Poklos-patakban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM