HIRDETÉS

Incze Ferenc festőművész hazatért

Gergely Imre 2012. július 03., 19:23 utolsó módosítás: 2012. július 17., 16:34

Nagy értékű gyűjteménnyel gazdagodott a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum. Itt kap méltó helyet a város szülöttje, a huszadik század erdélyi festészetének meghatározó alakja, Incze Ferenc festőművész hagyatéka.

Incze Ferenc – a második Dalí: mondták róla méltatói korábbi kiállításain. Az 1910-ben Gyergyószentmiklóson született festőművész tehetsége alapján kora ünnepelt festője lehetett volna – volt, aki úgy vélte, Incze lehetett volna a második Dalí –, politikai okokból viszont sokáig háttérbe szorították, nem engedték, hogy kiállítson, mivel festészete nem illeszkedett az akkoriban elfogadott és támogatott szocialista-realizmushoz. A Salvador Dalí alkotásaira emlékeztető festményeket alkotó művészt akkor kezdték megismerni és elismerni a kortársak, amikor 1973-ban egyik önarcképét ezüstéremmel díjazta a párizsi Francia Képzőművészek Szalonja.

Az élete legnagyobb részét Kolozsváron töltő művész 1988-ban hunyt el, életében csak egy alkalommal voltak láthatók alkotásai Gyergyószentmiklóson, 1982-ben. Incze akkor megfogalmazta, hogy amennyiben a város erre teret, kiállítóhelyiséget biztosít, létrehoz egy igazi képzőművészeti galériát, akkor műveiből adományozni fog Gyergyószentmiklósnak. Incze Ferenc álma most, 30 év múltán valósulhat meg.

Alkotásai szülővárosában kapnak méltó helyet

Incze Ferenc most hazatért. A művészi hagyatéka, közel száz olajfestmény, több száz ceruza- és szénrajz és egyéb alkotásai a múlt héten érkeztek meg a Tarisznyás Márton Múzeumba – jelentette be Csergő Tibor, az intézmény vezetője. A festő örököseivel, nevelt lányával, Polonyi Jolánnal megkötött egyezség szerint a teljes hagyaték a múzeum tulajdonába kerül – igaz, jól meghatározott feltételekkel. A múzeumnak fel kell nőnie Incze Ferenchez, azaz olyan állandó kiállítóhelyiség kialakítására lesz szükség, ahol állandó jelleggel láthatóak lesznek az alkotások – mondta el Csergő.

Erre a legalkalmasabb az egykori tüdőkórház helyén kialakítandó képzőművészeti galéria lenne. Az épület átalakításának elképzelése már évek óta létezik, sőt a kivitelezési tervek, látványtervek is készen vannak. Most a kivitelezés következne. Ezt három év alatt kell megvalósítani, ahhoz, hogy az Incze-örökösökkel kötött megállapodás tartható legyen, és Gyergyószentmiklós számára hatalmas jelentőségű művészeti gyűjteménnyel gazdagodjon a múzeum.

Az írásba foglalt egyezség szerint 2014-ig Gyergyószentmiklóson, majd több székelyföldi városban és Magyarországon is időszakos kiállítások keretében lennének láthatók a festmények, ezt követően pedig véglegesen az erre kialakított kiállítóhelyiségben találnának méltó otthonra Incze Ferenc alkotásai. Csergő hozzáteszi: ő és a múzeum mindent meg fog tenni azért, hogy ez valóban így történjen, a megállapodás tartható legyen, létrejöjjön a kiállítóterem. Ellenkező esetben akár el is veszítheti a város a gyűjteményt. „Incze Ferenc hazatért, most meg kell becsülnünk” – fogalmazott az intézményvezető.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS