Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Ferenc pápát lenyűgözte az erdélyi tájak szépsége

Székelyhon 2019. június 03., 13:16 utolsó módosítás: 2019. június 03., 14:23

Ferenc pápa romániai apostoli látogatásáról visszatérőben, a hagyományoknak megfelelően a repülőgépen válaszolt az újságírók kérdéseire. A Szentatya elmondása szerint „Isten ajándékának” tartja, hogy – a kedvezőtlen időjárás miatt – autóval utazhatott át a „lenyűgöző szépségű Erdélyen”.

Ferenc pápát lenyűgözte az erdélyi tájak szépsége
galéria
Fotó: Pinti Attila

A pápai út alkalmával a Rómába visszavezető repülőúton az egyházfő a hagyományoknak megfelelően válaszolt a szentszéki küldöttség részeként vele utazó újságíróknak. Micaci Cristian, a nagyváradi egyházmegye sajtósa, az erdélyi Mária Rádió tudósítója az apostoli látogatás mottójaként ismert „együtt járásról”, illetve a felekezetek – különösképpen a katolikus kisebbség és az ortodox többség –, az etnikumok, valamint a politika világa és a civil társadalom közötti kapcsolatokról kérdezte a pápát.

A Szentatya válaszában kiemelte,

a kapcsolatokat jellemezze a kinyújtott kéz magatartása, amikor konfliktusok vannak.

Mint fogalmazott, „ma egy fejlődésben lévő ország a születések magas számával, mint nálatok, egy ilyen jövővel nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ellenségei legyenek. Mindig egy közeledési folyamatot kell megvalósítani: a különböző nemzetiségek, vallási felekezetek és elsősorban két keresztény között... Ez az első: mindig a kinyújtott kéz és a másik meghallgatása.”

Az ortodoxiával kapcsolatban elmondta, „könnyű közel kerülni Dániel pátriárkához, mert testvéremnek érzem őt, és testvérként beszéltünk egymással. Nem mondom neki azt, hogy »De ti miért...«, és ő nem mondja azt nekem, hogy »De ti miért...«, hanem együtt járunk! Mindig ez a gondolat áll előttünk:

az ökumenizmus nem azt jelenti, hogy érjünk a meccs, a viták végére; az ökumenizmust együtt járva valósítjuk meg.

Együtt járva. Együtt imádkozva. Az ima ökumenizmusa ez.”

Egy német újságíró Európai Unióval kapcsolatos kérdésére Ferenc pápa emlékeztetett: vissza kell térni az alapító atyák eszméihez, túl kell lépni a határokon. „Igaz, hogy minden országnak megvan a maga azonosságtudata, amire vigyáznia kell, de Európát nem győzhetik le az ideológiák”.

Egy spanyol újságíró érdeklődésére az egyházfő nála tíz évvel idősebb elődjével, XVI. Benedekkel való kapcsolatára is kitért, mint mondta, úgy tekint rá, mint „egy nagyapára”, aki „keveset és lassan, de ugyanolyan mélységgel, alapossággal és tisztánlátással beszél, mint mindig”.

A hagyományos sajtótájékoztató végén Ferenc pápa fogalmazása szerint „Isten ajándékának” tartja, hogy – a kedvezőtlen időjárás miatt – autóval utazhatott át a „lenyűgöző szépségű Erdélyen”. A Szentatya ugyanis az eredeti tervekkel ellentétben szombaton Bákó helyett Marosvásárhelyre utazott repülővel, onnan azonban biztonsági okokból nem helikopterrel, hanem személyautóval folytatta útját Csíksomlyóra.

Olyan gyönyörű tájakat láthattam, mint még soha életemben, és köszönöm az esőnek, hogy így utazhattam (...) Sokkal közelebb kerültem ezáltal a valósághoz.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat