Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Ezt hagyta maga mögött a Hargita megyén is végigsöprő szélvihar

Iszlai Katalin 2020. február 06., 18:42

Rengeteg kidőlt fát, számos lezárt útszakaszt, tizenkét áramszolgáltatás nélkül maradt települést és nagyon sok egyéb kárt hagyott maga mögött a szerda esti szél- és hóvihar Hargita megyében. Az áramszünet miatt öt településen szünetelt csütörtökön az oktatás.

Fotó: Pinti Attila

Rendkívül pontosan vetítette elő a szerdai szél- és hóvihart az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM): a Hargita megyére szerda estétől csütörtök reggelig érvényes másodfokú, narancssárga színű figyelmeztetésnek megfelelően rendkívül erős szél fújt a megye számos pontján, amely több helyen is jelentős károkat okozott. Az útlezárásokról, balesetekről, áramszünetekről itt számoltunk be részletesen.

Áramszünet 12 településen

Reggelre aztán a legtöbb útszakaszt legalább az egyik irányba megnyitották a forgalom előtt, a 13B országút Parajd és Borzont közötti szakaszán, illetve a Gyergyószentmiklós és Gyilkos-tó közötti 12C jelzésű országúton azonban még csütörtökön is szünetelt a közlekedés a kora délutáni órákig.

Fotó: Pinti Attila

Emellett

56 megrongálódott transzformátorállomás miatt a megye 5281 fogyasztója maradt áram nélkül 12 településen:

Balánbányán, Székpatakon, Bélboron, Gyilkostón, Gyergyószentmiklóson, Récefalván, Hágótőn, Hollósarkán, Hargitafürdőn, Újtusnádon, Tusnádon és Libánban. Csütörtökön aztán az is kiderült, hogy nem csupán a két balánbányai iskolában maradt el a tanítás. Mint Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelőtől megtudtuk, az áramszünet miatt Gyergyóhollón, Tusnádfürdőn, Tusnádon és Bélboron is szünetelt az oktatás. Az érintett oktatási intézményben az elmaradt tanórákat a diákoknak be kell pótolniuk. 

Jelentős károk Csíkszéken

Hargitafürdőn is jelentős károkat okozott a vihar, Füleki Zoltán csíkszeredai alpolgármester elmondása szerint nagyon sok fát döntött ki a szél, több tízet a lakóházak közelében. Emellett két villanyoszlopot, illetve egy transzformátorállomást is megrongált a szél, ami áramszünetet eredményezett a településen.

Fotó: Pinti Attila

„Egy személygépjárműre is fa dőlt, illetve egy melléképület tetejében is kár keletkezett, de szerencsére a legtöbb fa a lakóházak mellé dőlt, így személyi sérülés nem keletkezett.

A hargitafürdőiek elmondása szerint korábbról ilyen erejű szélviharra nem emlékeznek

– mondta az alpolgármester.

HIRDETÉS

Csíkszék másik legnagyobb mértékben érintett települése Balánbánya volt, ahol szintén nagyon sok fát és villanyoszlopot döntött ki az erős szél, így az egykori bányaváros áramszolgáltatás nélkül maradt. Ennek következtében egy helybéli, krónikus tüdőbetegségben szenvedő férfi ellátásra szorult, akinek otthoni oxigén-készüléke nem működött az áramszünet miatt, ezért kórházba kellett szállítani – tájékoztatott Kacsó Jolán, a csíkszeredai kórház sürgősségi betegellátó egységének vezetője.

Videó: Székelyhon
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS