Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Embereket kellett evakuálni, rengeteg kárt okoztak az áradások országszerte

Székelyhon 2019. június 24., 14:21 utolsó módosítás: 2019. június 24., 15:21
HIRDETÉS

A hivatásos tűzoltók 48 személyt menekítettek ki az árból az elmúlt 24 órában, és 104 személyt kértek fel arra, hogy az árvízveszélyre való tekintettel elővigyázatosságból hagyják el otthonukat. Ennek és a Ro-Alert rendszeren keresztül idejében kiküldött figyelmeztetéseknek köszönhetően az elmúlt 24 óra áradásai nem követeltek emberi áldozatot – tájékoztat közleményében a katasztrófavédelmi főfelügyelőség.

Embereket kellett evakuálni, rengeteg kárt okoztak az áradások országszerte
galéria
Hidegségen utat kellett lezárni az áradás miatt Fotó: André Csaba

A katonai tűzoltók összesen 65 lakásból, 78 pincéből, 267 udvarból szivattyúzták ki a vizet, munkájukat nagyban akadályozta a vízszint magassága, illetve a nagy mennyiségű hordalék.

A hétfőre virradóra lehulló tetemes mennyiségű csapadék 20 megye 72 településén okozott áradásokat.

HIRDETÉS

A viharos erejű szél fákat csavart ki, a katasztrófavédelem alkalmazottainak 53 esetben kellett közbelépniük, hogy a kidőlt fákat eltávolítsák az úttestről, gépkocsikról vagy a villanyvezetékekről

– írja az Agerpres hírügynökség.

A legnagyobb károkat Hargita és Mehedinţi megyében okozta a vihar. Mehedinţi megyében a katonai tűzoltóknak több mint 20 településen kellett segítséget nyújtaniuk az áradás miatt a házakban vagy gépkocsikban rekedt személyeknek.

Mint arról már beszámoltunk, Hargita megyében az áradat elöntötte Csíkszentdomokost és a Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegséget és környékét, 100 személyt kellett kilakoltatni elővigyázatosságból. A Hargita megyei tűzoltóság korábbi tájékoztatása szerint

Hidegségben egy házat teljesen tönkretett, további 25-öt pedig megrongált az áradás, emellett 50 melléképületet és 100 kertet öntött el a víz. Csíkszentdomokoson két ház és 90 udvar került víz alá.

Botoşani megyében három, az áradat miatt a személygépkocsiban rekedt személyt is kimentettek a tűzoltók. Fehér megyében a katasztrófavédelem, a helyi hatóságok emberei és önkéntesek a Sebes folyó töltését magasították meg homokzsákokkal.

Jelenleg Bákó, Hargita, Hunyad, Mehedinţi, Neamţ és Temes megyében munkálkodnak a hivatásos tűzoltók az ár okozta károk elhárításán, és zajlik a kárfelmérés, mutat rá az IGSU.

Az IGSU 38 figyelmeztető üzenetet küldött az állampolgároknak a Ro-Alert rendszeren keresztül az elmúlt 24 órában. A helyzet súlyosságára való tekintettel a hatóságok a szolgálaton kívül levő tűzoltókat is berendelték.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS