HIRDETÉS

Székely Vágta: megvannak a döntősök

Bíró Blanka 2017. július 15., 14:01 utolsó módosítás: 2017. július 15., 19:48
HIRDETÉS

Elkezdődött a Székely Vágta a maksai Óriáspince-tetőn. Bár az idő hűvös, nem esik az eső, azonban a bizonytalan időjárás miatt a program menet közben módosulhat – annak függvényében, hogy a versenypálya alkalmas-e a futamok lebonyolítására.

Fotó: szekelyvagta.ro

A középfutamokat szombat estére tették át.

Ha megvan a középfutam, de a döntőre nem kerülhet sor, a döntőbe jutott négy lovas, valamint a szervező település lovasa megy a Nemzeti Vágtára, összesen öten.

HIRDETÉS

Amennyiben a középfutamot egyáltalán nem lehet megtartani, akkor a Székely Vágta előfutamainak győztesei mennek a Nemzeti Vágtára.

Közben már lezajlott a lovasrendezvény első programpontja, a Szent Lászlótól elnevezett ügyességi verseny, amelyet Mojzi Árpád, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület tagja nyert, Betyár nevű lován. A második helyezett Költő Zsombor, szintén a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület tagja, a harmadik Király Károly a Szilaj Hagyományőrző Egyesület színeiben.

Fotó: szekelyvagta.ro

A legügyesebb huszár, Mojzi Árpád egy Szent László-kardot kapott,

amelyet Nagy György olaszteleki kovácsmester készített és ajánlott fel. A díjat Brendus Réka, a magyarországi Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese adta át. Összesen kilencen álltak kötélnek, az ötpróbás ügyességi versenyben lóról kellett egy kis kaput kinyitni, majd becsukni, akadályt átugrani, majd inni egy kevés sört, levágni egy szalmakarikát, és három szalmakarikát felvenni a kardra.

Fotó: szekelyvagta.ro

Pénteken késő este nagy érdeklődéstől kísérve megtartották A csillagösvény népe című eredettörténeti táncköltemény nyilvános főpróbáját, az ősbemutató szombaton 21 óra 30 perckor lesz.

A próba zökkenőmentesen zajlott, mindenki tudta, és tette a dolgát, érződött, hogy a próbafolyamat során összehangolódott a 120 résztvevő és a 40 ló. Orza Călin rendező-koreográfus irányításával sikerült egy látványos szabadtéri produkciót varázsolni, ahol tobzódnak a lézerelemek, sejtelmes gomolygó fénybe burkolva a domboldalt, vagy éppen a négy totemállatot idézve, de röpködnek a tüzes nyilak, forog a tüzes sámánkerék, dinamikusak a harci jelentek, vágtatnak a paripák, szólnak a sámándobok, és ropják a táncosok. A Székely Vágta számos kísérőprogrammal, lovas rendezvénnyel várja a látogatókat, Sepsiszentgyörgyről rendszeres buszjárat indul, a részletes program, és

a módosítások is követhetők a szekelyvagta.ro oldalon.

Kialakult a középdöntő mezőnye: Az első előfutamból a nyujtódi Ugron Attila és a mikóújfalusi Tóth Barna, a második előfutamból a gyergyószentmiklósi Szántó Pál és az előpataki Bartha Ferenc, a harmadik előfutamból a rétyi Hunyadi János Mátyás és a gyergyóditrói Gaitan Sándor, a negyedikből pedig a kézdivásárhelyi Berde Lóránd és a csíkdelnei Kovács Attila jutottak tovább.

A középfutamokat hat órától tartják, ha a pálya megfelelő állapotban lesz. Az előfutamok alatt esett az eső, ám a pályát nem áztatta fel, így azokat gond nélkül lebonyolították.

Maksa lovasát az állatorvosi vizsgán kizárták, Sepsiszentgyörgy lovasát pedig azért zárták ki, mert nem jelent meg a sorsoláson. Sepsiszentgyörgy azonban házigazdaként, alanyi jogon részt vehet a budapesti nemzeti Vágtán.
 
Fotó: szekelyvagta.ro
Megvannak a döntősök. Az első középfutamból a kézdivásárhelyi Berde Lóránt és a mikóújfalusi Tóth Barna jutottak tovább. A második középdöntőből a nyujtódi Ugron Attila és az előpataki Bartha Ferenc. Ők négyen mérkőznek meg a vasárnapi döntőben, hárman jutnak tovább a budapesti Nemzeti Vágtára. Sepsiszentgyörgy lovasa a szervező városként alanyi jogon vesz részt a Nemzeti Vágtán, bár a Székely előfutamról kizárták, mert nem vett részt a sorsoláson.

A szombati versenyek zökkenőmentesen zajlottak, egyetlen futamot sem kellett leállítani, vagy újraindítani. Az idő is kitisztult, így nincs akadálya, hogy 21.30 órától megtartsák a Csillagösvény népe táncszínházi produkció ősbemutatóját.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS