Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Elérte a célját, jövőre továbbfejlesztenék az AgroMania mezőgazdasági kiállítást és vásárt

Antal Erika 2019. május 19., 16:59
HIRDETÉS

Elégedettek a gazdák, a vállalkozók, a gyártók, a szolgáltatók és a szervezők egyaránt a Sáromberkén első alkalommal megszervezett AgroMania mezőgazdasági kiállítással kapcsolatban. A rendezvényt tovább bővítenék és fejlesztenék a jövőben.

Kóstolni is lehetett a gasztro-sátorban Fotó: Gálna Zoltán

A rendezvény médiapartnere a Székelyhon

Birtalan István Balázs, a szervező Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIET) elnöke érdeklődésünkre elmondta:

első nap háromezer látogatója volt a kiállításnak, vasárnap pedig négyezren regisztráltak a bejáratnál, ami azt jelenti, azt a célt amit kitűztek maximálisan elérte a rendezvény.

HIRDETÉS

A vásár első napján tartották a 7. Agrárakadémiát is, ami iránt szintén olyan nagy volt az érdeklődés, hogy megtelt a nagy előadósátor. „Pozitív visszajelzéseket kaptunk, a résztvevők, a látogatók örültek az eseménynek” – összegzett a főszervező. Hasonlóképpen vélekedett a kétnapos eseményről Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezetője is, a kiállítás másik főszervezője, akitől megtudtuk, hogy több száz előszerződést kötöttek a mezőgadazdasággal foglalkozók, termelők, gyártók, forgalmazók.

Kozma Mónika: messze felülmúlta az összes reményünket a kétnapos rendezvény Fotó: Gálna Zoltán

Jól megéreztük, hogy a mezőgazdaság erősítésével kell a gazdaság fejlesztését kezdeni, ez itt be is igazolódott, a kiállításhoz fűzött minden reményünk beigazolódott

– fogalmazott a Kozma Mónika, aki szerint vasárnap estig biztos eléri a látogatók száma a nyolcezret is.

A szervezők elégedettségét a résztvevők is visszaigazolták. Albert Zoltán kisgörgényi állattenyésztő érdeklődésünkre elmondta, egy piros-tarka üszőt hozott bemutatásra, illetve azért is látogatott el a vásárba, hogy

tanuljon is valamit, mert mindig van amit.

Szeretne pályázni, egy vontató fejőházra volna szüksége mondta. Véleménye szerint nagyon jó a vásár, reméli jövőben még nagyobbat szerveznek.

Albert Márton, kisgörgényi gazdálkodó: mindig lehet valamit tanulni Fotó: Gálna Zoltán

Portik Elemér gyergyóból érkezett családjával és a traktorok iránt érdeklődött. Ő is a tanulásra összpontosít, pályázni is szeretne – válaszolta kérdésünkre.

A tanulás és tudás fontosságát Fazakas Miklós a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) elnöke is kiemelte, aki arról beszélt, hogy hiánypótló a kiállítás és nagyon nagy igény van rá.

Maros megyében él az erdélyi magyarság legnagyobb közössége, akiknek zöme falun lakik, és gazdálkodásból él. Tehát jól választottak, amikor Maros megyét választották a kiállítás helyszínéül

– hangzott el. Az RMGE elsősorban szaktanácsadással, valamint szakmai képzésekkel segíti a gazdálkodókat.

Igazi családi rendezvény, ahol a kicsik sem unatkoztak Fotó: Gálna Zoltán

A Magyarországról érkezett vállalkozók, gyártók külön sátorboltán Győr mellől, Nyúlból érkezett, pótkocsikat, erdészeti és kommunális gépeket mutatott be az érdeklődőknek. Mint mondta,

azt szeretné, ha bekapcsolódhatnának a gazdaságfejlesztő programba és a romániai gazdák megismernék a gépeiket, vásárolnának, ugyanakkor romániai forgalmazókat is szeretnének találni.

A magyarországi bemutatkozó sátor felelőse Pigniczki Ferenc is arról beszélt, hogy szeretnének részt venni a gazdaságfejlesztő programban. Tizenöt gyártót képviseltek a kiállításon, ahová a Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat támogatásával vesznek részt. 

Fotó: Gálna Zoltán

A kiállítás terjeszkedésével, fejlesztésével kapcsolatban Kozma Mónika és Birtalan István Balázs is elmondta, szerencsére van hová fejleszteni terjedelmében és ami a kiállítók számát illeti, abban is.

Most három hektárnyi területen szervezték meg a kiállítást, amely Romániában a 3. helyen áll az ilyen jellegű rendezvények sorában, és 5-ik leglátogatottabb mezőgazdasági kiállítás

– hangsúlyozta a MIET elnöke. A Pro Economica Alapítvány elnöke arról is beszámolt, hogy a második napnak még csak a közepén tartottak és máris számosan jelezték, hogy jövőben szeretnének jelen lenni. A terület adott, tehát tovább lehet növelni – tette hozzá.

Pigniczki Ferenc: a magyarországi gyártók is szeretnének részt venni a gazdaságfejlesztő programban Fotó: Gálna Zoltán
Fazakas Miklós: a tudást kell fejleszteni, a szakképzés pedig nagyon fontos Fotó: Gálna Zoltán
Birtalan István Balázs: jól sikerült, elérte a célját a kiállítás Fotó: Gálna Zoltán
Fotó: Gálna Zoltán
Fotó: Gálna Zoltán
Fotó: Gálna Zoltán
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS