Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Város- és megyecsinálók virtuálisan

Szőcs Lóránt 2013. november 27., 20:54 utolsó módosítás: 2013. november 27., 21:19

Daczó Katalin újságíró Visszajátszás című kötete, illetve a Sarány Istvánnal közös szerkesztett Megyecsinálók című könyve Cseke Gábor újságíró, közíró közreműködésével felkerült a Magyar Elektronikus Könyvtárba (MEK).

Fotó: Veres Nándor


A Csíkszeredáról szóló két kötet szerzőivel, illetve a virtuális formájuk elkészítőjével szerdán este találkozhattak az érdeklődők a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. A megyei könyvtárnak ez a harmadik ilyen jellegű könyvbemutatója, mindegyik elektronikus kiadvány esetében Cseke Gábor volt a szerkesztő, aki elmesélte, hogy kötelességének érzi a könyvek ilyen formában történő népszerűsítését.

Daczó Katalin kifejtette, nagyon örül annak, hogy ez a két kötet egymás mellett megjelenik, így jobban észlelhetők a köztük lévő összefüggések. Sokan úgy tartották, hogy Csíkszereda a megyésítés után lett igazán város, holott az urbanizáció, ahogy a Visszajátszásból is kiderül, már jóval hamarabb elindult. A Megyecsinálók főszereplői kiharcolták, hogy Csíkszereda legyen a megyeszékhely, emiatt duzzadt a város lakossága a négyszeresére, persze ahogy elhangzott, ez egy értelmiségi réteg idetelepedését is elősegítette.

Sarány István szerint főleg a fiatalok számára fontos, hogy könnyen elérhetők ezek az információk.

Cseke Gábor végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyei könyvtárban immár 164 dokumentumértékű, főként helytörténeti jellegű könyvet digitalizáltak és tettek a MEK-en elérhetővé. Ezek jegyzéke megtalálható a könyvtár felfrissült honlapján.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS