HIRDETÉS

Szülőföldön maradásra buzdított Csaba testvér

Iochom Zsolt 2013. október 20., 22:41 utolsó módosítás: 2013. október 21., 10:36

Az 1661-es Csíki-medencét ért tatárdúlásról és az ezt követő újjáépítésről elmélkedett vasárnap este a csíksomlyói kegytemplomban Böjte Csaba ferences szerzetes.

Fotó: Iochom Zsolt

1661. október 21-én közel negyvenezer török-tatár tört rá Székelyföldre, Csíkban a Mikó-várba szoruló székely haderőt megsemmisítve végig rabolták, gyújtogatták az egész medencét. A tatárdúlásnak áldozatául esett a csíksomlyói kegytemplom is, de csodával határos módon Mária szobra nem égett el,  épségben megmaradt. Az ott szolgáló tizenkét ferences szerzetesből négyet megöltek, négyet rabszíjon elvittek.

Újraépítették őseink a házaikat, a templomokat és az iskolát. Talpra álltak, segítséget kértek a megmaradt székely falvakból és kalákában következő tavaszra újjáépítették az iskolát is – tárta a hívők elé követendő példaként Csaba testvér. „Jó lenne az őseinktől erőt venni! Ők nem hagyták el abban a  nehéz helyzetben se szülőföldjüket. Semmijük sem volt, de közösen mindent újraépítettek. Mi miért hagynánk ma el szülőföldünket?” – tette fel a kérdést Böjte atya.

A szentmisét követően Sepsiszéki Nagy Balázs történelmi visszatekintést nyújtott az 1661-es eseményekről, majd a Marosmenti Kodály Zoltán Gyermekkórus dalaival tette szebbé a megemlékezést.

A folytatásban Szent István Kollégium előtt elültették a reménység fáját, majd leleplezték a Szent Istvánt ábrázoló plakettet az épület falán. A Role zenekar előadásában Mária énekek, Kájoni-dalok csendültek fel a Szent István otthon lakóinak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
30 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS