HIRDETÉS

Reklámpannó helyettesíti a rovásírásos helységnévtáblát

R. Kiss Edit 2012. november 12., 14:57 utolsó módosítás: 2012. november 12., 19:10

Rovásírással is fel van tüntetve Csíkszereda neve a város Székelyudvarhely felőli bejáratánál. A felirat nem a hivatalos helységnévtáblán, hanem attól néhány méterre, egy reklámtáblaként felállított pannón szerepel. A rovásírásos táblát Csibi Barna állíttatta, elmondása szerint alternatív megoldásként.

A város nevét román és magyar nyelven feltüntető hivatalos helységnévtáblától nem messze egy rovásírásos tábla jelent meg Csíkszereda Székelyudvarhely felőli bejáratánál. A táblán a Csíkszereda felirat szerepel rovással, alatta pedig latin betűkkel, kisebb feliratban is olvasható magyarul, illetve román nyelven a város neve. A tábla hátoldalán román és magyar nyelven is közzétették, hogy a pannót a rovásírás népszerűsítése céljából helyezték ki. „Ez a tábla a Rovás Alapítvány által 2010-ben indított egységes rovásos helynévtábla-mozgalom keretében készült abból a célból, hogy az emberiség egyetemes kulturális örökségének részét képező magyar nemzeti írást népszerűsítse és mindennapi használatát elősegítse.” A tábla hátoldalán még arra is biztatják az érdeklődőket, hogy fényképezzék le, és osszák meg az interneten a pannó fotóját.

Amint a Rovás Alapítvány honlapjáról kiderül, a táblát Csibi Barna állíttatta Csíkszeredában. A nemzeti ügyek mellett szervezett figyelemfelkeltő akcióiról ismert fiatalember portálunknak elmondta, magánemberként állíttatta a táblát. Az önkormányzattól bérelt területre, reklámpannóként helyezte el. Kifejtette, ez egyfajta alternatív megoldás arra, hogy Csíkszereda neve rovásírással is szerepeljen a város bejáratánál, miután nem sikerült elérni, hogy a felirat a hivatalos helységnévtáblán kapjon helyet.    

A hivatalos út járhatatlannak bizonyult

Azon 2009-ben elindított kezdeményezés előtt, hogy Csíkszereda helységnévtábláján rovásírással is feltüntessék a város nevét, lezárult a jogi út. A városi önkormányzat 2009-ben a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom csíkszeredai szervezetének előterjesztésére, 1997 támogató aláírás figyelembe vételével határozatot hozott arról, hogy a székely rovásírásos felirat is szerepeljen Csíkszereda helységnévtábláin a város be-, illetve kijáratainál. A határozatot később megtámadta a Hargita megyei Prefektusi Hivatal, több halasztás után pedig 2010-ben a Közigazgatási Bíróság helyet adott a prefektusi hivatal kérésének, és hatálytalanította az önkormányzati döntést. A bíróság is azzal érvelt, mint a prefektusi hivatal, miszerint a megyeszékhelyen élő székelyek száma nem haladja meg a húsz százalékot, ezért törvénytelen székely rovásírással kiírni a helységnevet.

A jogi hercehurca ezt követően is folytatódott, és bár az önkormányzat fellebbezett, a következő jogi fórumon is elutasították ezt. Csibi Barna tovább is vitte az ügyet, elmondása szerint magánszemélyként belépett a perbe és Strasbourgba is felterjesztette a történteket, beadványát azonban formai okokra hivatkozva elutasították.

Egységes rovásírásos helynévtáblák a Kárpát-medencében

A Csíkszereda nevét rovásírással feltüntető reklámtábla a Rovás Alapítvány egységes helységnévtáblái közé tartozik. Az alapítvány egy szabványtervet dolgozott ki annak érdekében, hogy a Kárpát-medencei magyarlakta területeken egységes táblákon szerepeljenek a rovásírásos feliratok. Csibi Barna elmondta, az egységes kivitelezésű rovásírásos helységnévtáblák közül Erdélyben a Csíkszereda bejártánál felállított tábla  az első, Kárpátalján és Magyarországon viszont már sok településen fogadja ilyen tábla az odalátogatókat.

A fiatalember elmondta, a Rovás Alapítvány a nevét adta a pannóállításhoz, az engedélyeket viszont magánszemélyként ő szerezte be, és ő is fizette ki a táblaállítás jelentős, összesen 1465 lejre rúgó költségeit. A különböző engedélyek, illetékek és bizonylatok beszerzése mellett a tábla felállítására területet is bérelt az önkormányzattól, és a bérleti díjat hat hónapra fizette ki. Szerette volna, ha az önkormányzat besegít, a tábla közhasznú jellegére való tekintettel elengedi a bérleti díjat, vagy más támogatást nyújt, de nem kapott választ erre vonatkozó levelére – közölte Csibi Barna. Kifejtette, az engedélyezés és táblaállítás folyamatának elhúzódása miatt a hat hónap, amennyi időre kifizette a bért, nemsokára lejár, december 31-ig van kifizetve a bér. A pannó felállítása során a költségek mellett más akadályok is felmerültek, amint ugyanis Csibi Barna elmesélte, miután felállították a táblát tartó oszlopokat, még aznap el is lopták azokat.

Csíkmadarason is szeretett volna felállítani rovásírásos helységnévtáblát Csiba Barna, elmondása szerint azonban az önkormányzat nem reagált időben erre vonatkozó beadványára, ezért perben áll velük.

A csíkszeredai tábla állítása kapcsán Csibi Barna még azt mondta, a rovásírás népszerűsítése mellett ennek az is célja, hogy mutassa, székelyek élnek itt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
32 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS