HIRDETÉS

Megvizsgáltatják a valószínűleg méreggel „dúsított” húsgombócokat

Iszlai Katalin 2016. november 22., 10:26

Valószínűsíthetően mérgezett húsgombócokat helyeztek ki valakik Csíkszereda különböző pontjain a hétvégén, illetve újabb adag jelent meg a városban hétfőn. Amíg nem bizonyosodik be, hogy a talált gombócok mérget tartalmaznak, a rendőrség nem tesz semmit.

Fotó: Száva Emese

A húsgombócokról szóló hír elsőként a Csíkszeredai kutyások elnevezésű Facebook-csoportban jelent meg, a tagok azóta folyamatosan közzéteszik, ha újabb adagot találnak a város területén.

Száva Emese, a taplocai állatotthon ügyintéző igazgatója megkeresésünkkor éppen a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóságon volt, hogy leadjon egy mintát a városban kihelyezett húsgombócokból.

„Egy Facebook-csoportban közzétett bejegyzés alapján jutott el hozzánk az információ, az értesülések szerint már napközben kitettek egy adagot a Temesvári sugárúton, én este ugyanazon a helyszínen, pontosabban a húsüzlet közelében lévő zöld övezetben, és az előtte lévő négy-öt tuja alatt találtam húsgombócokat. Arra kértem a felhasználókat, hogy aki még talál valahol, mindenképp tegye közzé, a Facebook-bejegyzések szerint a központi parkon kívül eső, Petőfi iskola fele vezető úton és a Kossuth utcai lottózónál is találtak gombócokat. A feljelentést már az első bejelentést követően megpróbáltuk megtenni a rendőrségen, ahol azt a választ kaptuk, hogy mivel nem tudhatjuk biztosra, hogy valóban méregről van szó, először meg kell bizonyosodni róla egy vizsgálat segítségével. Nem tudom, hogy ez a kivizsgálás hogyan és mennyi idő alatt készül el, de amint lesz használható információ, azonnal jelentkezünk. Amíg nem bizonyosodunk meg, hogy méregről van szó, nem lehet biztosat mondani, de azt tudom javasolni a kutyatulajdonosoknak, hogy mindenképp használjanak pórázt. Az a legnagyobb veszély, amennyiben méregről van szó, hogy nyers húsgombócban van, így nincs az a kutya, amelyik egy másodperc alatt ne tudná bekapni, így esélytelen elvenni tőle” – hívta fel a figyelmet Száva Emese.

Orendi Éva, a taplocai kutyamenhelyet működtető Pro Animalia Alapítvány elnöke érdeklődésünkre elmondta, felháborító a húsgombócok kihelyezése. „Nem tudjuk, hogy melyik kutya milyen, és sétáltatáskor megeszi vagy sem ezeket a húsgombócokat, de szerencsére a legtöbb kutyát úgy nevelik, hogy az útról ne szedjen fel élelmet. Ugyanakkor bármikor megtörténhet, és sajnos védekezni ez ellen nem lehet: ha megeszik, abból problémák adódnak. Aki ezeket kihelyezte, az egy lelketlen, szívtelen, állatgyűlölő valaki lehet. Azt nem tudom, hogy a kóbor kutyák ellen van ez az akció vagy a gazdás kutyák ellen, de teljesen érthetetlen ez a dolog számomra. A kóbor kutyák ellen van más megoldás, rendszeresen kapjuk és befogadjuk a városból összeszedett kutyákat, a múlt hónap végén 309 eb volt nálunk. Mi mindent megteszünk, és azt szeretnénk, ha egyszer már nem lenne kóbor kutya a városban” – hangsúlyozta Orendi Éva.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
35 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS