Leromlott épületek, elhagyott ingatlanok rontják a csíkszeredai városképet

Leromlott épületek, elhagyott ingatlanok rontják a csíkszeredai városképet

Fotó: Kristó Róbert

Csíkszeredában az utóbbi években alábbhagyott az építési kedv, ugyanakkor megnőtt az elhagyott és elhanyagolt ingatlanok száma. Ráadásul a város nem rendelkezik kimagasló épített környezettel, még a Kossuth Lajos vagy a Petőfi Sándor utcában sem. Csíkszereda városfejlesztési stratégiájának bemutatása kapcsán ezúttal a megyeszékhely épített környezetét vette górcső alá a Csíki Hírlap.

Barabás Hajnal

2016. július 18., 10:212016. július 18., 10:21

A Planificatio Kft. által készített csíkszeredai városfejlesztési stratégiája kapcsán korábban a pénzügyi és gazdasági, a környezetvédelmi, valamint demográfiai jellemzőkről beszélgetett a Csíki Hírlap szakértőkkel. Ezúttal a megyeszékhely épített környezetéről kérdeztük Tövissi Zsolt csíkszeredai építészt.

Csíkszereda vásározó hely volt, korán megkapta a mezővárosi rangot, ahhoz képest, hogy erdélyi szinten, a többi helyhez képest fejletlen település volt. Elmaradottsága abból fakadt, hogy hegyközi medencében feküdt, és meglehetősen zárt volt – utalt a megyeszékhely kialakulásának történetére Tövissi Zsolt építész. Szeredát elsősorban találkozó helynek használták a jómódú alcsíki és felcsíki falvak, és ennek megfelelően, ahogyan a terepadottságok engedték, kialakult két nagyobb utca: a Kossuth utca és a Petőfi Sándor utca. A Kossuth utca nyomvonala nem teljesen felel meg a mai Kossuth Lajos utcáéval, mint Tövissi jellemezte, akkor annak az utcácskának volt karaktere, orsó alakú volt, épületállománya nem volt kiemelkedő, mindössze negyven ház lehetett az utca mentén. Viszont voltak „zsebei”, különböző vásároknak adva helyet, például a mai zöldségpiac helyén fazakasvásár volt. A Petőfi utcáról az építész elmondta, a 19. század végén kezdett el fejlődni, amikor örmény és zsidó kereskedők telepedtek ott meg. „A város nem rendelkezett kiemelkedő kézművesiparral, mint például Kézdivásárhely, területben is szegény volt, szűkmarkúan mérték a szomszéd falvak, tényleg csak piacnak használták, jellegében eléggé átlagosnak volt mondható” – foglalta össze a szakember. A város urbanisztikai fejlődéséhez hozzájárult a katonaság a Habsburgok idejében, példaként említve a Mikó-várat. Ugyanakkor a mai város szerkezetében lenyomata van az egykori Martonfalvának, Csütörtökfalvának, Somlyónak és Várdotfalvának is, ezek a szocializmus kezdő éveiben „ragadtak össze” a várossal. A megyeszékhely még ma is a falusi lenyomatokat őrzi, egy agrár jellegű kisvárosként, Taplocán például falusi életmódot folytatnak még ma is.

Rombolás a szocializmusban

Csíkszereda piacozó, vásáros jellegét eltüntették a múlt század \'80-as éveiben a Ceaușescu-féle átépítéskor. „Tekintettel arra, hogy a város nem volt kiépítve, ezért áldozatul esett a diktátori városépítő kedvnek. Radikális szocialista városképet alakítottak itt ki, így azt a kevés kis természetes személyiségét is törölték, amivel korábban rendelkezett” – magyarázta Tövissi. Hozzátette, voltak pozitív hozadékai is az akkori átépítésnek, például a jégcsarnok, a körülötte lévő parkok, a Majláth Gusztáv Károly tér kialakítása. Emellett jó táji adottságokkal rendelkező kisváros volt, híres volt a borvízfürdőiről, ugyanakkor itt egészséges sportélet zajlott, továbbá megemlítette a Márton Áron Főgimnázium épületét és a Somlyó közelségét is, amelyek szintén meghatározóak voltak a város életében.

„Ha a város szeretné újradefiniálni magát, először is be kell gyógyítania a szocializmus szerencsétlen beavatkozásait. Volt erre kísérlet, például a központi terek integrált felújításával. A monumentális Szakszervezetek Művelődési Háza és a megyeháza közötti tér rendezésével, amellyel szelídíteni és feloldani próbálták ezt a negatív képet” – mondta az építész. Szerinte építészetileg nem egy egységes város Csíkszereda, ugyanakkor úgy látja, hogy a lakóövezetekben történő tömbház-hőszigetelési munkálatokkal némileg javulhat a külső kép. A lakótelepek kapcsán még elmondta, leszámítva a Jégpálya övezetét, a többi lakótelepeken többnyire nem alakítottak ki megfelelő közösségi tereket, udvarokat, amelyek a szomszédságot és a mikróközösséget erősítenék.

Nem kell újakat építeni

Számos épület áll Csíkszeredában kihasználatlanul, Tövissi úgy véli, nem föltétlenül kell újakat építeni, hanem a régieket kellene rendbe tenni és tartalommal megtölteni, ehhez hozzájárulhat a csíkszeredai önkormányzat is. „Csíkszereda nem tündököl annyi jó épülettel, mint más történeti városok, leszámítva a Petőfi utcai házakat, amelyekben erős potenciál van, de nincsenek kihasználva” – jegyezte meg az építész. Ugyanakkor elmondta, vannak olyan városrészek, ahol a háztulajdonosok kérkednek az épületeik színével és formájával a tehetősségükkel, meglehetősen disszonáns képet alakítva ki a városról, az új övezeti rendezési terveket pedig úgy adják ki, hogy a területtulajdonosok telkeikből nem hajlandóak a közre áldozni, nagyobb utcák, netán parkok, középületek létrehozására. „Nincs köztudat, egoizmus van, ez egy városi közösségnek a lehető legrosszabb” – adott hangot véleményének Tövissi. Hozzátette, az is kifejezetten romboló hatású egy városra, hogy „kifele tart mindenki”, mint egy csillagszóró, úgy alakul ki, és a belső részek üresek maradnak, veszélyesen funkcionálatlanná válnak, és olyan társadalmi rétegek foglalják el, amelyek nem tudják fenntartani, tönkretéve a város történeti épített környezetét.

A városfejlesztési stratégiában Csíkszereda épített környezetéről is készítettek egy összeállítást, ebből kiderült, hogy a városban az egy főre jutó belterület nagysága több mint duplája az országos átlagértéknek, azaz 420 négyzetméter jut egy lakosra. A 2014-es adatok szerint a megyeszékhely 11 886 hektárnyi összterületéből 6092 hektár mezőgazdasági hasznosítású terület (2117 hektár legelő, 2490 hektár kaszáló és 1485 szántó), 4890 hektár erdő, 511 hektár beépített terület, 54 hektár vízzel fedett terület, 165 hektár közlekedésre és kommunikációra használt terület (beleértve a vasutat is) és 174 hektár leromlott állapotú, nem használt terület. Az épületek és utak által elfoglalt terület nagysága mindössze 5,69 százalékát teszik ki a város teljes területének.

Csökkent az építkezési kedv

Érdekességként megemlítették, hogy a \'90-es években megnőtt a szántók aránya, ami feltehetően a kollektív rendszer felszámolását követő saját földeken való gazdálkodás gerjesztette lelkesedésnek köszönhető. Ezzel ellentétben 2010 óta csökkent az épületek által elfoglalt terület nagysága 3 hektárral, emellett a nem használt, leromlott területek nagysága is meglehetősen kiterjedt, 174 hektár nagyságú (3 százalék). A városfejlesztési stratégiában továbbá a kiadott építkezési engedélyek számából arra következtettek, hogy 2002-től 2007-ig megháromszorozódott a kiadott engedélyek száma úgy, hogy a dokumentumok 28 százalékát nem lakó célú ingatlan építésére adták ki. „2009-től viszont jelentősen alábbhagyott az építési kedv, azóta évi 60-80 engedélyt igényelnek csupán a városban. Érdekes, hogy 2007-hez képest a lakóingatlanok építése jelentősebben csökkent (77 százalékkal), mint az egyéb célú épületeké (44 százalékkal)” – olvasható a stratégiában.

Az utak 80 százaléka aszfaltozott

A dokumentumban írtak szerint Csíkszereda úthálózata 103 km, továbbá szintén a statisztikák alapján a városban 1990 óta nem jött létre új utca. „A valóság erre több esetben is rácáfol, ezért feltételezzük, hogy az úthálózat bővülése bár nem hasonlítható más városok fejlődéséhez, azért minden bizonnyal meghaladja az ábrázolt 103 km-t” – szögezik le a stratégiában. Viszont ebből a 103 kilométerből 85 kilométernyi útszakasz jelenleg aszfaltozott. Szintén megjegyezték, hogy 2010 óta nem nőtt a modernizált utak hossza, azóta összesen 8 km-t újítottak fel, így minden lakosra két méter aszfaltozott út jut, ami kedvezőbb érték, mint az országos vagy a regionális arány.

A  városfejlesztési stratégiáról

Csíkszereda integrált városfejlesztési stratégiájának elkészítését a csíkszeredai önkormányzat rendelte meg a helyi Planificatio Kft.-től. Több társadalmi egyeztetés és nyilvános vita is zajlott azóta róla, egy ideig online is elérhető volt a cég honlapján. A dokumentumot 25 ezer euróért készítette el a stratégiák kidolgozásával foglalkozó cég.

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 95. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 95. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
2017. március 10., péntek

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz

Esőre, erős szélre, a hegyvidéki térségekben pedig havazásra vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riasztás az ország egész területére érvényes, vasárnap 22 óráig.

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz
2017. március 10., péntek

Portugál: több szálon futó történet a Csíki Játékszínnél

Egressy Zoltán Portugál című darabját tűzte műsorára március végére az évad harmadik nagyszínpadi bemutatójaként a Csíki Játékszín. Az előadást Victor Ioan Frunză rendezi, akivel a Portugálban megmutatott világról beszélgettünk.

Portugál: több szálon futó történet a Csíki Játékszínnél
2017. március 10., péntek

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében

Csökkenőben van a gépjárművezetői engedélyért sikeresen vizsgázók aránya Hargita megyében. A megye évek óta az utolsó helyezéseken végez az országos szintű összehasonlítások szerint a sikeresen vizsgázók számát tekintve.

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében
2017. március 10., péntek

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák

A legtöbb nyolcadikos hétfőn találkozik először egy országos szintű megmérettetés tapasztalatával, igaz, még nem élesben, csak próbavizsgát szervez számukra az oktatásügyi minisztérium.

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák
2017. március 10., péntek

Gulag-emléktáblát avatnak Ajnádon

Megáldják a felújított, kilencven éve állított emlékoszlopot és az orosz fogságban életüket vesztett ajnádiak névsorát tartalmazó emléktáblát vasárnap Csíkajnádon.

Gulag-emléktáblát avatnak Ajnádon
Gulag-emléktáblát avatnak Ajnádon
2017. március 10., péntek

Gulag-emléktáblát avatnak Ajnádon

2017. március 10., péntek

Nyílt napokat tartanak a Sapientia csíkszeredai karán

Légy egy napra egyetemista! címmel tart nyílt napokat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara.

Nyílt napokat tartanak a Sapientia csíkszeredai karán
2017. március 10., péntek

Ahol nem pályáztak, ott elavult az informatikalabor felszereltsége

Több csíki iskola informatikai laboratóriumában is a szükségesnél kevesebb számítógép található. Mivel a következő tanévtől kötelező lesz a informatika  oktatása az ötödik osztálytól, fejtörést okozhat az infrastruktúra előteremtése.

Ahol nem pályáztak, ott elavult az informatikalabor felszereltsége
2017. március 09., csütörtök

Könyvcsomagot kapott Csíkszenttamás

Hiánypótló könyvsorozattal gazdagodott a csíkszenttamási Bálint Vilmos Általános Iskola könyvtára a Magyar Nemzeti Könyvtár támogatásának köszönhetően.

Könyvcsomagot kapott Csíkszenttamás
Könyvcsomagot kapott Csíkszenttamás
2017. március 09., csütörtök

Könyvcsomagot kapott Csíkszenttamás

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM