Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Jankovics Marcell grafikái Csíkszeredában

Iochom Zsolt 2013. november 07., 19:46 utolsó módosítás: 2013. november 07., 20:05

Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtök délután a Csíki Székely Múzeum Kossuth utcai galériájában.

Fotó: Iochom Zsolt

Házigazdaként Gyarmati Zsolt múzeumigazgató és Antal Attila alpolgármester köszöntötte a magyarországi vendégeket és a tárlatlátogatókat. Mint a múzeumigazgató fogalmazott Jankovics fontos témája a magyar mondavilág, nevéhez olyan rajzfilmek fűződnek mint a János vitéz, a Fehérlófia és az Ének a Csodaszarvasról. „A magyar nemzet kulturális nagyköveteként tekinthetünk az Oscar-díjra is jelölt Jankovics Marcellra\" - hangsúlyozta a múzeumigazgató.

Az ötvenegy kiállított alkotást Sebestyén Gyula munkája ihlette, a kötet 1925-ben jelent meg Gesta Hungarorum – A magyar hősmondák öt könyve címmel.

Tóth Norbert, a budapesti Forrás Galéria vezetője örömének adott hangot, hogy a Gyergyóban már bemutatott kiállítást sikerült elhozni Csíkszeredában is, ahol november 29-ig tekinthető meg a képsorozat.

Balázs József gyergyói festőművész méltatta az alkotót és alkotásait, amelyeket a magyar eposz látható lenyomatainak aposztrofált. „Jankovics alkotásain keresztül a magyar lélek igazi megteremtője, kifejezi, hogy néz ki a magyar ember” – emelte ki Balázs József. A képek nagyon erőteljesek, mozgalmasak, élettel telítettek. A képek hangulata régi kódexek, vaskos történelmi könyvek cikornyás lapjait juttatja a nézők eszébe.

Mivel Jankovics Marcell egy Szent István életét bemutató filmen dolgozik nem lehetett jelen személyesen, de videóüzenetben köszöntötte a tárlatlátogatókat. A kiállítás megnyitóján közreműködött Papp Csongor fuvolaművész, aki játékával még hangulatosabbá tette az eseményt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS