HIRDETÉS

Gazdákat sújtó törvénymódosítások

Rédai Botond 2013. október 10., 15:59 utolsó módosítás: 2013. október 10., 16:15

A farmereket nagymértékben sújtó intézkedésként értékelte egy csíkszeredai sajtótájékoztatón Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor a közlekedési törvény augusztusi módosításait. Mint ismeretes, az új jogszabály előírja, B kategóriás hajtási jogosítvánnyal csupán három és fél tonna összsúlyt meg nem haladó traktorok vezethetők. A politikus kezdeményezni fogja az előírások módosítását.

Fotó: Veres Nándor

Az RMDSZ szenátora egy Csíkszeredában nemrég megtartott sajtótájékoztatón beszélt arról az augusztusban megszületett sürgősségi kormányrendeletről, amely a mezőgazdasági gépek esetében megszabja, hogy a 3,5 tonnánál súlyosabb traktorokat kizárólag C és CE kategóriás hajtási engedéllyel szabad vezetni a közutakon. „A közlekedési törvény ily módon történt változtatása óriási csapást jelent a farmerekre, akik eddig B kategóriás hajtásival is vezethették ezeket a traktorokat\" – jelentette ki az említett eseményen a szenátor.

Kettős problémával szembesülnek a gazdák

Tánczos lapunknak ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, tulajdonképpen két, a mezőgazdasági gépek közutakon történő közlekedését érintő problémával kell jelenleg szembesülniük a gazdáknak. Az egyik a sárga számtáblás, az önkormányzatoknál bejegyzett járművek közlekedése az európai és országutakon.

„Ebben az esetben az a legfontosabb, hogy alternatív útvonalakat jelöljenek ki az egyes önkormányzatok annak érdekében, hogy használni tudják a gazdák ezeket a járműveket. Azaz megoldást kell keresni arra, hogy a gazda otthonról ki tudjon menni a mezőre, meg tudja művelni a földjét, és ezért ne büntessék, ne nyaggassák. A másik probléma a traktorok vezetésére vonatkozó új szabályzat. Ezt is végig kell beszélni. Meg kell nézzük, hogyan és milyen formában lehet úgy módosítani a rendelkezést, hogy a gazdák ne kényszerüljenek 2500-3000 lejt kifizetni sofőriskolára” – részletezte a szenátor.

A politikus úgy fogalmazott, az első kérdés rendezése tulajdonképpen az önkormányzatok kezében van, hiszen nem kell mást tenni, mint kijelölni az alternatív útvonalakat, illetve a községekben a műszaki vizsgálatok elvégzésének a lehetőségét is biztosítani. „A másik kényesebb téma, mert Bukarestben azzal érvelnek, hogy az európai normákkal összhangban alkalmazták a traktorokra vonatkozó megszorítást” – nyugtázta Tánczos. Kiemelte, már az is nagy segítség lenne a gazdáknak, ha lehetővé tennék 750 kilónál súlyosabb utánfutók vontatását 3,5 tonnát nem meghaladó traktorok esetében. A tervek szerint a felmerült kérdésekről jövő hétfőn lesz egyeztetés a prefektúra, a közlekedésrendészet, illetve a polgármesterek között.

Még nem büntettek traktorvezetőket

„Voltak ellenőrzéseink a közlekedési törvény augusztusi módosítása óta, de még egyetlen bírságot megállapító vagy büntető jellegű jegyzőkönyvet sem állítottunk ki olyan személyeknek, akik nem megfelelő kategóriájú hajtásival vezettek traktort” – számolt be Gheorghe Filip. A Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre úgy fogalmazott, a következő időszakban mindenképpen tájékoztatni szeretnék a polgármesteri hivatalokat és az érintett gazdákat az érvényben levő jogszabályokról. „El szeretnénk kerülni azt, hogy a törvények nem megfelelő ismerete miatt kelljen a gazdákat felelősségre vonnunk” – nyugtázta az illetékes.

A fontosabb módosítások

Mint arról már beszámoltunk, a gazdálkodók jelentős részét érintik a közlekedési jogszabályok augusztusi módosításai. A Hivatalos Közlönyben megjelent jogszabály értelmében a B, BE, C és CE kategóriájú jogosítványok tulajdonosai továbbra is vezethetnek Tr – traktor – osztályba eső mezőgazdasági gépeket a közutakon, az újdonság azonban az, hogy a B kategóriás engedéllyel három és fél tonna összsúlyt meg nem haladó traktorok vezethetők, amelyekhez legfeljebb 750 kilós utánfutót lehet csatolni. Akik BE kategóriájú jogosítvánnyal rendelkeznek, szintén legfeljebb 3,5 tonna összsúlyú traktort vezethetnek, de ezen gépek után már akár 3,5 tonnás pótkocsi is kapcsolható. C kategóriájú engedéllyel vezethetők a három és fél tonnánál nehezebb mezőgazdasági gépek, az utánuk szerelhető utánfutó súlya viszont nem lehet több 750 kilogrammnál. A CE osztályú engedély esetében azok a három és fél tonnás összsúlynál nehezebb traktorok is vezethetők, amelyek után a vontató járművel legfeljebb megegyező súlyú vontatmányokat kötnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
11 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS