Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Egy darab a Hargitából, Csíkországból Székesfehérváron

D. Balázs Ildikó 2012. március 22., 10:23 utolsó módosítás: 2012. március 23., 10:22

Igazán ünnepélyesre sikeredett Székesfehérváron az idei tavaszköszöntés. Szerdán délután, a tavaszi nap-éj egyenlőség napján, számos érdeklődő jelenlétében székely kaput avattak Csíkszereda testvérvárosában. A csertölgyet, amelyből a kapu készült, Csíkszereda adományozta, a felállított kapu pedig a nagytusnádi Kovács Gábor és fia fafaragók keze munkáját dicséri.

„Miatyánk Istenünk, bennünk van országod” – ez a rovásbetűs felirat olvasható azon a székely kapun, amelyet a Csíkszereda és Székesfehérvár közötti testvéri kapcsolatot szentesítő szerződés egyéves évfordulója alkalmából avattak.

„Ez a kapu teljesen kivételes, egyedi műtárgya lesz Fehérvárnak. Valóban határokat átívelő, határokat leküzdő és a testvériséget a lehető legnagyobb mértékben tiszteletben tartó és érvényre juttató testvéri szövetséget szentesít. (…) Kaput állítanak, csíki székelyt, hogy székesvárosunk örök ünnepnapja legyen a csillagászati tavasz kezdete” – köszöntötte az avatásra összeseregletteket az ünnepség szónoka.

Mint dr. Cser Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere kiemelte, a Székesfehérvár és Csíkszereda közötti testvérvárosi kapcsolat egyik legjelképesebb és legfontosabb mozzanata a székelykapu-avatás.

„Ma egy olyan jelt állítunk, amely örökre emlékeztet bennünket, csíkszeredaiakat és székesfehérváriakat, csíkiakat és Fehér megyeieket, székelyeket és magyarokat, hogy együvé tartozunk. Amikor önök a Balaton felől jönnek haza a városukba, látván a székely kaput, lelki szemeikkel majd ott látják a Hargitát, ott látják Csíkországot, ott látják a Székelyföldet, ott látnak bennünket, és tudják, hogy együvé tartozunk” – szólt a jelen lévő ünneplőkhöz, köztük Csíkból elszármazott, székely ruhába öltözött székesfehérváriakhoz a maga is székely ruhás Ráduly Róbert Kálmán. Csíkszereda polgármestere egyben köszönetet mondott Ocskay Gábornak, aki igen fontos szerepet játszott abban, hogy a két város között gyümölcsöző testvérvárosi kapcsolat alakuljon ki.

„Nekünk nem elég csak itt jelt állítani, nem elég a közös barátságunkra, szövetségünkre emlékezni, azért kell dolgoznunk, hogy ne csak Magyarországon lehessen ismét büszke a magyar ember. Ne csak itt, Magyarországon tekinthessen bizakodón a jövőbe a magyar ember, hanem a határon kívül is, a felvidéki, az erdélyi magyar, a székely, a délvidéki vagy éppen az őrségi vérünk legyen ismét büszke arra, hogy hozzánk tartozik, és legyen egyenlő a többségi nemzet tagjaival. Van tennivaló még bőven, és ez a mai nap erre is sarkaljon bennünket” – szólt Csíkszereda polgármesterének székesfehérvári üzenete.

A székelykapu-állítást a Fejér Szövetség kezdeményezte, és közel 170 magánszemély adakozásának köszönhetően vált valóra az elképzelés.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS