HIRDETÉS

APIA: pár nap, és érkeznek a pénzek

Rédai Botond 2011. március 17., 17:40 utolsó módosítás: 2011. március 17., 18:20

Amire hónapok óta vár a Hargita megyei gazdák zöme, úgy látszik, a napokban végre bekövetkezhet. Vitos Zsuzsánna, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetőjének tájékoztatása szerint szerdáig több ezer gazda számára hagyták jóvá a kifizetést.

Szerdáig összesen 12 300 gazdának hagytuk jóvá a kifizetést. A napokban meg kell kapják a pénzt, de mivel a központi APIA utalja az összegeket, nem tudok pontos dátumot mondani – fogalmazott kérdésünkre az illetékes. Hozzátette, ezenkívül folyamatosan dolgoznak a kifizetési listával, egy-két héten belül azokat a gazdákat, akik nem voltak ellenőrzés alatt, kifizetik. Azután következnek az ellenőrzés alatt levők is. Országos szinten egyébként eddig több mint ötszázezer eurót fizetett ki a 2010-es évre vonatkozó támogatásokra az APIA, melynek jelentése szerint nem több, mint ötvenezerre tehető azok száma, akik még nem kapták meg a pénzt. Emlékeztetőül, Hargita megyében 29 ezer gazda várja a 2010-es évre járó földalapú támogatást.

Leadhatók az új kérelmek

Míg helyenként a tavalyi támogatásra várnak a gazdák, addig március elsejétől leadhatók a 2011-es évre vonatkozó kérelmek. Országos szinten az első tizenegy nap alatt több mint 106 gazda élt ezzel a lehetőséggel, kilencvenöt százalékuk az interneten keresztül elérhető IPA Online alkalmazás segítségével elektronikus formában töltötték ki a támogatásra bejelölendő területekre vonatkozó nyilatkozatot. „Hargita megyében eddig elenyésző a kérvényezők száma, ugyanis az első napokban még nem fejeződtek be a fizikai blokkmódosítások” – említette Vitos Zsuzsánna.

Mint arról már beszámoltunk, az előző évekhez hasonlóan, idén is a helyi polgármesteri hivataloknál adhatók le a kérések. A támogatásra azok a földművelők jogosultak, akik legkevesebb egy hektár területen gazdálkodnak, és a megművelt parcellák nagysága legalább 0,3 hektár vagy a gyümölcsös, bogyós gyümölccsel beültetett terület legalább 10 ár. Az alaptámogatások mellett a hegyvidéki területekre járó támogatás szintén kérvényezhető, valamint többletkötelezettségek vállalása mellett az agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatások is. A kérések leadásáról részletesebb tájékoztatás a polgármesteri hivatalok mezőgazdasági tanácsadóinál, illetve a kifizetési ügynökség irodáinál igényelhető. A 2011-es kampányról a kifizetési ügynökség internetes oldalán, a www.apia.org.ro honlapon szintén lehet tájékozódni, ahol vannak magyar nyelvű tájékoztatók is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
3 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS