HIRDETÉS

„Mindenhez írtam valamit, amit tudtam”

Hajnal Csilla, Molnár Rajmond 2017. június 19., 15:56 utolsó módosítás: 2017. június 19., 15:57
HIRDETÉS

Román nyelv és irodalom írásbelivel kezdték az országos felmérés vizsgáinak sorát a nyolcadikosok hétfőn reggel. Kilenctől tizenegy óráig bizonyíthattak.

Még csak két vizsga van hátra. Sokat nyom a latba a kisérettségi eredménye. Archív Fotó: Veres Nándor

Első tételként Magda Isanos Ploaia (Az eső) című versével kapcsolatban kellett válaszolniuk szótani és mondattani kérdésekre, majd egy fogalmazást is kellett írniuk, amelyben bebizonyítják, hogy a vers a lírai műnemhez tartozik. Ezután szövegértéssel kapcsolatos tudásukról kellett számot adniuk egy ismeretlen szöveg kapcsán, de fogalmazást is kellett írniuk egy sportversenyen történt képzeletbeli vagy valós eseményről.

A vizsgára Hargita megyéből 2621 tanuló iratkozott be, közülük 538-an román tannyelvű iskolából. Kizárás nem történt – nyilatkozta érdeklődésünkre Hodgyai László, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség illetékese.

HIRDETÉS

A tétel felépítéséről és nehézségi fokáról Bors Kingától, a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola román nyelv és irodalom szakos tanárától érdeklődtünk. A pedagógus úgy véli, nagyon is hozzáférhető tételeket kaptak a nyolcadikosok, „magyarán, egyáltalán nem volt nehéz” – fogalmazott.

Antal Dávid, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium tanulója szerint „a vizsga nem volt túl nehéz, de nem is volt túl könnyű. Az időt jól be kellett osztani, hogy az utolsó fogalmazást is le lehessen írni, de összegezve könnyebb volt a próba, mint amire számítottam. Viszont valószínűleg ez is nagy mértékben befolyásolja majd a bejutási médiánkat, nem szabad elbízni magunkat” – mondta. Hozzátette, számára a legnehezebb feladat a fogalmazás volt.

Mivel nem vagyok román anyanyelvű, nehezebb fogalmazni nekem

– fejtette ki. Dávid után rögtön a testvére, Antal Krisztina jött ki a vizsgateremből. „Egy kicsit nehéz volt, de mindenhez írtam valamit, amit tudtam. A legnehezebb egyértelműen a fogalmazás volt” – válaszolt kérdéseinkre a végzős nyolcadikos.

További menetrend

Az országos felmérésen elért eredmény a nyolcadikosok középiskolai felvételi jegyébe számít bele az öt-nyolc osztály tanulmányi átlagával együtt. A végleges minősítés a következőképpen áll össze: a négyévi átlag a jegy 20 százalékát teszi ki, a képességvizsga összesített eredménye pedig a 80 százalékát. Szerdán matematikából, csütörtökön pedig anyanyelvből vizsgáznak a nyolcadikosok. Az első eredményeket június 26-án függesztik ki, és aznap este nyolc óráig nyújthatnak be óvást a jegyükkel elégedetlen diákok. Az újrajavítások után a végleges eredményeket június 30-án teszik közzé.

Annyira nem tűnt nehéznek a feladat – mesélte lapunknak az a nyolcadikos fiú, aki a marosvásárhelyi katolikus iskolában végzett. Édesanyja lapunknak elmondta, nehezebbre számított, de amitől a legjobban tart, az a csütörtöki magyar nyelv és irodalom vizsga, ugyanis elég merev a javítókulcsa, legalábbis ez derült ki a próbavizsgán.

Amitől viszont a legtöbb szülő fél, hogy kevesebb magyar elméleti osztály indul szeptembertől Marosvásárhelyen, mivel a Római Katolikus Teológiai Gimnázium nem indíthatta el cikluskezdő osztályait. A Bolyai Farkas Gimnáziumban eggyel több kilencedik indul ugyan, de városszinten még így is kevesebb, mint ahány az elmúlt években. Értelemszerűen tehát nagyobb a versengés is a helyekért.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS