Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

„Horribilis összegeket” is kifizetnek a bérlők a lakástulajdonosoknak Csíkszeredában

Barabás Hajnal 2018. szeptember 20., 11:28
HIRDETÉS

Magasak az albérletárak Csíkszeredában, legfőképpen azért, mert kevés a kiadó lakás, viszont nagy rájuk a kereslet. Egy garzonlakásért akár havi 150 eurót, a 2–3 szobásokért pedig havi 200–250 eurót is elkérhetnek lakbérként. A rajtoló egyetemi tanévvel megnövekedhetett a kereslet a kiadó ingatlanokra a megyeszékhelyen.

Nagy az érdeklődés a kiadó lakások iránt, magasak emiatt az albérletárak Fotó: Farkas Tamás

A Sapientia Erdélyi Tudományegyetem csíkszeredai karán hétfőn nyitották meg a tanévet, a tanintézet diákjai közül többen bentlakást igényeltek, mások az ingázást választották, míg akadnak olyanok is szép számmal, akik kiadó lakást bérelnek. Ennek kapcsán arról érdeklődtünk egy ingatlanügynökségtől, hogy mennyire befolyásolják az albérletek árának alakulását Csíkszeredában a kiadó lakást kereső diákok.

Szabó Lehel, a Well ingatlanügynökség ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta,

jelenleg kevés a kiadó lakás Csíkszeredában,

és ezzel ellentétben viszont nagy rájuk a kereslet. Ez a tényállás pedig jelentősen befolyásolja a lakásbéreket, az egyetemisták jelenléte a városban az egyetemi év megkezdésével csupán csak egy kisebb ráadás erre a jelenségre. A kereslet és kínálat közötti nagy eltérés miatt adott esetben „horribilis összegekért” is ki tudják adni az ingatlanokat a lakástulajdonosok.

Nehezen lehet találni kiadó garzonlakást havi 150 euró alatt, még egy harmadosztályú, városszéli kis kétszobásért is legalább havi 200–250 euró lakbért is elkérnek

– példázódott a cégvezető. Hozzátette, az elmúlt egy évben kezdett érződni a kiadó lakások hiányának hatása. Mint mondta, a lakástulajdonosok többnyire hosszú távra keresnek lakókat, ezért megtörténhet, hogy kevésbé szívesen adják ki azokat egyetemistáknak, ráadásul attól is ódzkodhatnak, hogy nehogy tönkretegyék a lakásokat.

A Székelyhon hirdetései közül is szemléztünk, az egyik hirdetésben éppen diáklányok számára ajánlottak kiadó földszinti garzonlakást havi 100 euró lakbérért Csíkszeredában. Az ingatlan tulajdonosa elmondta, várhatóan eladja majd a lakást a későbbiekben, így egyelőre rövid távra szívesebben bérbe adja középiskolásoknak, vagy egyetemistáknak.

Egy másik hirdető három szobás, bútorozott lakást kínált bérbeadásra, havi 250 euróért. A lakástulajdonos elsősorban nem egyetemista lakóknak szánta, mint fogalmazott ez túl „borsos ár lehet az egyetemisták zsebéhez mérve”. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a lakbér mértékének ellenére nagy az érdeklődés a kiadó lakás iránt, sokan felhívták a hirdetés megjelenésétől kezdve, hogy bérbe vennék az ingatlant.

A Facebook közösségi oldalon meghirdetett csíkszeredai kiadó lakásokra is rákerestünk, viszont kevés ajánlatot találtunk, egyik ilyen hirdetésben egy háromszobás, bútorozott lakásért havi 258 euró lakbért is elkértek.

Csíki Adéltól, a Sapientia EMTE kommunikációért felelős munkatársától megtudtuk, jelenleg 820 hallgatója van az egyetem csíkszeredai karának, akik közül többen bentlakásban laknak, illetve sokan ingáznak is, arról azonban nincsen adatuk, hogy hányan bérelnek a városban lakást. Azt azonban elmondta, hogy

az egyetem bentlakása 290 férőhelyes, és mindegyik szobája foglalt.

A bentlakás ára egy személynek havonta 210, illetve 190 lej, attól függően, hogy 3 ágyas, vagy 4 ágyas szobában igényelt helyet. Továbbá ehhez még hozzáadódnak a havi 120 lej értékű étkezési jegyek, amelyeket a bentlakók levásárolhatnak az egyetem étkezdéjében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS