HIRDETÉS

Azon dolgoznak, hogy újból béke legyen Gyergyószentmiklóson

Balázs Katalin 2017. április 20., 20:24 utolsó módosítás: 2017. április 20., 20:27
HIRDETÉS

A közbiztonság megerősítéséért szervezett április 6-i tüntetésen Nagy Zoltán polgármester, miután a petíciót átvette, ígéretet tett arra, hogy a problémát prioritásként fogják kezelni, és a hatóságokkal közösen sürgősen lépéseket tesznek a közrend visszaállításáért. Az elmúlt időszak fejleményeiről kérdeztük.

A Tölgymező utcai ház az égés után. Több feszültség szikráiból lett háztűz Fotó: Balázs Katalin

„Az egyeztetés időszaka zajlott az elmúlt napokban. Több emberjogi, érdekvédelmi szervezet képviselője látogatott a városunkba annak érdekében, hogy megbizonyosodjon a kirobbant incidens okáról, illetve véleményt kértek a helyi közösség képviselőitől is” – fogalmazott Nagy Zoltán.

HIRDETÉS

A látogatásokkal párhuzamosan kezdeményezett az önkormányzat párbeszédet a helyi roma közösség képviselőivel, melynek folytatását is tervezik

annak érdekében, hogy nyilvánvalóvá tegyük mindenki számára, melyek azok a minimális együttélési szabályok, amelyeket mindenkinek egyformán be kell tartania.

Bár a polgármester képviselőkkel való tárgyalásról beszélt, azt is hozzátette, a gyergyószentmiklósi roma közösségnek nincsenek választott, mindenki által elfogadott vezetőik. Ez nehezíti az egyeztetéseket, és ezért

kérték a romákat, minden kisebb közösség jelöljön meg egy személyt, akivel a továbbiakban tárgyalni lehet.

Ezeket a személyeket bevonják majd abba a munkacsoportba, ahová meghívást kapnak a közbiztonsági hatóságok vezetői, civil szervezetek képviselői. E csoport célja egy közös irányvonal meghatározása a problémák felszámolása érdekében.

Ne csak akkor jöjjenek, ha baj van

Ugyancsak az eltelt hetek során több egyeztetés zajlott a megyei rendőrséggel, prefektúrával. Gyergyószentmiklóson ülésezett Hargita Megye Közbiztonsági Bizottsága, és további érdekvédelmi szervezetek jelezték, hogy bekapcsolódnának a munkafolyamatba.

„Fókuszba került Gyergyószentmiklós. Fokozott figyelemmel követik az itteni történéseket a hatóságok, emberjogi szervezetek. Mindenki eldöntheti, ez jó-e vagy rossz, de ha már fokozott a figyelem, akkor felkértük a hatóságokat és szervezeteket, ne csak figyeljék az eseményeket, hanem hathatósan avatkozzanak is be a problémamegoldásba. Ne csak akkor jelenjenek meg a városban, amikor baj van, hanem

a megelőzésben segítsenek, akár anyagi források mellérendelésével, hogy ki tudjunk alakítani olyan programokat, amelyek közép- és hosszútávon kezelik a kialakult helyzetet

– tájékoztatott Nagy Zoltán polgármester, hozzátéve, hogy a lakás tulajdonosai nem kértek segítséget az önkormányzattól a ház felújításához.

Marad a 30 napos előzetes

A szerdai, polgármesteri tájékoztató után derült ki, hogy G. I., Tölgymező utcai lakos megfellebbezte a 30 napos előzetes letartóztatásáról szóló döntést. A bíróság nem adott helyet kérésének, így május 12-ig előzetesben marad. G. I. egyébként a kiégett lakásban élt, és közeli rokoni kapcsolatban áll azzal a két 15 éves fiatallal, akik a tűzesetet megelőző napon 30 ezer lejt loptak el egy helyi vállalkozó autójából.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS