Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Romák házát gyújtották fel Gyergyószentmiklóson

Balázs Katalin 2017. április 01., 10:33 utolsó módosítás: 2017. április 04., 16:28

Minden valószínűség szerint szándékos tűzokozás miatt kapott lángra pénteken este egy roma család háza Gyergyószentmiklóson. A hatóságok szerint az ügy összefügghet az egy nappal korábban a városban elkövetett nagy értékű lopással.

Szalmabála gyulladt ki a Malmoknál Fotó: Szász Adorján
Gyergyószentmiklós polgármestere: kerüljük el a megbélyegzést!

Higgadtságra inti a közösséget Gyergyószentmiklós polgármestere. Nagy Zoltán a pénteki tűzesetkor nem tartózkodott az országban, de telefonon tartotta a kapcsolatot késő éjszakáig a prefektúrával, illetve a rendfenntartó hatóságokkal.

A Gyergyói Hírlapnak nyilatkozva kijelentette: meggyőződése, hogy a Kaufland mellett élő családok előidézői voltak a történteknek. „Rég izzik hamu alatt a parázs, ezek a családok sok bosszúságot okoznak” – jelentette ki a város első embere. Több eset volt, amikor a bevásárlóközpont parkolójában lopás történt, de mivel ezt kiskorúak követték el, a törvényes eszközök kevésnek bizonyultak a folyamat megállításához. „A kialakult helyzet sajnálatos. Ha a bűnmegelőző szerveknek több eszköz van a kezükben és hatékonyabban tudtak volna eljárni, nem jutunk el idáig” – vélekedett Nagy Zoltán.

Olyan esetről is beszámolt, amikor valaki határozottan elutasított egy kiskorú kéregetőt, a gyermek felnőtt rokonai megfenyegették az adakozást megtagadó személyt. Ugyancsak az említett család támadt rá egy rendőrautóra, amikor a megfékezésükre rendőrség szállt ki a helyszínre. Betörték a járőrautó szélvédőjét, a rendőrök erősítést kellett hívjanak.

A polgármester szerint a kevés következménnyel járó tettek kelthették a szóban forgó családokban azt az érzetet, hogy nekik bármit szabad. Ennek eredménye a pénteki gyújtogatás. „A történtekből mindkét félnek le kell vonnia a következtetéseket. A lakosságot arra kérem, hogy bár megértem indulataikat, semmi olyat ne tegyenek felindulásból, aminek csak káros következményei lehetnek. Nem vezet jóra, ha családokat, illetve a teljes gyergyószentmiklósi lakosságot megbélyegzik” – összegzett a polgármester.
Gyergyószentmiklóson továbbra is a hatóságok felügyelik a cigányok lakta övezeteket, hogy megelőzze a sérüléseket, újabb konfliktus kirobbanását.

„Úgy tűnik, a csütörtöki nagy összegű pénzlopás következménye az eset. Gyújtogatás gyanúja áll fenn” – nyilatkozta érdeklődésünkre Filip Gheorghe, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a péntek esti, gyergyószentmiklósi tűzesetek kapcsán.

Fotó: Szász Adorján

HIRDETÉS

A kora esti órákban lobbant lángra a köztudottan cigányok lakta Malmoknál – Gyergyószentmiklós Alfalu felé vezető határában – egy szalmabála, illetve a Kaufland melletti ház és melléképülete.

Fotó: Szász Adorján

A tűzoltóság és rendőrség nagy erőkkel vonult mindkét helyszínre, a lángokat sikerült megfékezni.

Az égő ház lakói menekülésre kényszerültek, a tűzeseteknek nincsenek áldozatai.

Fotó: Szász Adorján

Mivel nem zárható ki, hogy cigányok ellen további erőszakos cselekedetek is történhetnek, ezért a megyei rendőrparancsnok állandó felügyeletet rendelt el – a csendőrség bevonásával – azokban a városrészekben, ahol szintén cigány családok élnek.

A kivizsgálást az ügyészség végzi a rendőrség jelentése alapján. Egyelőre csendháborítás és előre megfontolt szándékkal elkövetett rongálás tetteseit keresik.

Fotó: Szász Adorján

Közösségi oldalakon megjelent hozzászólásokban felmerült, hogy a gyújtogatáshoz köze lenne a csütörtöki lopás áldozata, L. E. családjának. Az érintettek érdeklődésünkre határozottan leszögezték: elhatárolódnak ettől az esettől, nem bujtogattak senkit és nem is gyújtogattak.

Mint arról már beszámoltunk, az említett lopást a rendőrség közlése szerint két 15 éves követte el, harmincezer lejnyi készpénzt emeltek el egy autóból.

15 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS