Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Az állatok legjavát sorakoztatták fel – sokan kilátogattak a Csíkszéki Gazdanapok csíkdánfalvi eseményeire

Kömény Kamilla 2018. szeptember 29., 20:26
HIRDETÉS

Nem volt hiány sem szebbnél-szebb szarvasmarhákból, sem mezőgazdasághoz kapcsolódó vetélkedőkből a Csíkszéki Gazdanapok szombati, Csíkdánfalván tartott eseményén.

Fotó: Gábos Albin

Minden gazdálkodó találhatott kedvére való látnivalót, elfoglaltságot a hétvégén a háromnaposra bővült Csíkszéki Gazdanapok programkínálata által. Pénteken a székelyföldi falugazdász-hálózat kiépítéséről tartottak kerekasztal megbeszélést, majd átadták

a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány csibai tangazdaságát és a Szent István Egyetem csíkszeredai karait is megnyitották.

Szombaton Csíkdánfalván a Kubik-gödörben folytatódott a program, ugyanis az eddigi Szent Mihály-napi Felcsíki Gazdanap és Állatvásárt idén a csíkszéki részeként tartották meg.

HIRDETÉS

Szarvasmarhákat bíráltak

Szombaton a csíkdánfalvi helyszínt kerestük fel, ahol érkezésünkkor éppen a szarvasmarhák felvezetése, bírálata zajlott,

hat kategóriában mutatták meg állataik legjavát a felcsíki, alcsíki és gyimesi gazdák.

Fotó: Gábos Albin

A szebbnél-szebb egyedeket szakmai zsűri pontozta: a többször ellettek közül Fülöp Zoltán állatát ítélték a legjobbnak, azt követték Albert E. Antal és Tankó Attila szarvasmarhái. Az első borjas állatok közül az élen Antal László tehene végzett (a kiállítás legszebb tehene díjat is elnyerte), második díj Fülöp Zoltán, a harmadik pedig Albert E. Antal állatát illette meg. A vemhes üszők esetében az első két helyen Szántó Szilveszter állatai végeztek, a harmadikon pedig az Antal Lászlóé. Az egy év feletti növendékeik után Albert E. Antal és Kajtár Tibor vehetett át első és második helyezésért járó díjakat, míg az egy éven aluli növendékek után Szántó Szilvesztert (első és harmadik hely), valamint Albert Attilát (második hely) jutalmazták. Értékelték ugyanakkor Albert E. Antal húsmarháit is.

Fotó: Gábos Albin

Látogatott rendezvény

Albert Hunor vígan szorongatta az egy évnél fiatalabb növendékek felvezetése után kapott emlékplakettjét, s mint kiderült második helyezést ért el a bemutatott két fiatal állatuk egyike. Elmondta, a szó szoros értelmében nem saját állatait vezette, azok ugyanis édesapja, Albert Attila húsz egyedes tehenészetéből származnak, de mivel ő is bekapcsolódik a családi gazdaságban szükséges munkákban, illetve ő nevelte a fiatal állatokat, így felvezetésükben is részt vállalt. A csíkdánfalvi Márton Zoltán, aki idén elsősorban nézelődőként, érdeklődőként vett részt az eseményen megkérdezésünkre elmondta, „harmadik gyermekeként” tekint a rendezvényre, s emiatt kíváncsi annak fejlődésére. Megjegyezte, jó érzés látnia, hogy

immár hatodik alkalommal is sokan érdeklődnek a valamikor általa kezdeményezett gazdanap iránt, hogy a felcsíki rendezvények közül az egyik legnagyobb érdeklődésnek örvend.

Fotó: Gábos Albin

Önszervező gazdák

A hivatalos megnyitón elsőként Bőjte Csongor Ernő Csíkdánfalva polgármestere szólalt fel, aki örömét fejezte ki, hogy egyre több érdeklődő látogat ki eseményükre, amely idéntől nemcsak felcsíki , hanem térségi eseménnyé vált. Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor a nagy múltú szakmai rendezvény fontosságát hangsúlyozta, megköszönve azoknak a gazdáknak a fáradalmait, akik vállalták állataik helyszínre való szállítását, bemutatását.

Ebben az időszakban az látszik, hogy magunkra vagyunk hagyva. Azért is nagyon fontos, hogy ha már a kormány nem képes megszervezni a tanácsadást, ha nem képes odafigyelni arra, hogy itt, ebben a térségben a kis gazdák milyen gondokkal küzdenek, akkor a háttérben, lentről kell a gazdatársadalom saját magát megszervezze

– jelentette ki Borboly Csaba Hargita Megye Tanácsának vezetője köszöntő beszédében utalva az alakulóban lévő falugazdász-hálózatra, amelyet a magyar kormány támogatásával valósít meg a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete.

Fotó: Gábos Albin

Változatos program

A felszólalások után, a délutáni órákban is több programpontba be lehetett kapcsolódni: többek között bemutatta újonnan vásárolt tűzoltóruháit a helyi önkéntes tűzoltó-alakulat, majd a Csonkatorony Néptáncegyüttes, Vaszi Levente és a kosteleki gyermekek előadását lehetett megtekinteni, valamint a szakmai előadások sem maradtak el. Közben a legfiatalabbak a kézműves sátor alatt fúrtak-faragtak, míg az idősebb korosztály a vásárban nézelődött, vagy egy-egy sörsátor alatt hallgatta a színpadi történéseket, valamint próbált nem teljesen átfázni a hűvös szélben.

Az egyre hidegebb ellenére sokan voltak kíváncsiak a látványos erdőkitermelő gépek, az ügyességi és gyorsasági traktoros, valamint a rönkhúzó versenyekre is.

Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Sokan voltak kíváncsiak a Dánfalván felvezetett szarvasmarhákra. Nemcsak szórakoztató, hanem hasznos esemény is Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS