Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Amire már nagyon sokan vártak: székelyföldi gazdaságfejlesztés 77 millió euróból

Kovács Attila 2018. december 07., 18:09 utolsó módosítás: 2018. december 07., 18:11

Húst, tejet, zöldséget, gyümölcsöt, illetve más mezőgazdasági termékeket felvásárló és feldolgozó cégek nagyberuházásaira lehet nemsokára támogatást igényelni a magyar kormány által Székelyföld gazdasági fejlesztésére szánt jelentős összegű alapból. A mezőgazdasági termelők kisebb összegű támogatásokért is pályázhatnak.

Amire már nagyon sokan vártak: székelyföldi gazdaságfejlesztés 77 millió euróból
galéria
Pihen a természet. Fel lehet készülni a pályázati nagyüzemre. Archív • Fotó: Veres Nándor

Nemsokára megjelenik a Székelyföld gazdasági fejlesztését célzó pályázat kiírása – közölte pénteken Csíkszeredában sajtóbeszélgetésen Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője. A magyar kormány korábbi, már kipróbált, hasonló gazdaságfejlesztési programok alapján biztosítja Székelyföldön ezt a lehetőséget. 2019-re 50 milliárd forintot különítettek el a Kárpát-medencei gazdasági fejlesztések részére, ennek felét,

25 milliárd forintot – 77 millió eurót, 357 millió lejt – a székelyföldi pályázatokra szánják.

A főkonzul fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem nemzetiségi alapú pályáztatásról van szó, a cél az adott régió – jelen esetben Hargita, Kovászna és Maros megyék – gazdasági fejlesztése, ennek megfelelően bárki igényelhet támogatást. Hozzátette, korábban Szijjártó Péter magyar külügyminiszter romániai látogatása során tisztázták a román féllel, hogy ez

a fejlesztési program a romániai gazdaságot is erősíti.

Az új pályázati kiíráshoz történő felkészülés szakmai hátterét a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) biztosította.

A gazdaságfejlesztési program romániai irányításával, a pályáztatás lebonyolításával megbízott marosvásárhelyi Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója, Kozma Mónika a korábbi, Maros-mezőségi, illetve a Kolozs-Beszterce fejlesztési programokról szólva elmondta, a Maros-mezőségi fejlesztési programban 495 támogatási szerződést zártak le. Ott a legtöbb 15 ezer eurós támogatásért pályázó természetes és jogi személyek mezőgazdasági erőgépek, eszközök, felszerelések, tenyészállatok beszerzésére fordíthatták a pénzt.

Tóth László főkonzul és Kozma Mónika ügyvezető igazgató. Gazdaságfejlesztési programot népszerűsítenek Fotó: Kovács Attila

Székelyföldön az előzetes felmérések alapján az állattenyésztő, földművelő gazdák által előállított

hús, tej, zöldség és gyümölcs felvásárlása, élelmiszeripari feldolgozása érdekében létesülő nagyberuházásokat szeretnék első lépésben támogatni.

„Ez azért is fontos, mert a termelőket is segíti, akiknek lesz hová beszállítaniuk termékeiket. Azok a cégek tudnak majd pályázni, amelyek székhelye ebben a három megyében van” – emelte ki Kozma Mónika. Hozzátette, az európai uniós előírásoknak megfelelően az elsődleges mezőgazdasági feldolgozók, farmok, ültetvények számára legtöbb 500 ezer, a nagyobb, regionális beruházások esetében pedig legtöbb 7,5 millió eurós összegű támogatás biztosítható. Ezek mellett kisebb összegű, legtöbb 15 ezer eurós, vissza nem térítendő támogatásokért is lehet majd pályázni a második körben, szintén mezőgazdasági célú fejlesztésekre, eszközvásárlásra. A pályázatokhoz szükséges információk magyar és román nyelven is elérhetők lesznek az alapítvány honlapján, a proeconomicaalapitvany.ro oldalon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat