HIRDETÉS

Ahol millióban számolják az igazolatlan hiányzásokat

Hajnal Csilla 2017. október 18., 17:16
HIRDETÉS

A Maros megyei diákok nagy része az elmúlt tanévben is sokat járt az „iskola mellé”. A tanfelügyelőség éves jelentése szerint a tanulók összesen több mint 2 millió 380 ezer hiányzást gyűjtöttek össze a két félév során. Az is kiderült, hogy melyek a „leglógósabb” tanintézetek a megyében, illetve melyik iskolában nem hiányoznak olyan sokat.

Diákonként több mint kilenc igazolatlan hiányzás írható a középiskolások „számlájára” Maros megyében. Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Az elmúlt tanév első félévében a 69 670 tanuló – elemi osztályostól középiskolásig – összesen több mint 1 millió 200 ezer hiányzást gyűjtött össze, a második félévben ezer diákkal többet jegyeztek a tanintézetek – összesen 70 878 –, és érdekes módon kicsivel kevesebb hiányzást, 1 millió 100 ezret gyűjtöttek össze – derül ki a Maros Megyei Tanfelügyelőség jelentéséből.

A legtöbb igazolatlan hiányzást a középiskolások és a szakiskolások gyűjtötték össze,

HIRDETÉS

több mint ötvenötezret az első félévben, és ötvenezret a második félévben. Diákonként több mint kilenc igazolatlan hiányzás írható a középiskolások és szakiskolások „számlájára” mindkét félévben.

Szinte minden megyei tanfelügyelőség megelőző tevékenységekre épülő programjában szerepel az iskolai lógások, igazolatlan hiányzások megfékezése. „A hiányzások szociális problémát jelentenek, a krónikus iskolakerülő magatartás az érdektelenséget és az iskolai nevelésbe vetett bizalom hiányát tükrözi.

Az órákról való meglógás főként érzelmi jellegű problémát takar, azaz fizikai és pszichológiai menekülés egy olyan helyzetből, amelynek traumatizáló hatása van.

A hiányzás iskolai sikertelenséghez és gyakran depresszióhoz vezet, vagy legális és illegális szerek fogyasztásához, amelyeknek károsító hatásuk van, ugyanakkor iskolaelhagyáshoz vezethet” – olvasható a tanfelügyelőség jelentésében.

Hol is lógtak a legtöbbet?

Maros megye legkevesebb hiányzásával rendelkező elemi tanintézete a Református Kollégium, ahol a 97 diák közül senki nem hiányzott igazolatlanul sem az első, sem pedig a második félévben. Ezt követi a Kóródszentmártoni Általános Iskola, ahol 82 tanuló van, és szintén nincsenek igazolatlan hiányzások az első félévben. A dobogó harmadik fokán a Mezőbodoni Általános Iskola áll 30 tanulóval és nulla hiányzással. A legtöbb hiányzást összegyűjtő általános iskola a jeddi Benedek Elek Általános Iskola, ahol 145 tanuló 6206 hiányzást gyűjtött össze az elmúlt tanév első félévében. A második félévben a Zágori Általános Iskola került az utolsó helyre, ahol 77 diák 3746 hiányzást gyűjtött össze.

A középiskolák közül a mezőfelei Dr. Lindt Gimnázium áll az első helyen a második félévben, ugyanis itt a 35 diáknak csak 375 hiányzása van összesen, ezt követi a Bolyai Farkas Gimnázium, ahol 823 diáknak 11 ezer hiányázása gyűlt össze, azaz kicsivel több mint 13 hiányzás diákonként. A harmadik helyen a segesvári Mircea Eliade Főgimnázium áll 602 diákkal és 11 ezer hiányzással. A „leglógósabb” középiskola pedig a marosvásárhelyi Aurel Perșu Szakközépiskola, ahol mintegy 47 hiányzás jut egy diákra, és mindkét félévben utolsó helyen végzett.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS