Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Ahol a 450 grammos csecsemőkért is küzdenek

Simon Virág 2019. február 19., 15:34
HIRDETÉS

Maros megyében az országos átlagnál nagyobb a csecsemőhalandóság, Hargita megyében azonban az országos átlag alatt vannak a mutatók – derül ki abból a felmérésből, amelyet nemrég tett közzé a Mentsétek meg a gyermekeket! nevű szervezet.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Országos szinten 6,7 ezrelék a csecsemőhalandóság. A legmagasabb Botoșani megyében, ott 12 ezrelék, a legalacsonyabb pedig Bukarestben, ahol 4,3 ezrelék. A Mentsétek meg a gyermekeket! nevű szervezet szerint az egyévesnél kisebb gyerekek elhalálozásának okai sokfélék, de nagyon fontos az, hogy a kórházakban milyen felszerelések vannak, illetve hogy miként tudják például a koraszülötteket gondozni, ápolni már az első órákban.

Az utóbbi hét évben a gyermekjogvédő szervezet 88 szülészetnek adományozott életmentő eszközöket, inkubátorokat, és ezekkel 42 ezer koraszülött csecsemőn tudtak segíteni. Januárban felmérték az újszülöttosztályok igényeit, és kiderült, hogy

jelenleg 35 kórháznak 900 ezer euró értékben van szüksége orvosi felszerelésekre, eszközökre.

Ezeket egyebek közt a 3,5 százalékos adófelajánlásokból és a cégek által nyújtott támogatásokból tervezik beszerezni.

Regionális központ, sok súlyos eset

Maros megyében az országos átlagnál nagyobb a csecsemőhalandóság, 7,4 ezrelék. Ez azonban nem a megfelelő orvosi eszközök és szakemberek hiánya miatt alakul így, hanem mert az országban egyedüliként Marosvásárhelyen műtik a szívrendellenességgel született csecsemőket, illetve ide irányítják át nemcsak Hargita és Kovászna, de Kolozs, Szeben és Beszterce megyéből is a koraszülötteket, így sok kis életet kell megmenteniük a szakorvosoknak.

Az újszülöttosztály vezetője, Manuela Cucerea szerint a számok tükrében azt is figyelembe kell venni, hogy Marosvásárhelyen az országos átlagnál 17–20 százalékkal több koraszülött jön világra. Vannak közöttük 450 grammosok is, akiket meg tudnak menteni.

Az átlagosnál több a nagyon súlyos eset, emiatt nagyobb a csecsemőhalandóság is.

A szakember példaként említette, hogy Beszterce megyéből az 1500 grammal született, semmi más betegségben nem szenvedő koraszülötteket is Vásárhelyre küldik.

Összetett a kérdés

Hargita megyében ezer élve született csecsemő közül hat hal meg egyéves kora előtt. Ez az arány az országos átlag alatt van, tehát jónak mondható, különösen annak tudatában, hogy egy évvel korábban még az átlag fölött volt – mondta Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetője. A szakember kifejette, hogy

a csecsemőhalandóság tulajdonképpen egy szegénységi mutató is,

hiszen sok esetben a nem megfelelő etetés, a nehéz életkörülmények, a fel nem ismert és nem kezelt betegségek vezetnek a gyermek halálához. Mindössze az esetek 15–25 százalékában okozza a kicsik halálát súlyos születési rendellenesség vagy öröklött genetikai betegség.

A csecsemőhalandóságról

A csecsemőhalandóság egy demográfiai mutató, az ezer élve születésre jutó egyéves kor alatti halálozások éves száma. A Földön az átlag 44, vagyis ezer csecsemő közül 44 gyermek hal meg egyéves kora előtt. Mint minden világméretű összehasonlító statisztikánál, ez esetben is lehetnek problémák a pontosság területén az egyes országok sajátosságai miatt. A főbb okok a következők: hiányos adatgyűjtés, különböző statisztikai módszerből eredő eltérés, területi minta nagyságából adódó pontatlanságok. Romániában 1990-ben 8471 egy évnél kisebb csecsemő halt meg, 2011-ben 1850, 2013-ban 1677, 2015-ben 1507, 2017-ben 1364.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS