Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A vállalkozók fóruma is az Őszi Vásár

Kovács Eszter 2018. október 04., 22:21 utolsó módosítás: 2018. október 05., 11:31

A vállalkozókkal ott kell találkozni, ahol a vállalkozók laknak – jelentette ki Szakács-Paál István, a székelyudvarhelyi Hargita Business Center igazgatója, mintegy indokolván a Príma Press Kft. szervezte 26. Őszi Vásár részeként megtartott gazdasági konferencia helyszínváltozását. A hazai és külföldi vállalkozások fórumát idén ugyanis az udvarhelyi vállalkozói inkubátorházban tartották csütörtök délután.

Fotó: Őszi Vásár/Facebook

Ezelőtt 26 évvel – a rendszerváltás utáni törékeny gazdasági hangulatban, amikor még majdnem naponta változtak a gazdaságszabályozási törvények, még minden vállalkozás gyerekcipőben járt, és amikor az első Őszi Vásárt szervezték meg – talán még senki nem tudta a résztvevők, de talán még a szervezők közül sem, hogy nem lankad a vállalkozói kedv, a szándék, és hogy 26 éven át a térség egyik legnagyobb gazdasági mozgatórugója lesz a nemzetközi kiállítás – mondta el a konferencia nyitányában Orosz-Pál Levente, a 26. Őszi Vásár főszervezője.

Mára elmondhatjuk, hogy nemcsak a helyi vállalkozók, hanem az anyaországi cégek is szívesen jönnek Székelyudvarhelyre, az Őszi Vásárra az új kapcsolatok kialakításának reményében. Az elmúlt időszakban a Magyar Nemzeti Kereskedőház, idén az utódcég, a Közép-Európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Kft. támogatást nyújtott a magyarországi cégek különböző Kárpát-medencei kiállításokon való részvételére, így az Őszi Vásáron való megjelenésre, illetve az üzleti konferencián való részvételre is

– magyarázta.

Fotó: Őszi Vásár/Facebook

A vásár égisze alatt megtartott gazdasági konferencia és üzletember-találkozó kiemelten fontos része a rendezvénynek: a szervezők az elmúlt év sikereként könyvelik el, hogy a kiállításon és az üzleti konferencián lezajlott tárgyalásokon összesén 80 üzleti siker született, a cégek visszajelzései alapján az elmúlt évben a B2B tárgyalásoknak köszönhetően az üzleti eredmény mintegy 55 ezer eurónyi, és összességében

az Őszi Vásár rendezvénysorozat alatt létrejött üzleti kapcsolatok eredménye meghaladja a 250 ezer eurót.

Lehetőség az ismerkedésre, a tapasztalatcserére

A konferenciamegnyitón felszólalt Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere is, hangsúlyozva: a város egyik legfőbb erőssége a gazdasági szféra, hiszen ez termeli meg jelentős részét mindannak az értéknek, amelyből a város további fejlődéséhez szükséges anyagiakat biztosítani lehet. A városvezető ugyanakkor fontosnak tartotta hozzátenni: szembe kell nézni az egyre gyorsuló digitalizációval, amely az üzleti élet azon szereplőinek nagy károkat okozhat, akik nincsenek erre a változásra kellőképpen felkészülve, akik nem tartanak lépést a szokatlanul gyors fejlődéssel.

Minden ilyen konferencia lehetőség arra, hogy a gazdasági szereplők szélesíteni tudják ismeretségi köreiket, megoszthassák tapasztalataikat, gyarapítsák kapcsolati tőkéjüket, hogy ezáltal még jobban be tudjanak kerülni a gazdaság belföldi vagy akár nemzetközi vérkeringésébe

– summázott a polgármester.

Székelyudvarhely az éllovas

A továbbiakban felszólalt Antal Lóránt szenátor is, aki „politikai szöveg helyett” számokkal készült. Mind kifejtette, jelen pillanatban

Udvarhelyszéken 17 cégnek van több mint 10 millió eurós éves árbevétele, Csíkszéken ezzel szemben csak nyolcnak.

Továbbá, az udvarhelyi cégek összárbevétele a megyei összbevétel 47 százalékát teszi ki. Udvarhely első helyen van, ami gazdasági kérdéseket illeti – jelentett ki Antal.

Nemcsak konferencia, hanem találkozás is

A megnyitón felszólalt még Skapinyecz Péter, a Közép-Európai gazdaságfejlesztési Hálózat Kft. vezetője, megosztva abbéli tapasztalatát, hogy a konferenciák ugyan hasznosak, a tényleges üzletkötések a B2B, azaz az üzletember-találkozón valósulnak meg.

Fotó: Őszi Vásár/Facebook

A soron következő konferenciát két szekcióra osztották a szervezők: az első részben Geréb Emőke számolt be a Pro Econimica Alapítvány Maros-Mezőségi Gazdaságfejlesztési Program eredményeiről, majd Gyerkó László, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság elnöke számolt be a székelyföldi cégek aktuális helyzetéről. Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának elnöke a megye turisztikai lehetőségeiről, Zilahi Imre, az Őszi Vásárt szervező Prima Press Kft. ügyvezetője pedig a médiaportfólió kínálta lehetőségekről beszélt. A második részben az inkubátorház két „bentlakója”, Bálint Szabolcs és László Barna mutatták be vállalkozásaikat.

Az est hátralevő részében zajlott a B2B találkozó, az esemény állófogadással zárult.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS