Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A legtisztább hangon zengő pacsirták

Molnár Melinda 2018. szeptember 11., 17:49 utolsó módosítás: 2018. szeptember 11., 17:52
HIRDETÉS

Nem játék, nem is munka, hasznos kedvtelés volt az a három nap, amit az udvarhelyi Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola 4. A osztályának Dalos Pacsirták elnevezésű énekegyüttese képzőivel töltött. A jutalomfelkészítés gyimesi napot is tartogat, hogy a legtisztább forrásból kapjanak ízelítőt a csángó dallamvilágból.

A népi zeneszerszámok énekkísérő szerepét is elleshették Ildikótól és Gabriellától Fotó: Barabás Ákos

A címben szereplő jellemzést az énekegyüttes egy vetélkedőn érdemelte ki. Nagy Enikő tanító diákjai, Csíki Zsófia, Deák Boglárka és Tifán Anna barátnőkként szeretnek együtt énekelni. Elröppentek a napok az oktatók, a zenekar, a népi hangszerek bűvöletében – könnyedén készültek az országos vetélkedőre. Hangfelvételről is visszahallgathatták az újonnan tanult udvarhelyszéki népdalokat.

Tifán Csaba zenetanártól megtudtuk, a Dalos Pacsirták egy éven át állandóan részt vettek az iskolai előadásokon, vetélkedőkön. Népzenei továbbképzéssel hálálták ezt meg nekik, és buzdítják őket. A népdaltanítás mellett alapképzésben tapasztalták meg, hogyan kell a szólistának vezetnie a zenekart. A Huzavona tagjai abban is segítettek, hogy meghallják, milyen kíséret tartozik a dalokhoz, hogy akkor is tudják ezt a népdalélményt nyújtani, amikor majd hangszerkíséret nélkül állnak a színpadon. A napi programot kreativitásfejlesztő és szabadidős tevékenységgel lazították. Gyimesben Antal Imre és adatközlők fogadják majd őket.

HIRDETÉS

Kászoniné Fejős Gabriella református lelkipásztor, népdaloktató elmondta, arra törekedtek, hogy élménydús együttlét és ne műhelymunka legyen a képzés.

Kiváló, tehetséges hangok, könnyű volt velük dolgozni.

Hangképzés, légzésgyakorlatok, ritmusérzék-erősítés, beéneklés, népi díszítéstechnikák megismerése, a népzene lüktetésének gyakorlása gazdagította a képzésidőt. Belehallgattak régi gyűjtésekbe, nénik, bácsik élethű zenei előadásába. Megtanulták, hogyan kell a felvételeket kezelni, például lelassítani.

Fotó: Barabás Ákos

István Ildikó népdalénekes, néptánc- és népdaloktató három évtizede ment el Székelyderzsből, de szíve csücske Udvarhelyszék és a népdal. A lánykák tehetségesek, ügyesek, lelkesek, a közös éneklés szeretetét erősítették bennük.

Nagy Enikő vallja, az osztályközösségben rengeteg népdalt tanultak meg együtt. Nagy élmény volt most legtehetségesebb diákjaival elmélyülni a népdalok világában, olyan oktatóktól tanulni, akik életüket tették fel erre.

Fotó: Barabás Ákos

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS