Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A kánikula miatt terjed a kellemetlen megbetegedés Udvarhelyszéken

Jánosi András 2017. augusztus 09., 20:37
HIRDETÉS

Hányással, hasmenéssel járó vírusos megbetegedés terjed Bögöz községben, de Székelyudvarhelyen is az átlagosnál többen fordulnak orvoshoz az említett tünetekkel. Járvány azonban nincs, hangsúlyozták az általunk megkérdezett háziorvosok és a megyei egészségügyi igazgatóság vezetője is.

Fontos a kéz és egyes élelmiszerek alapos megmosása, hogy megelőzzük a megbetegedést Fotó: Veres Nándor

Bögöz község egyik településén, Vágásban arról számoltak be, hogy a faluban majdnem mindenkit megfertőzött egy hányással, hasmenéssel járó megbetegedés.

Bár túlzásnak tűnik, hogy mindenki beteg, de tény, hogy valóban megnőtt azon páciensek száma, akik hányásos és hasmenéses tünetek miatt keresik fel a rendelőt. Viszont a község egyetlen települését sem emelhetjük ki azért, mert ott elterjedtebb lenne a megbetegedés

– nyilatkozta lapunknak Birtha Arany Csengele Orsolya bögözi háziorvos az utóbbi időszakban szerzett tapasztalatairól.

HIRDETÉS

A bögözi háziorvos úgy tapasztalta, hogy a tünetek kezelésével három, legfeljebb négy nap alatt megszűnnek a panaszok: nála még senki sem jelezte, hogy súlyosbodott az állapota, vagy hogy a gyógyulás tovább tartott négy napnál.

A megbetegedéseket illetően

a háziorvos egy aránylag rövid lefolyású vírusos fertőzésre gyanakszik.

A rendelőjét az említett panaszok miatt felkeresők nagy része gyerek vagy idős ember. A doktornő úgy véli,

összefüggés van a kánikula és a megbetegedések gyakorisága között.

A nagy melegben sokkal hamarabb romlik a zöldség és gyümölcs, néhány perc is elég, hogy megfelelő táptalaj alakuljon ki rajtuk a kórokozók megtelepedéséhez. Hasonló a helyzet a tejjel is, magyarázta. Valószínűnek tartja azt is, hogy a betegek egy része nem is megy orvoshoz, otthon kezeli magát. A helyi patika gyógyszerészétől tudja, hogy ott is megnőtt azoknak a száma, akik az orvos felkeresése nélkül vásároltak tünetkezelő gyógyszereket: hasfogókat, hányás elleni gyógyszereket. Sokan vannak, akik gyógyszerek nélkül is átvészelik a betegséget, mivel nem okoz nekik súlyosabb tüneteket.

A bögözi háziorvos tapasztalatai nem egyediek, Csáki Mária székelyudvarhelyi háziorvos rendelőjében is hasonló a helyzet.

Az emésztőrendszer ilyesfajta megbetegedése 85 százalékban vírusos eredetű, és a hőség elősegíti ezeknek a vírusoknak a terjedését

– magyarázta a doktornő. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszerek megfelelő tárolása, a gyakori kézmosás és a személyes higiénia megelőzheti a fertőzés kialakulását. Úgy véli, hogy bár megnőtt a fertőzések száma, járványtól nem kell tartani.

Idénybetegség

A szájon át történő vírusfertőzéseknek most van az idényük – mondta megkeresésünkre Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője. Ő úgy véli, a hiányos csatornázási, vízellátási infrastruktúrával rendelkező településeken nagyobb az esélye a hasonló jellegű megbetegedések kialakulásának.

Elmondta azt is, hogy aggodalomra ugyan nincs ok – hiszen egyelőre a megbetegedések száma a sokéves átlagnak megfelelően alakul –, de az igazgatóság ilyenkor fokozott figyelemmel követi a háziorvosok munkáját és jelentéseit, hogy azonnal beavatkozhassanak, ha szükséges.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS