Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

A jövőt építik a Gyimesekben

Barabás Hajnal 2018. november 09., 23:06
HIRDETÉS

Új egyházi óvoda alapkövét helyezték le ünnepélyesen Gyimesközéplokon pénteken. A kétszintes épület felépítését a magyar kormány támogatja 250 millió forinttal. A 2020-2021-es tanévet várhatóan már korszerű óvodaépületben kezdhetik meg a gyimesközéploki óvodások.

Fotó: Gábos Albin

Gyimesközéplok főútja mellett, egyházi területen épülhet fel a település új óvodája, amelyre a magyar kormány biztosít finanszírozást 250 millió forint értékben. Az épület alapkövét ünnepség keretében helyezték a földbe, amelyen a helyi népviseletbe öltözött iskolások és óvodások mellett többek között részt vettek a község és a megye elöljárói, a római katolikus egyház, valamint a magyar kormány képviselői.

Nemcsak óvodát, hanem egyben jövőt is építünk a magyar kormány támogatásával. Reméljük, a 2020-2021-es tanévet már az egyházközség új óvodájában kezdhetik meg a gyerekek

– emelte ki ünnepi köszöntőjében Málnási Demeter, helyi plébános. Gergely Károly, Gyimesközéplok polgármestere pedig arról beszélt, hogy a belső lelki építkezés folyamata mellett a fizikai építkezés is fontos, ez utóbbit annak köszönhetik, hogy

Magyarországnak olyan kormánya van, amelyik szívügyének tekinti az elszakított településeken élő magyarok szülőföldjükön való megmaradását.

„Ennek az építkezésnek az a célja, hogy itt Erdélyben itthon érezzük magunkat” – tette hozzá.

Fotó: Gábos Albin

Kétszintes lesz az épület

Bálint Csongor tervező az egybegyűlteknek röviden ismertette az óvoda épületének terveit. Mint magyarázta, az óvodát kétszintesre tervezték, az alsó szinten melegítő-konyha, személyzeti öltöző, kazánház és különböző raktárhelyiségek lesznek, a felső szinten pedig három, mintegy 60 négyzetméteres foglalkoztató kap helyet, egy tanári szoba, valamint mellékhelyiségek. Az akadálymentesítésre is kiemelten figyeltek a tervezés során. Az óvodához külön parkoló és 1500 négyzetméter felületű játszótér is fog tartozni.

HIRDETÉS

Megmaradni magyarnak

Az eseményen a Magyarország Kormányát Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára képviselte. Ünnepi felszólalásában kitért arra, hogy

a magyarság megmaradásához a legfontosabb a család, az egyház és az iskola, utóbbihoz pedig szorosan kapcsolódik az óvoda is.

Ezért tartják fontosnak, hogy támogassák új óvodák építését nemcsak Gyimesközéplokon, hanem szerte a Kárpát-medencében.

Fotó: Gábos Albin

Felújítják a gyimesfelsőloki gimnáziumot
A 25 éve alapított Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium felújítására 500 millió forintot áldoz Magyarország Kormánya. Ebből az alkalomból szintén rövid ünnepséget tartottak a gimnázium diákjainak részvételével az iskola kápolnájában pénteken. „Itthon vagyunk, nem idegenben – ezekkel a szavakkal köszöntötte Berszán Lajos atya, az iskola alapítója a jelenlévőket, majd az anyaországi gondoskodásra utalva kiemelte, úgy kell viselkednünk, hogy ez köszönet legyen. Soltész Miklós államtitkár ünnepi beszédében elmondta, két és fél évtizedes munka eredményeképpen áll a gimnázium, a kápolna, a kollégium és a tornaterem, ezért arra kérte és biztatta a fiatalokat, hogy a felújításuk után vigyázzanak rájuk. A gimnázium és a hozzá tartozó épületek tatarozására 500 millió forintot adományozott a magyar kormány. Ebből az összegből többek között hőszigetelnek, kicserélik a nyílászárókat, rendbe teszik a kápolna tetőzetét, felújítják a vizesblokkokat, felszerelik az osztálytermeket. A tanintézmény parkolója már új térkőburkolatot kapott ebből a támogatásból.
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS