A járni jár, de nem jut sokadik esete ebben az országban – most éppen az ingázókon a sor

A járni jár, de nem jut sokadik esete ebben az országban – most éppen az ingázókon a sor

Fel lehet szállni. Csak nem mindegy, ki fizeti: a diák családja, a busztársaság vagy a tanügyminisztérium. Képünk illusztráció

Fotó: Pinti Attila

Hiába jogosultak az ingázó diákok az ingyenes utazáshoz otthonról az iskolába és vissza, januárra nem biztosít minden busztársaság ingyen buszbérletet számukra Hargita megyében. A személyszállító cégek azért nem vállalták, mert nem kapták meg az államtól tavaly október óta a már kiadott bérletek árát.

Barabás Hajnal

2024. január 13., 11:092024. január 13., 11:09

2024. január 29., 15:472024. január 29., 15:47

„Mi eddig egy garast sem kaptunk, azt sem tudjuk, hogy számlázhatunk-e, vagy sem a tanfelügyelőség felé, így én csak fizetés ellenében szállítom a diákokat” – szögezte le az egyik Hargita megyei személyszállítással foglalkozó cég vezetője. Egy korábbi cikkünkben nyilatkozva nehezményezte, hogy mintegy 200 ezer lejjel tartozik neki a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, ugyanis október közepétől novemberre és decemberre sem törlesztették számukra a szolgáltatás ellenértékét.

korábban írtuk

Veszélyben az ingyenes diákbérletek
Veszélyben az ingyenes diákbérletek

Törvényességi hiányosságokra hivatkozva nem fizette ki a tanügyminisztérium a Hargita megyei busztársaságoknak az ingyenes diákbérletek árát több mint két hónapra visszamenően.

Demeter Levente, Hargita megye főtanfelügyelője megkeresésünkre elmondta, a tavaly szeptemberben érvénybe lépett jogszabály alapján, amely ingyen utazásra jogosította az ingázó diákokat, annyi volt a feladatuk, hogy begyűjtsék a fuvarozó cégektől a számlákat, az iskolától az adatokat, hogy az illető diákok jogosult-e, és ezen adatok alapján kellett kérniük a pénzt a tanügyminisztériumtól. Ezt is meg is tették, egész decemberig, azonban

a szaktárca arra hivatkozva, hogy a megyei tanácsnak nincsen meg minden törvényes feltétele a tömegközlekedés kiszervezésére, nem utalt pénzt a fuvarozók számláinak kifizetésére.

A főtanfelügyelő kiemelte, ami a hatáskörükhöz tartozott, megtették, a többi nem rajtuk múlik.

A tavaly december végén megjelent 1337-es számú kormányhatározat szerint február elsejétől, amennyiben a megyei önkormányzatnak nem lesz jogszerűen kiszervezett tömegközlekedése, akkor a régi módszerhez hasonlóan a diák kell majd kérje az iskolától a buszbérletre költött pénz árát, az iskola a tanfelügyelőségtől, a tanfelügyelőség pedig a tanügyminisztériumtól. A fizetendő összeget kilométerenkénti átalánydíj szerint állapítják majd meg. Tőle tudjuk, hogy

Hargita megyében mintegy négyezer diák ingázik, és jogosult arra, hogy ingyen utazzon otthonról az iskolájába és vissza.

Február elsejétől ugyan érvényesülhet az ingázó tanulók ingyen utazásra való joga, ez a januári hónapra azonban csorbult. Mert

  1. a busztársaságok nem adnak ingyen bérletet;

  2. azért nem, mert a korábbi hónapokra sem kapták meg a tanfelügyelőségen keresztül a tanügyminisztériumtól a számláikra a pénzt,

  3. a szaktárca pedig azért nem fizetett, mert a Hargita megyei tanácsnak nem volt minden törvényes feltételnek eleget tevő kiszervezett tömegközlekedése.

A témában csütörtök délután sajtótájékoztatót tartott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki elmondta, jelenleg folyamatban van az európai uniós irányelvek szerinti közbeszerzés lebonyolítása a vidéki buszjáratokra; hamarosan a személyszállító cégek számára is elérhető lesz az országos elektronikai közbeszerzési rendszerben (SEAP). Mint magyarázta,

a folyamat azért késett meg ennyire, mert egyrészt közbeszólt a koronavírus-világjárvány, majd több akadályba ütköztek a versenytárgyalás előkészítése során.

Hargita megye kicsi megye, a tömegközlekedés pedig nem minden útvonalon fenntartható gazdaságilag, erről folytattak több egyeztetést az érintett hatóságokkal, minisztériumokkal, hogy az uniós elvárások közelítsenek a romániai valósághoz.

Ugyanakkor tanulmányt is kellett készíttetniük a buszjáratokról, ennek külön módszertana volt, és legalább öt hónapot vett igénybe. Továbbá szúrópróbaszerűen ellenőrizte a közbeszerzési eljárás minden mozzanatát a közszolgálatásokat szabályozó országos hatóság (ANRSC), amely szintén lassította a folyamatot.

A megyében nyolc tételre (lot) írják a licitet, a kiírás hamarosan megjelenik a SEAP-on. Borboly reméli, készülnek a személyszállító cégek is a közbeszerzésre, ugyanakkor elmondta azt is,

valószínűleg lesznek olyan járatok, amelyek meg fognak szűnni.

Mivel nagy valószínűséggel nem zárul le február elsejéig a versenytárgyalás, ezért a december végi kormányhatározat szerint a diákokat februártól kilométerenkénti átalánydíjjal fogja kifizetni a tanügyminisztérium. A Hargita megyei önkormányzat

az átalánydíjat kilométerenként 40 baniban határozta meg,

amit továbbítottak a kormánynak, amely majd a többi megye adataival összevetve meghatározza azt a díjat, amit kaphatnak a diákok.

Borboly szerint ezzel az a baj, hogy nem ugyanannyi az üzemanyag-költsége egy hegyvidéki buszjáratokat működtető fuvarozónak, mint az ország síkvidékén üzemelő cégeknek. Ugyancsak az átalánydíjjal kívánja a kormány kifizetni a busztársaságokat az elmúlt hónapokra ott, ahol még nem zárult le a közbeszerzés, ami nem biztos, hogy fedezi a kiadott ingyen buszbérletek árát.

Egyébként nemcsak Hargita megyében akadt el a licit a vidéki buszjáratokra, több hasonló helyzetben lévő megye van. A román hírportálok a romániai közúti fuvarozók szakmai szövetségének (FORT) közleményét idézték a napokban, amelyben azt írták, hogy 19 megye tanulói maradnak ingyen buszbérlet nélkül januárban. Többek között Botoșani, Iași, Suceava, Prahova megyékben sem fizették ki a fuvarozókat, holott ők eleget tettek a 810-es számú, tavaly szeptemberben megjelent kormányhatározatnak, és ingyen buszbérletet adtak a diákoknak. Ezek azok a megyék, ahol nem szervezték meg időben a közbeszerzéseket a buszjáratokra. Ugyanakkor azt is nehezményezték, nem világos, hogy a fuvarozókat szeptemberre visszamenőleg is kifizetik-e, vagy csak csak decemberre. A jogszabály szerint február elsejétől ezekben a megyékben nem fizethet a tanügyminisztérium a fuvarozóknak, ami azért probléma, mert a januári számlákat februárban tennék le a cégek. A FORT szerint sok a kérdőjel, és elégedetlenségüket fejezték ki, hogy a kormány nem egyeztetett velük az ügyben. A hatóságok, az érintett állami intézmények pedig csak egymásra mutogattak, végül a diákok és a fuvarozók maradtak a kárral. Vannak megyék az országban, ahol az érintett diákok emiatt japánsztrájkba kezdtek.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 21., kedd

Mentő-, tűzoltó- és rendőregységeket riasztottak a tekerőpataki balesethez

Két gépjármű ütközött Tekerőpatakon kedden este. A baleset miatt a 12-es számú országúton korlátozták a forgalmat.

Mentő-, tűzoltó- és rendőregységeket riasztottak a tekerőpataki balesethez
2024. május 21., kedd

Bíró Barna Botond: „Vonzóvá kell tennünk Hargita megyét a szakemberek számára”

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának elnökjelöltje, meghatározta a következő időszak három fő tevékenységi területét: a szolgáltatások minőségének javítása, a közlekedési hálózat modernizálása és kulturális identitásunk megélésének erősítése.

Bíró Barna Botond: „Vonzóvá kell tennünk Hargita megyét a szakemberek számára”
2024. május 21., kedd

Repül az idő: tíz éve alakult a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség

Megalakulásuk tizedik évfordulóját ünnepelték kedden a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség tagjai. „Egyetlen közös érdek vezérelt minket az elmúlt tíz évben, mégpedig a közbiztonság javítása” – hangzott el az ünnepségen.

Repül az idő: tíz éve alakult a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség
2024. május 21., kedd

Küldetésben lévő rendőrautóval ütközött

Nem adott elsőbbséget, ezért összeütközött egy küldetésben lévő rendőrautóval egy 68 éves nő vezette jármű kedd délután Gidófalva közelében. A helyszínen a forgalmat a vizsgálatok idején rendőrök irányították.

Küldetésben lévő rendőrautóval ütközött
2024. május 21., kedd

Bőséges kínálat a zöldségpiacon, de vajon kifizetődik a befektetett munka?

Aki palántákért, virágokért és friss zöldségért látogatott el a székelyudvarhelyi piacra kedden, az bizonyára nem csalódott a kínálatban. A heti nagy piacnapon friss árutól roskadoztak az asztalok, mi is körbejártunk és megnéztük, mi mennyibe kerül.

Bőséges kínálat a zöldségpiacon, de vajon kifizetődik a befektetett munka?
2024. május 21., kedd

Sérült az országos egyezség a Magyar Polgári Erő szemszögében

Nem haragszanak, de nem hagyják szó nélkül az elmúlt napokban elhangzott kijelentéseket – szögezte le Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Erő ügyvivő elnöke a párt keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Sérült az országos egyezség a Magyar Polgári Erő szemszögében
2024. május 21., kedd

Benépesül a marosvásárhelyi vár: néptáncosok és helyi termelők töltik be a tereket

Kibővül az immár ötödik éve megszervezett Maros megyei Folk fórum, hiszen hétvégén nemcsak néptáncelőadásokkal és népviseleti kiállítással várják az érdeklődőket a marosvásárhelyi várba és környékére, hanem hagyományos ételekkel és italokkal is.

Benépesül a marosvásárhelyi vár: néptáncosok és helyi termelők töltik be a tereket
2024. május 21., kedd

Bekötötték az internetet, nyitásra kész az új közvécé

Mindössze formalitások vannak hátra, ugyanis beüzemelésre készen áll a Gál Sándor téri automatizált közvécé Csíkszeredában. Ezzel párhuzamosan a felújított parkolót is átvételeznie kell az önkormányzatnak, ez szintén csak formaság.

Bekötötték az internetet, nyitásra kész az új közvécé
2024. május 21., kedd

A keleti magyar királyság történetébe lehet betekintést nyerni

A Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig előadássorozat keretében, csütörtökön újabb előadás lesz a városházán Csíkszeredában – tájékoztatnak a szervezők.

A keleti magyar királyság történetébe lehet betekintést nyerni
2024. május 21., kedd

Családi olimpiára készülnek Székelyudvarhelyen

A Mozgás évének jegyében családi olimpiát tartanak Székelyudvarhelyen június másodikán, a nap végén a nyertesek élményre váltható értékes utalványokat és nyereményeket vihetnek haza.

Családi olimpiára készülnek Székelyudvarhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!