Veszélyben az ingyenes diákbérletek

Veszélyben az ingyenes diákbérletek

Pénteken módosították a kormányhatározatot, de az még kérdés, hogy a tanügyminisztérium mikor és hogyan törleszti a tartozását

Fotó: Pinti Attila

Törvényességi hiányosságokra hivatkozva nem fizette ki a tanügyminisztérium a Hargita megyei busztársaságoknak az ingyenes diákbérletek árát több mint két hónapra visszamenően. Emiatt az érintett társaságok azt fontolgatják, hogy januártól nem biztosítják a térítésmentes utaztatását az ingázó tanulóknak. A legutóbbi kormányülésen azonban módosították a vonatkozó jogszabályt, amely megoldás lehet a problémára.

Barabás Hajnal

2023. december 30., 21:042023. december 30., 21:04

Az egyik Hargita megyei busztársaság vezetője – a többi érintett tömegközlekedési cég nevében is beszélve – azzal a panasszal kereste meg a Székelyhont, hogy több mint két hónapra visszamenőleg nem fizették ki számukra az ingázó diákok ingyenes bérleteit. Mint magyarázta,

szeptember eleje óta, amióta megjelent a jogszabály, amely biztosítja az ingázó tanulók térítésmentes utazását, megháromszorozódott az utasok száma,

legalábbis azokon az útvonalakon, amelyen az ő cége biztosítja a buszjáratokat. Ők több mint 650 diákbérletet állítottak ki. Ez pedig jelentősen megnövelte a cég kiadásait: több járatot, több férőhelyes buszokat kellett indítson, a munka volumene is megnőtt. A tanfelügyelőségtől pedig közel 200 ezer lejt vár az ingyenes diákbérletek kifizetésére, amit eddig nem kapott meg. Hozzátette, a többi szállító cég fele is vannak elmaradások.

A fennálló helyzetet a tanügyminisztérium azzal magyarázta, hogy nincsenek meg a törvényes feltételei a személyszállításnak Hargita megyében, holott a cégvezető elmondta, volt szerződésük a szolgáltatás biztosítására Hargita Megye Tanácsával. Ezt a szerződést a napokban meghosszabbították, amelyet a busztársaságok aláírtak. Elmondta,

amennyiben nem fizetik ki a tartozást, január 8-tól, az iskolakezdéstől már nem fogja biztosítani az ingyenes bérleteket a diákoknak,

és bepereli a Hargita megyei tanfelügyelőséget a pénz behajtásáért.

A tanfelügyelőség szerepéről

Demeter Levente, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség vezetője a téma kapcsán megkeresésünkre leszögezte, hogy a tanfelügyelőség csak a diákbérletek után járó kifizetésekkel foglalkozik a cégek által benyújtott számlák alapján, amelyet a tanügyminisztérium utal számukra.

Idézet
A mi szerepünk ebben mindössze az, hogy leellenőrizzük a cégek által küldött számlákat, leellenőrizzük a diákokat, mindegyiket egyenként az egész megyéből, hogy jogosultak-e

– magyarázta. Hozzátette, nekik nincs döntési szerepük, a problémát egy bonyolult jogszabályrendszer okozza, amely nagyon nehezen követhető. A tanügyminisztérium átiratában, amelyet elküldött a tanfelügyelőségnek, 13 megyét sorolt fel, ahol gondok vannak a kifizetésekkel, mert nem felelnek meg az összes törvényes feltételnek a személyszállítás biztosítása terén. Ezek között szerepel Hargita megye is. A helyzet tisztázására egyeztetés zajlott december 20-án a megyei önkormányzatnál az érintett felek, a busztársaságok és a hatóságok részvételével.

Idézet
Itt egy törvényességi hercehurca zajlik, ami nem a mi asztalunkon történik

– jegyezte meg a főtanfelügyelő. Hozzátette, ez egy nagyon súlyos probléma, amely veszélyezteti az ingyenes utaztatás rendszerét. Tőle tudjuk, hogy szeptemberre és októberre a tanfelügyelőség a számlák 80 százalékát kifizette a saját alapjából, de mivel a minisztérium azóta sem utalt pénzt a fentebb említett törvényességi fenntartásai miatt, ezért nem tudták kifizetni a fuvarozó cégeket. „Várjuk mi is a megoldást, mert szeretnénk, hogy a jelenlegi törvényes feltételeknek megfelelően a diákok részesüljenek a törvény által megszabott ingyenes utazásban” – mondta.

Az ingázó diákok egyébként szeptember óta utazhatnak térítésmentesen – kivéve azok, akiknek településén is működik olyan iskola, ahová járhatnának, mégsem azt választották; utóbbiak nem jogosultak ingyenes bérletre.

A közszállításért a megyei önkormányzat felel

Mint korábban beszámoltunk róla, Hargita megyében a helyközi buszjáratok menetrendje 2014-ben lépett érvénybe és 2019-ig szólt, de azt azóta is hosszabbítják, tehát még nem fogadtak el újat. Tekintettel arra, hogy a buszmenetrendért, az útvonalakra kiadott engedélyekért, azaz a szolgáltatás kiszervezésének törvényességéért Hargita Megye Tanácsa felel, ezért megkérdeztük Borboly Csaba tanácselnököt is, mi az álláspontja a kialakult helyzetről.

korábban írtuk

Átláthatatlan buszmenetrend, kiszámíthatatlan járatok
Átláthatatlan buszmenetrend, kiszámíthatatlan járatok

Időszerű lenne frissíteni az autóbuszok közlekedési programját Hargita megyében, amelyet még mindig nem fejezett be Hargita Megye Tanácsa. Akadnak olyan járatok, amelyeket a rendszerváltozás előtti időkben alakítottak ki, és azóta semmi nem változott.

„Sok-sok újratervezés volt ebben a témában: újra kellett a tenderfüzeteket írni, a nyomvonalakat pedig többször is újra kellett tervezni” – kezdte a megyei tanácselnök.

Idézet
Hosszú előkészítés után most van folyamatban az uniós irányelvek szerinti közbeszerzési eljárás elindítása. Azonban jelenleg szúrópróbaszerűen ellenőrzi a közbeszerzési eljárást a közszolgáltatásokat szabályozó országos hatóság (ANRSC), és minden egyes lépést előzetesen jóvá kell hagyjon. Így akár 2-3 hónapig is elhúzódhat az egész eljárás

– tudtuk meg.

A hatóság levélben értesített 14 megyei tanfelügyelőséget, köztük a Hargita Megyei Tanfelügyelőséget is, miszerint a közszállítás nem teljesíti a törvényes előírásokat. Ez ügyben Hargita Megye Tanácsa átiratban hívta fel az országos hatóság figyelmét arra, hogy a megyei tanács 2020-ban kötött szerződést a szállítótársaságokkal, amelyről előzetesen az Országos Közbeszerzési Ügynökséggel és a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztériummal egyeztetett. Erről a megyei tanács közleményében írtak, abban azt is jelezték:

nem értelmezhető, hogy mondhat ellent egy országos hatóság az illetékes szakminisztériumok iránymutatásának és hogyan tagadhatja meg a vonatkozó jogi rendelkezések alkalmazását a közszállításra.

Borboly a Székelyhonnak kiemelte, azon kevés megyék egyikéhez tartoznak, akik harcolnak a minisztériummal, hogy fizessék ki az ingyenes diákbérleteket.

Pénteki beszélgetésünk után szombaton új hírrel keresett meg Hargita Megye Tanácsának elnöke, miszerint a pénteki kormányülésen módosították a 810-es számú kormányhatározatot, amely szombaton jelent meg a Hivatalos Közlönyben, ennek értelmében már nincs jogi akadálya a kifizetéseknek. Ezt a megyei tanács átiratban jelezte a tanügyminisztérium felé is. Az még kérdés, hogy a tanügyminisztérium mikor és hogyan törleszti a tartozását.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 06., csütörtök

Felvonták az Európassió Kongresszus zászlaját

Hivatalosan is kezdetét vette csütörtök este az Európassió Kongresszus. Habár a megnyitó csak pénteken lesz, a nulladik napon felvonták az ünnepi lobogót.

Felvonták az Európassió Kongresszus zászlaját
Felvonták az Európassió Kongresszus zászlaját
2024. június 06., csütörtök

Felvonták az Európassió Kongresszus zászlaját

2024. június 06., csütörtök

Esetenként olcsóbb lenne újat építeni, mint a meglévőt felújítani

Választási kampányhoz dukáló ígéretet tett Antal Árpád: a bölcsődétől az egyetemig 2030-ig hét új építésű tanintézménnyel bővül a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által fenntartott tanügyi rendszer, és minden meglévő iskolát és óvodát felújítanak.

Esetenként olcsóbb lenne újat építeni, mint a meglévőt felújítani
2024. június 06., csütörtök

Új otthonba költöztek az ott ellátott gyerekek a Gyárfás-kúriából

Két családi típusú házat avattak fel csütörtökön Székelykeresztúron és egy nappali tanácsadói központot is létrehoztak a sérült gyermekeknek.

Új otthonba költöztek az ott ellátott gyerekek a Gyárfás-kúriából
2024. június 06., csütörtök

Bizonyítottak az elektromos buszok, tovább okosodik a sepsiszentgyörgyi közszállítási rendszer

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat által 2017-ben elfogadott mobilitási tervben meghatározott célokból még nincs minden teljesítve, de már nagyon sok előrehaladás van a környezetkímélő, civilizált, elérhető közszállítás kiépítése felé vezető úton.

Bizonyítottak az elektromos buszok, tovább okosodik a sepsiszentgyörgyi közszállítási rendszer
2024. június 06., csütörtök

Fogyatékkal élő és beteg gyerekeknek szerveznek programot a Marosvásárhelyi Állatkertben

Fogyatékkal élő és krónikus beteg gyermekeknek és hozzátartozóiknak szervezik meg immár hetedik alkalommal az Áloméj az állatkertben eseményt pénteken Marosvásárhelyen.

Fogyatékkal élő és beteg gyerekeknek szerveznek programot a Marosvásárhelyi Állatkertben
2024. június 06., csütörtök

Talán csak egy nagy kukoricás lenne ott, ahol ma az ország sportéletének egyik központja körvonalazódik

Az épülő sepsiszentgyörgyi elkerülőút leghosszabb hídján tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, valamint Tamás Sándor és Antal Árpád, a Kovászna megyei és megyeszékhelyi önkormányzatok vezetői.

Talán csak egy nagy kukoricás lenne ott, ahol ma az ország sportéletének egyik központja körvonalazódik
2024. június 06., csütörtök

Súlyos baleset történt Libánfalván, az érintett útszakaszt lezárták

Közúti baleset történt Libánfalván, melynek során több személy is megsérült, egyet közülük mentőhelikopterrel szállítottak kórházba, csütörtökön délután – tájékoztat közleményében a Maros megyei tűzoltóság.

Súlyos baleset történt Libánfalván, az érintett útszakaszt lezárták
2024. június 06., csütörtök

Klein László: néhány gondolat Székelykeresztúr jövőjéről

Székelykeresztúr történelmileg is mindig a kis térség központja volt. Ezt a központi szerepet meg kell erősítsük, annál is inkább hiszen Hargita megye tanácsának az élére Bíró Barna Botondot támogatva Udvarhelyszék és Keresztúr fiúszék jövőbeni kilátásai javulni fognak.

Klein László: néhány gondolat Székelykeresztúr jövőjéről
2024. június 06., csütörtök

A polgármester legjobb barátja az aszfalt – de ez nem elég

A helyhatósági választások kitűzött időpontjához közeledve több más város után Sepsiszentgyörgyön is megmondóestre hívta a politika iránt érdeklődő polgárokat az RMDSZ a Székely Nemzeti Múzeum kertjében felállított hatalmas sátorba szerdán.

A polgármester legjobb barátja az aszfalt – de ez nem elég
2024. június 06., csütörtök

Itt a (road)show ideje – turnéra indul a Rádió GaGa

Ezen a nyáron a Rádió GaGa csapata nyakába veszi Székelyföldet és öt nagyrendezvényen is jelen lesz a Duma Dubával. A GaGa műsorvezetőivel és munkatársaival a NyárON Szeredán, a Sokadalom rendezvényén, a VIBE Fesztiválon, Tusványoson és a Tabakón is találkozhattok.

Itt a (road)show ideje – turnéra indul a Rádió GaGa
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!