Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

439-en jutottak fel a „Makalu csúcsára”

Gergely Imre 2019. május 25., 21:49 utolsó módosítás: 2019. május 26., 13:01
HIRDETÉS

439-en vettek részt szombaton a hatodjára megszervezett Erőss Zsolt teljesítménytúrán. Gyergyószentmiklósról Gyilkostóra gyalogoltak, vagy kerékpároztak, de a célban akár azt is elmondhatták, hogy elérték a Makalu csúcsát.

Az indulás előtti pillanatok a kerékpárosok számára

Gyergyószentmiklóson a Salamon Ernő Gimnáziumnál rajtolt a túra, azaz az első magyarként a Mount Everest csúcsára feljutó Erőss Zsolt iskolájánál és a cél Gyilkostó volt, vagyis az a környék, ahol a legendás hegymászó az első tapasztalatokat szerezte a hegymászás terén.

Ez immár hagyomány az Erdélyi Kárpát Egyesület Gyergyói Szakosztálya által szervezett Erőss Zsolt teljesítménytúrán.

Célba ér az első kerékpáros

Képletesen mégis a Föld 5. legmagasabb csúcsára jutottak el a túrázók, hiszen az is megszokott már, hogy az útvonal mentén az ellenőrző pontokon összegyűjthető betűkből egy, a névadó által megmászott hegycsúcs neve áll össze.

Ezúttal a Makalu került sorra, amelyre szintén első magyarként ért fel Erőss Zsolt 2008-ban.

HIRDETÉS

A feladat nyilván jóval könnyebb volt, mint megmászni a Himalája valamelyik magasabb csúcsát, de éppen elég kihívás volt ahhoz, hogy egy jó hangulatú, és minden izmot rendesen megmozgató élményt jelentsen a résztvevőknek. Közülük a leggyorsabbak még meg sem áztak, de a többség azért kapott bőven a feladatot nehezítő esőből is.

50 kilométer megtétele után is jó a hangulat

András Zsolt (Zümi) a teljesítménytúra egyik szervezője ezt is emelte ki:

az emberek nem adták fel a nehézségek ellenére sem, és végigmentek a 20, 30, illetve 50 kilométeres távon.

Amúgy az egyik humoránál lévő résztvevő szerint már egy éve tudni lehetett, hogy idén, azaz a hatodik túrán zuhogni fog: az eddigi 5 alkalomból kétszer esett, háromszor nem, így a összhang kedvéért idén nem kerülhették el az esőt.

Makalu: ez a csúcs neve állt össze idén

A Gyergyói-havasokban és a Hagymás-hegységben kijelölt útvonalakon a 30 kilométeres távot választották legtöbben: ezen 206 személy ment végig. 20 kilométeren 148-an túráztak, 56-an gyalogosan, 29-en pedig kerékpáron teljesítették a leghosszabb, az 50 kilométeres útvonalat. Közülük a legfiatalabb a hat és fél hónapos Kodok Dániel volt, aki nyilván még nem saját lábán, hanem szülei által hordozva ért célba.

Az idei Erőss Zsolt teljesítménytúrán Benkes József ért a legrövidebb idő alatt célba, 20 kilométer után 2 óra 40 perc alatt érkezett Gyergyószentmiklósról Gyilkostóra. A 30 kilométeres túrát Tófalvi Zsolt 4 óra 10 perc alatt teljesítette. Jánosi György és Hideg László Zoltán 5 óra 4 perc alatt járta végig az 50 kilométert, míg a kerékpárosok közül Elekes László 3 óra 18 perc alatt tekert végig az 50 kilométeres nehéz, hegyes, völgyes túraútvonalon. A résztvevők és szervezők már készülnek a hetedik, vagyis 2020-ban esedékes Erőss Zsolt teljesítménytúrára.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS