Székelyhon.ro
2017. február 27., hétfő; Ma Ákos, Bátor napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Akik nem féltek megmártózni a jéghideg vízben Akik nem féltek megmártózni a jéghideg vízben

Szász Cs. Emese | 2017.01.07. [15:57]

Mínusz 7 Celsius-fok, másfél méteres lék, jéghideg víz és számtalan bámészkodó várta azokat, akik vízkereszt alkalmával idén is megmártóztak a Marosban. Legtöbben bátorságpróbaképp vagy épp buliból merültek el a folyó vízében, olyan is akadt azonban, aki Bibliával és kereszttel érkezett, hangsúlyozván, hogy miről is szól a január 6-ai ünnep.

csobb-4403_b

Nyolc évvel ezelőtt Mircea Gusztáv Róbert még egyedül fürdött meg a Maros vízében, a következő évben azonban már jó néhány barátja is csatlakozott, azóta pedig csak szaporodnak azok, akik vízkereszt alkalmával ledobják meleg ruháikat, s megmártóznak egyet a jeges vízben.

A fürdés kezdeményezői és a legtöbb résztvevő számára a vallásos ünnep csak egy apropó arra, hogy megmutassák, ezt is ki lehet bírni. „Évről évre egyre többen vagyunk, ennek pedig nagyon örülök. Azt gondolom, mások is rájöttek, hogy ez nem egy olyan hatalmas tett, szerintem pszichikailag és fizikailag az ember ennyit megbír” – mondja Mircea Gusztáv Róbert, aki sportoló barátaival együtt idén is az elsők között merült el a jeges vízben. A csobbanás után pedig még a rögtönzött jégfotelben is megpihentek a csuromvizes fürdőzők.

csobb-4440_b

Visszatérő csobbanó a Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztő-helyettese, Szász Attila is. Állítja, nem kell készülni erre, egyszerűen egy buli az egész. „Nem olyan vészes, mint amilyennek tűnik, egy otthoni hideg vizes zuhany körülbelül ugyanennyire kellemetlen. A legrosszabb az, hogyha nincs papucsod, s amikor mezítláb kijössz, a vizes jégen kell állni, s akkor érzi az ember, hogy úgy ég a talpa” – mondja Szász Attila, aki szerint a víz már teljesen rendben van, általában 2 Celsius-fok körül szokott lenni. 

„Pár haver, többnyire sportemberek, összegyűlünk, s megfürdünk kicsit. Szórakozás az egész, amit persze rá lehet építeni a vízkeresztes történetre, de ez a vallási töltete nem releváns mindenikünk számára”  – fogalmaz Szász Attila, amikor a motivációiról kérdezzük.

csobb-4446_b

Másként gondolja Kolcsár Sándor, aki bár egy szál fürdőnadrágban érkezik, egyik kezében Biblia, másikban kereszt van, s el is mondja mindenkinek, hogy mit is ünneplünk vízkeresztkor. Ő is visszatérő fürdőző, s nem rettenti el az sem, hogy márciusban tölti a 60 évet. Igaz, ezúttal létrát kér, s úgy mászik be lassanként a fél méter mély Marosba. „Tavaly még beleugrott, de most fáj a térde, azért kérte a létrát. Lehet, hogy meg kell műteni” – magyarázza a bátorságpróbát kiálló Kolcsár felesége.

Bár legtöbben férfias tettnek tartják, s tényleg volt olyan év is, amikor csak férfiak fürödtek, idén két bátor lány is akad, aki megmenti a női nem becsületét. Mellettük egy „eltévedt” futó sível érkező pókember is csobbant egyet, sokan tanakodtak, hogy vajon véletlenül, vagy szándékosan. Az utolsók közt merült a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, Gáspárik Attila. Fürdőnadrágja mellett stílusosan egy nyakkendőt is viselt, „nehogy összetévesszék őt egy sportolóval”.

csobb-4463_bGáspárik Attila

A fürdő után, már megfagyott hajjal mondja el, hogy már harmadjára csobban vízkeresztkor, de nem idegen ez számára, mert sűrűn fürdik a hóban sízések alkalmával, meg amikor lehull a hó, otthon, az udvaron is bele-bele szokott feküdni. „Annak idején, az egyetemen nálunk csak hideg vízzel lehetett zuhanyozni, úgyhogy nekem nem újdonság az, hogy decemberben jéghideg vízben mosdik az ember, mindig azt mondtuk, ettől leszünk nagyon kitartóak. S tényleg, ilyenkor jön rá az ember, hogy a szervezet hihetetlen szépen van felépítve, hogy meg tud ezzel birkózni, s közben semmilyen fizikai fájdalom nincs. Sokkal rosszabb az, amikor a CFR vonaton ül az ember órákig Kolozsvárig 15 fokban” – állítja a színházigazgató.

A vallásos gyökerű, de proifanizálódott merülés igazi közösségi élménnyé válik időközben: a fürdőzőket zsíros kenyérrel, forralt borral, szilvapálinkával várják, s aki már megmártózott a vízben, a többieket biztatja, hogy ők is tegyék meg. Legtöbben persze csak bámészkodni mentek ki a Maros-partra, s hogy megnézzék, kik azok, akik meztelenül merülnek el a vízben addig, amíg mi téli kabátban is fagyoskodunk.

csobb-4467_b

csobb-4469_b

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
15.
hunii
2017.01.20., péntek [14:51]
Köszönjük Emese, máris sokkal jobb
14.
bronx
2017.01.09., hétfő [00:27]
...sok lesz az arroganciából. Még belebetegszel.
13.
bronx
2017.01.09., hétfő [00:25]
Ezt magadra értsd inkább...
12.
Habakukk
2017.01.08., vasárnap [21:35]
Igaz. Te pedig próbálj meg szöveget értelmezni, hogy ne kelljen mindent a szádba rágni. Ha már ilyen ''nagyvonalú'' vagy. (Néha az az érzésem, hogy a romániai funkcionális analfabetizmusról szóló statisztika nagyon is helytálló...)
11.
bronx
2017.01.08., vasárnap [10:53]
Mindenestre ezzel az "eke" beszólással te is szépen beírtad magad a "kultúremberek" közé...
10.
Habakukk
2017.01.07., szombat [21:53]
Nem a szokást kritizáltam, eke, hanem a mindenáron való feltűnni vágyást...
9.
bronx
2017.01.07., szombat [19:57]
Ezzel nem azt állítom, hogy pl. Gáspárik vallási okokból tette ezt, de maga a szokás nagyon régi (persze nem feltétlenül felénk, hanem más keresztény országokban).
8.
bronx
2017.01.07., szombat [19:54]
Ez a szokás egyáltalán nem idegen a kereszténységtől. A legnagyobb álszentek, akik a legelső padban ülnek a templomban, de hétköznap erkölcstelen senkik, na azok szokták kritizálni az ilyen dolgokat.
7.
Habakukk
2017.01.07., szombat [19:09]
Azt akarta mondani, hogy manapság semmi sem ''drága'', ha arról van szó, hogy hajkurásszuk a népszerűséget, tetszelegjünk a ''nyáj'' előtt. Az a balkanizálódás, amikor a ''kultúrember'' (is) oda süllyed, hogy olcsó népszerűségért ''vásári majmot'' csinál magából. És az ilyennek hogy lehet adni a szavára? Tudja, úgy van az, hogy ''egy bizonyos szint felett nem süllyedünk egy bizonyos szint alá.''
Ui. A ''kultúrember'' tetszés szerint behelyettesíthető politikus, választott vezető, nagymagyar, gerinces, igaz ember, valódi székely, stb ''titulusokkal''
6.
bronx
2017.01.07., szombat [17:57]
????????????
5.
Csudalkozo
2017.01.07., szombat [17:20]
[Nem ütötte a mércét]
4.
semmi se csoda
2017.01.07., szombat [17:13]
"Hat mar te is fiam,Attila!?"
3.
doki2
2017.01.07., szombat [17:13]
En e hozzaszolasbol semmit nem ertettem.Kerem ,irja le hol ,vagy , hogy van az osszefugges a balkanizacio - a regati szava- az eltunt gerinc kozott ,es kosse ossze az esemenyrol szolo tudositassal!Kerem midezt azert,hogy megerthessem a balkanizacio gyors folyamatat,valamint a tudositast is.
Tisztelettel varom valaszat!
2.
bronx
2017.01.07., szombat [16:31]
1.
csoda-e a csoda-e
2017.01.07., szombat [16:15]
Látva ezt az irást megérthessük miért balkánizálodunk ilyen gyorsan.Ma már szinte-van kivétel-jobban bizhatunk egy regáti szavába mint egy erdélyibe és ez annak az eredménye,hogy mindent feldobunk csak egy kicsit jobban figyeljjenek ránk és eltünt a gerinc.
Hozzászólások15