Belföld
Külföld

Tragédia a Kelemen-havasokban: lavinabalesetben vesztette életét egy csíkszeredai férfi

Szász Cs. Emese 2019. február 04., 09:23 utolsó módosítás: 2019. február 04., 15:25
HIRDETÉS

Három motoros hószán okozta vasárnap este a Kelemen-havasokban azt a lavinát, amelyben egy csíkszeredai férfi meghalt, ketten megúszták sérülésekkel. A Kelemen-havasokban amúgy 4-es fokozatú lavinaveszély van érvényben a hétvégétől, senkinek sem ajánlatos most a hegyekben túrázni.

Fotó: Országos Hegyimentő Szolgálat
Mentőhelikopter segítségével emelték ki az áldozat holttestét

A két sérültet a hegyimentők átadták a mentősöknek, akik kórházba szállították őket, majd a marosvásárhelyi rohammentő-szolgálat (SMURD) helyszínre érkezett helikoptere azonosította a lavinában az elhunyt férfi helyét. A holttestet csörlővel emelték a légijármű fedélzetére, később átvette a törvényszéki orvostani intézet. A műveletet egy hegyi- és egy légimentő szakember végezte – számol be az Országos Hegyimentő Szolgálat.


A lavina a Kelemen-havasokban, 1500–1700 méter magasságban történt a Fondul Pietrosului nevű völgy északi, nagyon meredek oldalán – tudtuk meg Kovács Róberttől, a Maros Megyei Barlangi- és Hegyimentő Szolgálat vezetőjétől, aki elmondta, ők vasárnap este 9 óra tájt kapták a riasztást, egy csapat rögtön el is indult a mentőakcióra.

Öt Maros megyei és két Hargita megyei hegyimentő vett részt az akcióban,

HIRDETÉS

amelynek során reggel fél hatkor találták meg a két túlélő, szintén csíkszeredai áldozatot, akiket aztán biztonságos zónába vittek, jelen pillanatban a meteorológiai állomáson vannak a Rekettyés-tetőn.

„Nem olyan fajta lavina volt ez, ami maga alá temette az áldozatokat, hanem nagy jégtömbök indultak el a hegyről, ezek sodorták el a hószánozókat, s az egyiknek a teste úgy szétroncsolódott a sodródásban, hogy esélye sem volt a túlélésre, annak ellenére, hogy nagyon jól fel volt szerelve a csapat. A másik kettő szembement a mentőcsapattal, a holttestet pedig ezután fogjuk lehozni a SMURD helikopterének segítségével” – mondta a Székelyhon megkeresésére a hegyimentők vezetője.

Fotó: Országos Hegyimentő Szolgálat

Hozzátette,

a hószánozó csapat több maroshévízi és csíkszeredai fiatalból állt,

de öten visszatértek, s hárman akarták megpróbálni ezt a meredek hegyoldalt, ez okozta a tragédiát is. „A meredek völgyön szinte folyamatosan lavinaveszély van, semmi keresnivalójuk nem lett volna ott, főleg, hogy mindenhol hirdettük, hogy 4-es fokozatú lavinaveszély van” – fogalmazott Kovács Róbert. Hozzátette: a felmelegedés miatt nagyon megnőtt a lavinaveszély a Maros megyei hegyekben, a múlt héten még 3-as fokozatú volt, de hétvégétől már a 4-es fokozat van érvényben 1500 méter fölött, 1500 méter alatt pedig 3-as.

A lavinaveszélyt 5-ös skálán mérik, az 5-ös a legmagasabb rizikófaktort jelenti. A hegyimentő felhívja a figyelmet, a fokozott veszély miatt senki ne menjen most a hegyekbe túrázni. Ha lehűl az idő, majd stabilizálódik a hóréteg és ismét biztonságosan lehet menni majd a hegyekbe.

Fotó: Országos Hegyimentő Szolgálat

A tragédia egyébként pontosan azon a helyen történt, ahol két éve két hegyimentő vált lavina áldozatává, amikor a december elsejei román nemzeti ünnepen egy román zászlót akartak kitűzni a hegycsúcsra.

HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS