Belföld
Külföld

Őssejt beültetésével kezeltek sikeresen egy HIV-fertőzöttet

MTI 2019. március 05., 13:25 utolsó módosítás: 2019. március 05., 13:26

Őssejt beültetésével kezeltek egy londoni HIV-fertőzöttet, ő a második beteg, akinél a módszer tartósan kimutathatatlanná tette a vírust – írta az MTI a BBC hírportáljára hivatkozva.

Őssejt beültetésével kezeltek sikeresen egy HIV-fertőzöttet
galéria
Képünk illusztráció Fotó: Pixabay.com

A meg nem nevezett férfi betegnél 2003-ban állapították meg a HIV-fertőzést, 2012-ben pedig az előrehaladott Hodgkin-kórt, a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedését. A tumor kezelésére kemoterápiát kapott, emellett egy HIV-rezisztens donor őssejtjeit ültették a páciensbe, és

tizennyolc hónap elteltével sem a rák, sem a HIV nem volt kimutatható nála, pedig már HIV-gyógyszereket sem szedett.

A kutatók szerint azonban még túl korai lenne azt mondani, hogy a beteg meggyógyult. A gyógyításban a University College London (UCL), az Imperial College London, a Cambridge-i és az Oxfordi Egyetem kutatói vettek részt – ismertette keddi számában a Nature tudományos lap.

Tizenkét évvel ezelőtt egy beteg Berlinben kapott olyan donortól csontvelőt, aki természetes módon egy génje – a CCR5 nevű receptort kódoló gén – miatt volt védett a HIV ellen. Az amerikai Timothy Brownnál két transzplantációt végeztek, valamint a leukémia ellen sugárterápiát is kapott. Úgy tudni,

ő volt az első, akinél sikerült legyőzni az HIV-et.

„Most, hogy a második páciensnél is sikert értünk el ugyanazzal az eljárással, elmondhatjuk, hogy a berlini páciens esete nem anomália volt, hanem valóban a kezelés pusztította el a vírust mindkét beteg szervezetében” – mondta Ravindra Gupta, a kutatás vezetője. A vírus világszerte legelterjedtebb törzse, a HIV-1 leggyakoribb receptora a CCR5, amelynek segítségével a sejtekbe jut. Az emberek egy nagyon kis csoportja ellenáll a HIV-nek, mert a CCR5 receptort kódoló génből két mutáns kópiát hordoznak, tehát az őssejtjeikbe nem jut be a vírus. A londoni beteg olyan donor őssejtjeit kapta, aki a speciális génvariáns hordozója.

Andrew Freedman, a Cardiffi Egyetem tanára nem vett részt a kutatásban. Szerinte érdekes és jelentős az eset, de sokkal hosszabb ideig kellene vizsgálni, valóban nem tért-e vissza a vírus. „Ugyan e kezeléssel nyilvánvalóan nem lehet a világ több millió HIV-fertőzöttjét kezelni, de az ilyen esettanulmányok segítenek a végleges gyógymód kifejlesztésében” – mutatott rá.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat