HIRDETÉS

Hajnalcsillag – ismertté vált a népdalvetélkedő

Barabás Blanka 2010. január 18., 19:55 utolsó módosítás: 2010. január 19., 12:46

Hétfőn, január 18-án délután az elemisták és az ötödik-hatodik osztályosok mérték össze hangjukat az udvarhelyi Hajnalcsillag népdalvetélkedőn, bár a szervezők, nevezetesen László Judit zenetanár – a forrásközpont szervezési szakfelügyelője – szerint az elsődleges cél nem a verseny, hanem az, hogy megszerettessék a népdalokat és a népdaléneklést.Tavalyhoz képest idén több volt a jelentkező mind a kisiskolások, mind pedig a középiskolások köréből. A vetélkedő első felvonására 55 gyermek jelentkezett, míg a nagyoknál negyven körüli versenyzőre számítanak, a népdalvetélkedő második felvonása szerdán 16 órakor kezdődik – a versenyt udvarhelyi iskolásoknak hirdették, felkészítőik tanítók és tanárok.

A kisikolások két kategóriában versenyeztek, azaz I–II–III. osztályosok, és a IV–V–VI. osztályosok. A zsűri a tiszta éneklést, tiszta intonációt, a helyes hangmagasságot értékeli, jelentősége van annak, hogy udvarhelyszéki népdallal versenyzik a benevező, illetve hogy a gyermek korosztályának megfelelő népdalt válasszon. A zsűri a következőképpen áll össze: Haáz Margó, legrégebbi Venyige-tag, udvarhelyi folklorista, Ozsváth Ildikó, az udvarhely Táncműhely énekese és László Judit zenetanár.

A benevezettek öt dallal érkeztek, egyet saját választás szerint, egyet pedig a zsűri választásában adtak elő. Erről jegyezte meg László Judit, hogy a zsűri választása kiegészítő akar csupán lenni, általa inkább segíteni szeretnének a versenyzőnek a kibontakozásban. Céljukat elérni látszanak a szervezők, ezt bizonyítja az, hogy idén több a jelentkező, mint tavaly. Hétfő este nyerteseket is hirdettek, az első helyen végzettek könyvjutalmat és a rendezvénysorozat gáláján való szereplést nyerték – közösen a táncműhellyel –, a második és harmadik helyezettek pedig a cimborás kiállításon énekelnek. A gálaműsor keretében a kisikolások és középiskolások első helyezettjei lépnek fel, tehát utóbbiak nyereménye egyezik a kisebbekével. A vetélkedő második fejezete is a Művelődési Ház koncerttermében zajlik, az érdeklődőket szívesen látják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS