Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Leköszönnek a darabontok

Bálint Kinga Katalin 2011. szeptember 08., 21:00 utolsó módosítás: 2011. szeptember 08., 21:05

Idei utolsó őrségváltásukra készülnek az udvarhelyi vörös darabontok. Mivel kezdődik az iskola, a díszőrség pedig diákokból áll, szombaton a Székely Támadt-várban lezajlik az utolsó szabályos bemutató, szám szerint a tizenötödik – közölte Fazakas Szabolcs, a projekt ötletgazdája. A tervek szerint azonban lesz folytatása az idén elkezdett kulturális és hagyományőrző darabontkodásnak.

Fotó: Fazakas Szabolcs

Mint Fazakas elmondta, a díszőrségváltás elérte célját: sikerült képet adni a nagyközönségnek a darabontokról, elfelejtett hagyományaikról. A várban a nyár minden szombatján programszerűen lezajlott turistalátványosság magában foglalta az őrségváltást és a darabontok fegyverbemutatóját is. Összesen mintegy 2000 turista nézte meg műsorukat.

A kezdeti általános kétkedés ellenére az ifjú darabontok példásan komolyan vették feladatukat, minden alkalommal rendkívüli fegyelmet tanúsítottak. Erős közösség kovácsolódott össze, melyhez előreláthatólag még sokan fognak csatlakozni – fogalmazott az ötletgazda.

Mint kiderült, nem várt mértékű támogatást kaptak mind a város vezetősége, mind a helyi cégek részéről. „A polgármesteri hivatal finanszírozta a darabontruhák és a kellékek elkészítését, valamint támogatta utazásainkat; a város médiaegységei tájékoztatták az embereket rólunk” – mondta Szabolcs.

Az őszre vonatkozóan is vannak tervek: a darabontok a hadtörténeti múzeumokba látogatnának el, ahol újabb ismereteket szereznének a témában. Továbbá a város tanulóinak szerveznének úgynevezett „élő történelem” napot, amikor a különböző iskolák diákjainak bemutatnák a régi székely őrség hagyományait. A múlt ismeretére épített hagyományt és közösséget szeretnénk teremteni, amely adott esetben megélhetést is biztosít a felnövekvő darabontoknak – összegezte Fazakas.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
13 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS