HIRDETÉS

Közel kétezer új kötettel gazdagodott a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár

Dósa Ildikó 2016. december 29., 21:46

Rekordméretű összeget költhetett ebben az évben a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár vezetősége azokra az új kötetekre, melyekkel az intézmény könyvállományát bővítették. Mindezek mellett a tudományos megfigyelésekhez és bemutatókhoz szükséges technikai felszerelések beszerzését sem hanyagolták el, így naprendszerünk égitestjeit is megfigyelhetik a csillagászat iránt érdeklődő könyvtárlátogatók. 

Az olvasók igénye határozza meg, milyen könyveket szerez be a székelyudvarhelyi városi könyvtár. Ebben az évben a felnőtt olvasók jó része a magyar szerzők közül Fejős Éva, Ugron Zsolna, Tormay Cécile, míg a más nemzetiségűek közül Borsa Brown, Moyes Jojo, Elif Shafak műveit keresték, ezekre alakultak ki hosszú várólisták, ezért vásárláskor is előnyt élvezett ezeknek a beszerzése – magyarázta Kovács Erzsébet könyvtáros. Nagyon népszerű ugyanakkor Mircea Eliade Bengáli éjszakák című regénye, amelyet nemrég fordítottak le magyarra, valamint a Skandináv krimik sorozat kiadványai is. A tinédzserek között továbbra is hódítanak Stephenie Meyer regényei, a Vörös Pöttyös, valamint a LOL könyvek, de szívesen olvassák Nyulász Péter, valamint Méhes György írásait is. A kisebb korosztály leginkább a Csodakunyhó sorozat és Tea Stilton révén kóstolgatja az olvasást. 

Közel 51 ezer lej értékben gyarapodott idén a városi könyvtár állománya, így tavalyhoz képest 1772 kötettel több áll az olvasók rendelkezésére. Saját költségvetésből közel 19 ezer lejre 364 szépirodalmi művet vásároltak a felnőtt olvasók számára, továbbá néhány tudományos folyóiratot is, ugyanakkor előfizettek a hivatalos közlöny elektronikus változatára. Egy belföldi és egy külföldi pályázat 15 300 lejes összértékének eredménye 473 tudományos kiadvány, illetve kortárs gyermek- és ifjúsági irodalom. Az olvasók adományai 1011 kötettel gazdagították az intézmény könyvállományát, közel 16 ezer lej értékben. Ezek által pótolják az elveszett, valamint megrongálódott példányokat  – közölte Kovács Erzsébet.

Irodalmi pályázatra, a magyar népmese napjára, illetve a rövidfilmek fesztiváljára egyenként 2250 lejt, a nyitott könyvek éjszakájára 2780 lejt, amatőr fotósok képzésére, valamint az irodalmi pályázat nyerteseinek tartott egyhetes olvasótábor megrendezésére külön-külön 4450 lejt, a sakkversenyre 3560, míg a sakkmaratonra 9000 lejt pályázott és kapott a városi könyvtár a helyi önkormányzattól. Utóbbinál, mint megtudtuk, azért olyan szembetűnően nagy az összeg, mert a kategóriák nyerteseinek összesen kilenc kerékpárt vásároltak belőle.

Mindezek mellett szintén pályázati pénzből 3500 lej értékben bővítették a városi kórházban működtetett kölcsönző könyvállományát, valamint általános műveltségi vetélkedőt szerveztek a helyi 5–8. osztályos diákoknak, amelyre 3350 lejt költöttek. Ugyanakkor beszereztek egy 5650 lejes hordozható csillagászati teleszkópot is, továbbá egy 5800 lej értékű, ugyancsak hordozható napfigyelőt, mindkettőt környezetvédelmi pályázatból, ismeretterjesztő és tudományos megfigyelések, valamint bemutatók céljából – tudtuk meg Sándor Krisztinától, a könyvtár munkatársától.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS