Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Útlezárások, forgalomkorlátozások a pápalátogatáskor Csíkszeredában

Barabás Hajnal 2019. május 20., 19:00 utolsó módosítás: 2019. május 20., 20:14
HIRDETÉS

Részleges és teljes útlezárásokra is lehet számítani Csíkszeredában Ferenc pápa látogatása miatt május 31-én és június 1-jén. A város több mint 1000 parkolóhelyet biztosít autóbuszoknak és több mint 4500-at személygépkocsiknak. Az erről rendelkező polgármesteri rendeletet a városháza honlapján tették közzé.

A Szék útját már pénteken teljesen lezárják a forgalom elől. Archív Fotó: Veres Nándor

Május 31-én, pénteken reggel 6 órától Csíkszeredában részleges útlezárásra lehet számítani. Az érintett övezetbe csak a lakók és az ott dolgozók, továbbá a tömegközlekedés járművei, a taxisok, az áruhordók, valamint a különleges engedéllyel rendelkezők hajthatnak be.

Az övezet határai

Szinte az egész várost érinti a korlátozás: nyugaton a Villanytelep utca és a Brassói út, északon és észak-keleten a Rét utca (a vasúti kereszteződés), a 12-es jelzésű országút (a taplocai terelőútnál a körforgalom), a 12A jelzésű országút (a terelőúttal való kereszteződés), Pünkösd utca, Csíkpálfalva irányából, azaz a 4-es jelzésű községi út felől Csíkszereda bejárata, valamint Csíkcsomortán irányából, azaz a 123E jelzésű megyei út irányából szintén a város bejárata határolja az övezetet. Keleten a 123 B jelzésű megyei úton szintén a város bejáratától lesz érvényes a forgalomkorlátozás. Délen pedig a Zsögödi Nagy Imre utca és a 12-es számú országút kereszteződésétől számítva korlátozzák az autós közlekedést.  

HIRDETÉS
Teljes útlezárás Somlyón

Május 31-én, pénteken 12 órától egészen szombat 18 óráig tilos lesz parkolni a Szék útján, a Kájoni János utcában, a Nagymező utcában, a Kis Somlyó utcában, valamint a Köves utcában.

Ugyanebben a periódusban teljesen tilos lesz a behajtás az úgynevezett zarándokhelyre és az azt kiszolgáló utcákba, ez többnyire a csíksomlyói övezetet jelenti. A teljes behajtási tilalom alól kivételt képeznek azok a zarándokok, akiknek bizonyítottan van parkolási lehetőségük szállásuk udvarán, viszont számukra is csak május 31-én péntek 20 óráig lehetséges a közlekedés ebben az övezetben. A lakóknak pedig június 1-én reggel 6 óráig lesz szabad a forgalom.

További részletek a szereda.ro oldalon elérhető polgármesteri rendeletben olvashatók.

Teljes útlezárás a városban

A fentebb említett városi övezetben teljes útlezárásra lehet számítani pénteken 20 órától szombat 18 óráig. Ugyanebben az időszakban tilos lesz a parkolás a zöldövezeteken, a járdákon, a biciklisávokon, csupán a kijelölt parkolóhelyeken engedélyezett az állomásoztatás.

Motorkerékpárokkal június 1-én, reggel 6 óráig még szabad lesz a városba a bejárás.

A forgalomkorlátozások és útlezárások nem vonatkoznak a hatósági és egyéb speciális feladatokat ellátó járművekre.

Áthaladó forgalom

A Csíkszeredán áthaladó forgalom számára a következő útvonalak lesznek nyitva: észak irányából, azaz Csíkcsicsó felől a taplocai terelőútról a Rét utca irányába lehet hajtani, innen a Hargita utca fele, ahonnan majd el lehet jutni a Brassói útig. Dél irányából a Brassói útról a Hargita utcán át lehet eljutni vagy Székelyudvarhely felé, vagy a Rét utcába, ahonnan a taplocai terelőúton lehet tovább folytatni az utat Csicsó vagy Szépvíz irányába. Nyugat felől érkezőknek a Rét utcán keresztül indulhatnak északi vagy keleti irányba tovább, délre pedig a Brassói út felé kell haladniuk, azon hagyhatják el a várost.

Parkolóhelyeket jelöltek ki

A zarándokok a közlekedési rendőrség irányítása alatt az országút mentén parkolhatnak, továbbá a város bejáratainál is több megállóhely áll majd rendelkezésre. Az országút-menti és egyéb gyárudvari ideiglenes parkolók száma összesen 4650, az autóbuszok számára 1130 helyet biztosítanak szintén az országút mentén vagy ipari övezetben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS