Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

Újra felütötte fejét a juhok között a szivacsos agyhártyagyulladás

Simon Virág 2018. november 06., 12:38
HIRDETÉS

Ezerkétszáz juhot fognak levágni Maros megyében az elkövetkező napokban, és azon példányok tetemeit, amelyeknél bebizonyosodik, hogy a szivacsos agyhártya-gyulladásban szenvedtek elhamvasztják. A ragályos betegség kapcsán a mezőgazdasági igazgatóság vezetője, Ioan Rus kiemelte: Maros megyében nincs megoldva a magángazdaságokban elhullt állatok elszállítása és hamvasztása.

Több mint ezer juhot kell elpusztítani a járvány miatt. Képünk illusztráció Fotó: Veres Nándor

A Maros Megyei Állategészségügyi Igazgatóság vezetője, Kincses Sándor számolt be arról, hogy újra felütötte fejét Maros megyében a szivacsos agyhártyagyulladás, amelyet egy marosludasi juhfarmon mutattak ki. Elmondta, hogy az elkövetkező napokban

a farmon levő, mintegy 1200 állatot levágják, és a fertőzött példányok tetemeit elhamvasztják.

Idén már volt hasonló betegség Maros megyében, akkor Szovátán kellett több állattetemet elégetni.

A Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Ioan Rus arra hívta fel a figyelmet a hamvasztás kapcsám, hogy jelenleg nincs egy megyei cég, amely ezt a szolgáltatást vállalná. Arra kérte Maros megye vezetőit, hogy sürgősen kezdjenek tárgyalni egy állatkrematórium létrehozásáról. Rus szerint

míg a farmok kötelesek szakcégekkel szerződést kötni és az állatok elhullása esetén ezek szolgáltatásait igénybe venni, a magánszemélyektől az állattetemeket a Megyei Tanáccsal szerződésben álló cégek kellene elszállítsák és elhamvasszák, aminek költsége az államot terheli.

Ioan Rus szerint ez jelenleg nincs megoldva, ez pedig gondot jelent.

Kérdésünkre Maros Megye Tanácsának sajtszóvivője, Lukács Katalin elmondta, hogy idén júliusban jelent meg a vonatkozó kormányrendelet alkalmazásai normája, amely a megyei tanácsok hatáskörébe helyezi ezt a kérdést, előírva, hogy a megyei önkormányzatnak kell szerződést kötnie a cégekkel. Eddig a helyi tanácsok feladata volt segítséget nyújtani az érintett magánszemélyeknek, ami  az állattetemek elszállítását és elhamvasztását illeti.

„Maros megyében nincs egyetlen erre szakosodott cég sem, ezért a Maros Megye Tanácsa megpróbálta több más megyebeli szakcéggel felvenni a kapcsolatot, hogy biztosítsa a szolgáltatást.

Gondot okoz, hogy az elhullt állatok elszállítására és elhamvasztására az állam kilogrammonként 90 banit biztosít, míg a cégek 5-6 lejes kilogrammonkénti áron akarják ezt a szolgáltatást eladni. A különböztet az állat tulajdonosa kellene fedezze.

Jelenleg tárgyalásokat folyatunk több céggel és reméljük, hogy sikerül megállapodnunk és szerződést kötnünk. Addig is a helyi polgármesteri hivatalok kell megoldják a magángazdaságokban elhulló állatok elszállítását és megsemmisítését” – mondta a sajtószóvivő.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS