HIRDETÉS

Tettlegességig korbácsolódtak az indulatok

Szőke László 2017. január 09., 12:21 utolsó módosítás: 2017. január 09., 12:23

A tulajdon szent és sérthetetlen, de nem Szentegyházán. Különösen, ha az fát jelent, és még inkább, ha egyben a másét is. A jelenség Udvarhelyszéknek ama vidékén sem új keletű, tulajdonképpen mindig is zajlott. Csakhogy az utóbbi években homok került az olajazottan működő gépezetbe.

A rendszerből is kiesett néhány fogaskerék, és a hatóságok beavatkozási hajlandósága is változott némileg, de az erdőtulajdonosok is megszervezték magukat. Egyre nehezebb egzisztenciát alapozni csupán a falopásra, ezért korbácsolódnak fel az indulatok. Pontosabban ezért is…

„Kapcsold ki azt a szart, lerúgom rólad!”

Szó szerint hangzik el a fenti mondat Tankó Károly szájából (vörös felsőben), több nyomdafestéket alig tűrő fenyegetés mellett annak a videofelvételnek a tanúsága szerint, melyet Egyed Ufó Zoltán (uh.ro) osztott meg 2017. január 5-én. A videón az látszik, ahogyan a szentegyháziak (oláhfalusiak) egy csoportja majdnem megveri az újságírót, mert szerintük csak a „másik” oldal véleményét és igazságát keresi [a média]. A felvételek szerint két-három család spontán felháborodása teljesedett ki útszéli közönségességgé, melyet a működő kamera jelenléte csak fokozott. Ők azok, akik érintettek egy nemrég történt falopásban, amikor a szállítmányt sikerült le is foglalni.

Az uh.ro beszámolója szerint az ügy háttere, hogy civil kezdeményezésre, rendőrségi közbenjárással fatolvajokat értek tetten, s a lefoglalt fát a plébánia udvarán tárolták, mert a rendőrségnek nincs erre alkalmas területe. De a falopás feltételezett elkövetői összefogtak, és szervezetten kikezdték a helyi plébánost, amiért az udvarán tárolja a lefoglalt fát. A fenyegetések miatt a fát – rendőrségi felügyelet mellett – átszállították önkormányzati területre, de hátramaradt a feszültség, amit fokozott, hogy egy egyháztanácsost tettlegesen is bántalmaztak, harci kutyát uszítottak rá – mondta el maga az áldozat, Lőrincz László az online portálon is megtalálható videovallomásban.

Egyébként jellemző a szentegyházi helyzetre, hogy a helyi rendőrség vezetője szerint a lefoglalt szállítmányt is muszáj őrizni, különben lába kél. Szentegyháza ugyanis az a hely, ahol a lopott fát is lopják, azaz lopnák, mert most már egyre nehezebb.

Nem kell fejszés konfliktuskezelés

A majdnem tizenöt perces videofelvételből azonban más is kiderül. Dániel János meséli el azt a sérelmét, hogy fiát a nyáron fejszével támadta meg az egyháztanácsos Lőrincz László és fia. Ez a konfliktus alapja, nem a mostani ügy – mondja. Dániel Jánostól szintén elhangzik, az időközben megjelent Lőrincz Lászlóhoz címezve: „Azok lopnak, akik helyet változtatnak (...) Visszamérték nekem az erdőt (...), csórén kaptam, újraültettem. Én nem változtatom a helyem.” De ezek ellenőrizhetetlen állítások, a videóban elhangzó kijelentésekből szinte egyetlen dolgot lehet tényként kezelni: az egyháztanácsosra harci kutyát uszítottak. És azt a tényt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy-egy „ügyesebb” fatolvaj akár ezer eurós értékben is lophatott fát egyetlen éjszaka alatt. Ekkora „veszteségnél” nyilván megjelenhet a tettlegesség, mint ahogyan itt a példa is, videóra rögzítve.

Nyilvánvaló, hogy Szentegyháza esetében sem történhet(ett) tökéletes erdővisszamérés: az eredeti tulajdonviszonyokat ott sem lehet(ett) úgy visszaállítani, hogy ne maradjanak hátra vitatható döntések. Mert azért túl van a faluváros jó néhány évtizeden, amikor hatósági „felügyelet” mellett zajlott a szabad rablás.

Epilógus

És most jön a hegyibeszéd. A szentegyházi önkormányzatnak, egyháznak és rendőrségnek el kellene kezdenie valamilyen konfliktuskezelést, akár külső közvetítő bevonásával, különben tovább nő a városban a feszültség. Az intézményesített falopás megszüntetése eljöhet ugyan, de maradnak az egzisztenciájuktól megfosztott családok, csoportok, akiknek szó szerint húsukba vág a rend. El kéne kerülni, hogy meglóduljanak a fejszék. Az elemzett videofelvételek alapján odalesz az igazság, ha kisbaltával osztogatják.

Ököljogot alkalmazott a képviselő

A videofelvételen az is látszik, ahogyan Márton Attila, a szentegyházi önkormányzat RMDSZ-es képviselője métereken át lökdösi Egyed Ufó Zoltánt, sőt a fényképezőgépét tönkre is teszi. Értjük, hogy vannak olyan közösségek, ahol az ököljog dívik igazságosztáskor, de eddig nem tudtunk arról, hogy ez Székelyföldön elfogadott lenne választott tisztviselők részéről. A bocsánatkérés a minimum!

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
9 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS