HIRDETÉS

Szőlő- és paradicsomkaróvá „lépnek elő” a karácsonyfák

Dávid Anna Júlia 2017. január 09., 19:11

Vízkereszt óta Székelyudvarhelyen is elkezdték kitenni a lebontott fenyőket. Az udvarhelyszéki településeken az is előfordul, hogy veteményesekben, szőlősökben használják fel a lecsupaszított fatörzseket.

Fotó: Barabás Ákos

Az általunk megkérdezett lakótársulási elnökök is úgy tapasztalják, hogy vízkereszt után az emberek elkezdenek megszabadulni fenyőiktől. Mint mondták, eddig nem volt semmiféle probléma, a tömbházlakók már megszokták, hogy egy meghatározott helyre kell kitenni a fákat.

A hulladékgazdálkodási vállalat folyamatosan szállítja el a kirakott fenyőket, és ezeket majd fel is dolgozza – számolt be portálunknak Koszta Attila, az RDE vezetője. Tavaly a Bányai János Szakközépiskola diákjai melegedtek a város lebontott karácsonyfáiból készült tüzelővel, de idén technikai okokból ez nem volt kivitelezhető. A hulladékgazdálkodási vállalatnak egyébként január végéig szól a szerződése a fenyőfák összegyűjtésére, de még február első hetében is össze szokták szedni.

László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője arról tájékoztatott, hogy illegális szemétlerakásnak minősül és büntetendő, ha a megadott határidőn túl és nem a szeméttárolók mellé rakják ki a fákat a lakók. Magánszemélyek esetében száztól ötszáz lejig terjedő bírság szabható ki, míg a jogi személyek ötszáz és ezer lej közötti bírságra számíthatnak.

Szentegyházán is a szeméttárolók mellett gyűjtik a lebontott karácsonyfákat, melyeket majd bedarálnak, és a hivatal fűtésére használnak fel – tudtuk meg Molnár Tibor polgármestertől. Azt is elmondta, hogy nincs szó nagy mennyiségről, alig egy köbméternyi tüzelőanyagot jelent csupán. Természetesen van, aki elégeti, sőt olyan is előfordul, hogy a kihelyezett gyűjtőpontok mellől is összegyűjtik a lakosok a fát.

A furfangos keresztúriak is összegyűjtik a kukákhoz kihelyezett fenyőket. Székelykeresztúr szőlőtermő vidék, így vannak idősek, akik szőlő- vagy paradicsomkarónak hasznosítják újra a fatörzseket – mesélte Rafai Emil polgármester. „Semmi nem vész el, csak átalakul” – mondta.

Falvakon szinte biztosan nem kerülnek szemétbe a karácsonyfák. A fenyédi Szász Éva elmondta, a faluban azt tapasztalja, hogy a vízkereszt után lebontott fákat az emberek eltüzelik. Az ő családja is évek óta összedarabolja a fenyőfát, és fűtésre használja fel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS