HIRDETÉS

Jó a levegő, csak zajos a hely

Veres Réka 2017. január 06., 14:33 utolsó módosítás: 2017. január 06., 14:36

Nyugodtan lehet mély lélegzetet venni és az esőben is táncolni, hiszen a környezetvédelmi ügynökség mérései szerint Udvarhelyszéken a levegő szennyezettsége nem haladta meg a határértéket, és a lehulló csapadék sem savas. A gond csupán a zajjal van, szinte az összes mérésen magas volt a decibelszint.

Fotó: Pál Árpád

Nem rossz a levegő minősége Udvarhelyszéken, ezt bizonyítják a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség tavalyi mérései. Az intézmény az ülepedő por mennyiségét a megye tíz pontján méri, ennek megengedett értéke egy hónapban 17 gramm négyzetméterenként. Székelyudvarhelyen a mérőpont a Bethlen utca 94. szám alatt van, itt a tavalyi mérésekkor mindig a határérték alatt voltak az értékek. A legalacsonyabb szennyezést októberben mérték (2,8 g/m2/hónap), a legmagasabbat pedig áprilisban (12,1 g/ m2/hónap).

Panaszok

Udvarhely környékéről tavaly négy környezeti problémával kapcsolatos reklamációt iktattak a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél, ezek közül kettőt a környezetőrséghez továbbítottak. A panaszosok a levegő, illetve a víz szennyezettsége, valamint a varjak által okozott kellemetlenségek miatt fogalmaztak levelet az ügynökségnek.

Székelykeresztúron a Békás utca 112. szám alatt végzik a méréseket, az elmúlt hónapokban ott sem észleltek a megengedettnél magasabb értéket. A legalacsonyabb pormennyiséget januárban (3,5 g/ m2/hónap), a legmagasabbat pedig júliusban (16,8 g/ m2/hónap) mérték. Szentegyházán 2012 óta nincs mérőpont.

A csapadék minőségét Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyóalfaluban és Maroshévízen ellenőrzik. Az udvarhelyi meteorológiai állomás által befogott csapadék elemzésekor megállapították, hogy 2016 folyamán a pH-mutató a megengedett értékhatárokon belül mozgott, tehát a csapadék nem volt savas.

Míg a levegő és a csapadék minősége megfelelő, a zajszint többször is meghaladta a megengedett 65 decibeles értéket Székelyudvarhely térségében. A városközpontban, a Bethlenfalvi úton és a II. Rákóczi Ferenc utcában havonta elvégzett mérések összesen huszonötször állapítottak meg túllépést, az eredmény olykor tíz decibellel is meghaladta a megengedett határértéket. Székelykeresztúron a központban és a Timafalvi úton ellenőrzik a zajszintet, ott tizennyolc mérésből csak kétszer volt a határérték alatt a decibelszint. Szentegyházán nem mérik a zajszintet.

Nem szennyezett a föld

A környezetvédelmi ügynökség évente egyszer az Udvarhely melletti bezárt szeméttelep, valamint a szentegyházi volt vasöntöde iparihulladék-tárolója közelében is vesz talajmintákat, 5 és 30 centiméteres mélységből. A tavalyi elemzések egyik esetben sem mutattak túllépést.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS