HIRDETÉS

Alig bírták el az ajándékcsomagot

Pál Gábor 2013. december 16., 17:15 utolsó módosítás: 2013. december 16., 17:26

Fogyatékkal élő gyerekeket és felnőtteket, szociálisan hátrányos helyzetben élő kicsiket, valamint időseket ajándékozott meg Székelyudvarhelyen és környékén a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.

Fotó: Thomas Campean

 

Tartós élelmiszereket és édességet tartalmazott az a karácsonyi csomag, amellyel hétfőn Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke személyesen ajándékozta meg a rászorulókat.
„Kárpát-medencei magyar karácsony címet adtunk a programunknak, mely arról szól, hogy az elszakított területek közösségeit keressük fel szimbolikus gesztusként. Próbáljuk arányosan felosztani Felvidék, Délvidék, Kárpátalja és Erdély között a lehetőségeinket, lehetőleg az ott élő nemzeti közösségeink lélekszámához és a problémák nagyságához mérten” – tudtuk meg Szász Jenőtől, aki elmondta, a program az együvé tartozás megerősítésének céljával jött létre. „A nemzetegyesítés közjogi formája a kettős állampolgárság kiterjesztésével megtörtént. Nagyon fontos, hogy ennek a folyamatnak, amit mi nemzeti integrációnak hívunk, tartalmat is adjunk. Ehhez minden kis lépésre, gesztusra szükség van” – tette hozzá.

Összesen harminc helyen tettek látogatást. A szociális szempontokat kezelték prioritásként: civil szervezetek, oktatási intézmények és a történelmi egyházak segítségével juttatták el karácsonyi segítségüket oda, ahol a legnagyobb szükség van rá. Mikulás napján, december 5-én Kárpátalján kezdték el a csomagok kiosztását az ottani református egyházkerület segítségével. Erdélyben elsőként Marosvásárhelyen tettek látogatást az NSKI munkatársai a Szent Erzsébet Társulásnál, ahol Pál atya több mint negyven gyereket vett gondozásába.

Hétfőn délben a székelyudvarhelyi Bice Bóca Központot látogatták meg, és adtak át ajándékcsomagokat a fogyatékkal élőknek segítséget nyújtó intézmény működtetőjének, az Orbán Alapítványnak (összesen harmincöt csomagot), majd a Tompa László Általános Iskola szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeit lepték meg (ötven kicsit), de a felsőboldogfalvi Pro Autist Alapítványhoz (hat csomag), az udvarhelyi Szent Ferenc Óvodába (tizenhat csomag), ahol autista gyerekekkel foglalkoznak, valamint a Református Öregotthonba is eljuttatták az ajándékot.

A Tompa László Általános Iskolánál tett látogatásuk során a szociálisan hátrányos helyzetben élő gyerekeket lepték meg. A tanintézmény vezetői olyan kicsik névsorát állították össze, akiknél nehéz anyagi helyzetben kell a családot fenntartani. Ötven gyerkőc vette át ajándékát. Egyik kisgyerek elsírta magát, de nem örömében, hanem bánatában, mert nem tudta elcipelni csomagját az osztályteremig. Megtudtuk, hogy a szatyorba liszt, cukor, olaj, pástétom, margarin, tea és rizs került, de édességeket is tartalmazott.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS