Továbbra is magas szinten a vásárlási kedv

Továbbra is magas szinten a vásárlási kedv

Tulajdonosokra váró használt járművek egy csíkszeredai használtautó-kereskedésben

Fotó: Gecse Noémi

Továbbra sem lankad a romániaiak autóvásárlási kedve: az év első félévében szinte kétszer annyi használt autót írattak forgalomba az országban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A több mint 250 ezer beíratott használt autó mellett 45 ezer új autó is gazdára talált az országban. Hargita megyében összesen közel 10 ezer gépjárműbejegyzés történt.

Iszlai Katalin

2017. július 14., 10:532017. július 14., 10:53

2017. július 14., 10:562017. július 14., 10:56

A 102 különféle adó és illeték eltörléséről meghozott parlamenti döntés értelmében február elsejétől nem kell fizetni a külföldről behozott gépjárművek forgalomba helyezésekor regisztrációs díjat. Az intézkedés életbe lépése óta azonban mondhatni felrobbant a hazai használtautó-piac, és ez súlyos problémákhoz vezetett Hargita megyében is. A roham miatt ugyanis jelentősen meghosszabbodtak a várólisták a Hargita Megyei Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó és Járműbejegyzési Közszolgálatnál, illetve a Román Autófelügyelet (RAR) Hargita megyei kirendeltségénél, így az igénylők többsége kénytelen ideiglenes – piros – rendszámmal közlekedni, és hónapokat várni.

Népszerű a Dacia

A gépkocsik beíratásáért és a jogosítványok kibocsátásáért felelős igazgatóság (DRPCIV) statisztikái szerint az év első felében 253 306 használt autót írattak forgalomba országos szinten, ezzel szemben tavaly január és június között mindössze 135 722-őt, ez pedig 92,06 százalékos növekedést jelent. Csak júniusban 38 988 használt autót írattak forgalomba, tavaly ugyanebben az időszakban viszont csak 24 132-őt.

A használtató-piac fellendülésének az új autók piaca nem látta kárát,

a statisztika szerint ugyanis utóbbi esetében is 26,95 százalékos növekedés tapasztalható: 45 008 új autót írattak forgalomba az év első félévében. A júniusi adatok ennél is látványosabb, pontosabban 47,02 százalékos növekedést tükröznek: amíg tavaly a félév utolsó hónapjában 5462 új autót írattak be, idén júniusban ez a szám 8030-ra emelkedett. A személyautók mellett további 3201 új járművet (motorbicikli, autóbusz, utánfutó, áruszállító autók stb.) vásároltak az országban. A múlt hónapi adatok szerint az új járművek esetében a népszerűségi lista élén a Dacia áll 2093 eladott egységgel, ez 109,72 százalékos növekedést jelent tavaly júliushoz képest. A lista második helyén a Volkswagen áll (814), ezt követi a Ford (664), a Renault (582) és a Škoda (539).

Galéria

Jól fogynak az új személyautók is

Fotó: Gecse Noémi

Növekedés Hargita megyében

Hargita megyében is jelentős növekedés tapasztalható: Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője megkeresésünkre elmondta, az év első félévében 9923 járművet írattak forgalomba a megyében, tavaly ugyanebben az időszakban viszont csak 6620-at. Emellett jelentős különbség figyelhető meg az ideiglenes rendszámok esetében is: míg tavaly január és június között 4552-en igényelték azt, addig idén ugyanebben az időszakban 4793-an. Itt fontos kiemelni azt, hogy

tavaly ősztől három hónapra érvényesek az ideiglenes rendszámok,

így ha idén is egy hónapra bocsátották volna ki azokat, sokkal szembetűnőbb lenne a különbség. „Ha visszaosztom a tavalyi számokat, kiderül, hogy mindössze mintegy 1520 járműnek adtak piros rendszámot. Sajnos a várólisták továbbra is nagyon hosszúak, és előreláthatóan ez így is marad. Nemcsak első beíratások, hanem átírás is egyre több van, és ez mind az illeték eltörlésének köszönhető. Nálunk 50–60 napba telik az ügyintézés, ehhez jön hozzá a RAR-nál való várakozás. Tavaly közel sem volt ennyi munkánk, és egyelőre nem látom, hogy a közeljövőben csökkenne” – húzta alá Pănescu.

Galéria

Gépjárműbejegyzések száma Romániában és Hargita megyében

Rengeteget kell várni

Noha a regisztrációs díj eltörlésének következtében megnőtt a kereslet a használt autók iránt, ennek az autókereskedések nem feltétlenül látják hasznát. A csíkszeredai Csík Autó Land használtautó-kereskedés vezetője, Szabó Attila elmondta, az intézkedésben már több a kár, mint a haszon, a várólisták ugyanis annyira meghosszabbodtak, hogy a 90 napos ideiglenes rendszámmal nem lehet beleférni a teljes ügyintézésbe, tapasztalatai szerint ehhez legkevesebb 120 nap szükséges. Az eladásaik száma 25 százalékkal növekedett, Szabó szerint az árak a leginkább mérvadók a vásárlók körében, a

legtöbben az olcsó járműveket keresik.

Mint mondta, legtöbb ötezer eurót költenek autóra, és most gazdára találnak azok a járművek, amelyeket korábban a magas díj miatt nem volt érdemes megvásárolni. Noha ők nem árusítanak hasonlókat, véleménye szerint sokan rengeteg Euro2-es „mocskot” behoztak az országba, ez is a díj eltörlésének kedvezőtlen következményeként könyvelhető el.

Gyenge és nagyon gyenge

Hargita megyében sem hatott negatívan az illeték eltörlése az új autók piacára – tudtuk meg Daniel Crăciuntól, a csíkszeredai MIDA – Renault, Nissan, Dacia márkaképviselet vezérigazgatójától. Az év első félévében 160 Dacia márkájú személyautót, 71 Renault-t és 15 Nissant adtak el, a roncsautóprogram elindítása pedig a júniusi számokon látszik meg leginkább: akkor 56 Daciát, 20 Renault-t és 3 Nissant értékesítettek. Az adatok szerint a júliusi eladásokkal együtt elérik a tavaly egész évben eladott járművek számát.

Crăciun ugyanakkor a regisztrációs díj eltörlésének árnyoldalairól is beszélt, elmondása szerint a kispénzű vásárlók rengeteg „gyenge és nagyon gyenge” autót hoztak be az országba február óta. Emellett azonban megfigyelhető, hogy

az úgynevezett középosztály inkább új autót vásárol;

ezek a személygépkocsik egyébként gyakran kisebb motorral felszereltek, így jól járnak a kötelező gépjármű-biztosítás (RCA) és fakultatív jellegű gépjármű-biztosítás (CASCO) szempontjából, és még környezetkímélők is. A vezérigazgató továbbá a májusban elindult roncsautóprogramot is kiválónak minősítette, amelynek kedvező feltételei is nagyban hozzájárultak az eladások növekedéséhez, ugyanúgy, mint a MIDA-nál működő buy back rendszer (felmérik a vásárló régi autójának értékét, és úgymond kicserélik azt egy új autóval, levonva az árból a régi jármű értékét).

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Mindenki autót vásárol

Az újautó-eladások számának növekedését Hargita megyében Balogh István, a csíkszeredai Eco Car Škoda márkaképviselet vezérigazgatója is megerősítette. Mint mondta, júniusban 30 százalékkal nőtt az eladásaik száma a tavalyi év azonos időszakához képest, és az Octavia, Rapid, illetve Fabia típusok voltak a legkeresettebbek, utóbbi főleg a roncsautóprogramnak köszönhetően.

„A használtautó-piac is sokszoros fellendülésben van a regisztrációs díj eltörlése óta, és az árak is folyamatosan esnek. Ha megnézzük az országos számokat,

szinte hat használt autó kel el egy újhoz viszonyítva, és ez az arány szinte duplája a két-három évvel ezelőtti adatoknak.

A két piacot azonban nem lehet összehasonlítani, hiszen ma már az 1500–2000 eurós járművek után érdeklődő is autóhoz jut, ez egy évvel ezelőtt azonban 3500–4000 eurós sávban mozgott. Magyarán az is autót vásárol, aki korábban nem vett volna, mert nem tudta megengedni magának. Új autókat azonban ugyanaz a réteg vesz, aki a tavaly is vásárolt volna. A roncsautóprogram is sokat segít, de ebben a tekintetben van egy jelentős eltolódás a hazai ősmárka, a Dacia fele. A regisztrációs díj mindenképpen negatívan hat, hiszen következménye az autópark öregedése és biztonsági állapotának romlása. Öregebb, hibás autókat hoznak, és ez nagy forgalombiztonsági és környezetszennyező kockázatokkal jár” – mutatott rá Balogh.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 04., szombat

„Csak helyettesít valakit” – a feketén dolgoztatók leggyakoribb magyarázatai

Több mint 200 ezer lej értékben bírságolt meg munkáltatókat az első negyedévben a Hargita Megyei Munkaügyi Felügyelőség. Összértéküket tekintve a bírságoknak majdnem a felét olyan cégek kapták, amelyek feketén foglalkoztattak munkavállalókat.

„Csak helyettesít valakit” – a feketén dolgoztatók leggyakoribb magyarázatai
2024. május 04., szombat

Lerobbant egy mozdony Ditrónál, késnek a vonatok

Lerobbant egy mozdony Maroshévíz és Gyergyószentmiklós között, egyelőre vesztegelnek a vonatok ezen a vonalon.

Lerobbant egy mozdony Ditrónál, késnek a vonatok
2024. május 04., szombat

Vezetéstechnikai képzés Csíkszeredában, nem csak motorosoknak

Vezetéstechnikai képzéseket tartanak hétvégén Csíkszeredában – elviekben motorosoknak, gyakorlatban pedig mindenkinek. A szombati eseményen szó esett a biztonságos vezetésről, balesetekről, az újraélesztésről és a motorosokat érintő problémákról is.

Vezetéstechnikai képzés Csíkszeredában, nem csak motorosoknak
2024. május 04., szombat

Felidézték a hadba hívás pillanatait az Olt menti falvakban

Besorozták az újoncokat a huszár zászlóaljakba szombaton Mikóújfaluban, de több más faluban is folyt a toborzás. Igaz, ez csak jókedvű és tiszteletteljes hagyományőrzés, az 1848-as forradalom idején zajló események újrajátszása volt.

Felidézték a hadba hívás pillanatait az Olt menti falvakban
2024. május 04., szombat

Háromszéki motorosok százai hívták fel a figyelmet magukra

Százötven motorkerékpár, nagyjából kétszáz résztvevővel gyülekezett Sepsiszentgyörgyön szombat délben, hogy a szezonkezdő találkozó alkalmával üzenjen az autósoknak: a biztonságos közlekedés érdekében figyelniük kell egymásra.

Háromszéki motorosok százai hívták fel a figyelmet magukra
2024. május 04., szombat

Gázpalack gyúlt ki, szerencsére következmények nélkül

Egy Magyarsároson kigyúlt gázpalackhoz riasztották szombat délben a Maros megyei tűzoltóságot. Két bevetési jármű és egy rohammentő vonult a helyszínre.

Gázpalack gyúlt ki, szerencsére következmények nélkül
2024. május 04., szombat

Mágnesként vonzza a gyerekeket és fiatalokat Sepsiszentgyörgy új skateparkja

Nagy sikernek örvend a május 1-jén megnyitott sepsiszentgyörgyi skatepark, a pályaelemeken való kísérletezés fokozza az adrenalint a kicsikben és nagyokban – feltételezhetően a szülőkben is, de hát ez a tér az extrém sportok aktuális és leendő híveié.

Mágnesként vonzza a gyerekeket és fiatalokat Sepsiszentgyörgy új skateparkja
2024. május 04., szombat

A holokauszt emléknapja arra figyelmeztet, hogy mit képes tenni egyik ember a másikkal

A holokauszt székelyudvarhelyi áldozataira emlékeztek elhurcolásuk nyolcvanadik évfordulóján.

A holokauszt emléknapja arra figyelmeztet, hogy mit képes tenni egyik ember a másikkal
2024. május 04., szombat

Egyedül a japán tábornoknak nem jött be a székely alapfogás

Már zengtünk egy ódát múltkori eszmefuttatásunkban a flekkenről, főként annak gyökerei, eredeti elkészítési módja után kutakodva, most azt nézzük meg, hogy a múlt század első felében milyen szerepet töltött be a székelyföldi vendéglátásban.

Egyedül a japán tábornoknak nem jött be a székely alapfogás
2024. május 03., péntek

Jelen vagyunk – üzente több száz motoros

Több száz motorkerékpáros részvételével szerveztek figyelemfelhívó motoros felvonulást péntek délután Csíkszéken. Jelen vagyunk az utakon, vigyázzunk egymásra – szólt a forgalom többi résztvevőjének az üzenet.

Jelen vagyunk – üzente több száz motoros
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!