Terepszemlén a Cekend-tetői szemétlerakónál

Terepszemlén a Cekend-tetői szemétlerakónál

Ezen az úton folyt be az esővízzel keveredett szennylé. Elvezető csöveket helyeznének a föld alá

Fotó: Barabás Ákos

A csurgalékvíz kifolyásáról, annak tárolásáról és kezeléséről, valamint a Cekend-tetői szeméttelepen lévő körülményekről a helyszínen tájékoztatta lapunkat az RDE Harghita Kft. vezetősége. Álláspontjuk szerint a nagyobb esőzések és az egyik tárolóaknában lévő pumpák meghibásodása miatt folyhatott a szennylé a lerakó körüli árkokba. Jelenleg egy e célból kiásott gödörben fogják fel a szennyező folyadékot, hosszú távon csövekkel oldanák meg az elvezetését.

Fülöp-Székely Botond

2017. július 14., 15:392017. július 14., 15:39

A nagyobb viharok idején az esővízzel keveredve folyt bele a környező árkokba a Cekend-tetői szemétlerakóból származó csurgalékvíz – kezdett a korábbi problémák felelevenítésébe Koszta Attila, az RDE Harghita Kft. igazgatója. Mint mondta, ezután büntetést kaptak a Hargita Megyei Környezetőrségtől, amelynek munkatársai „procedurálisan” a telep működési engedélyének felfüggesztését javasolták, amíg megoldás születik a problémákra. A környezetvédelmi ügynökség szakemberei hatvan napot adtak a vállalatnak egy terv kidolgozására, amely orvosolja a mostani krízishelyzetet. Ha ez lejár, és a szemételszállító cég elképzeléseit elfogadják, vélhetően újabb határidő következik, ameddig a kivitelezést kell megoldani – vázolta a helyzetet az igazgató, hozzátéve, hogy működési engedélyük ez idő alatt sincs felfüggesztve.

A megoldásról

„Pillanatnyi” megoldásként egy nagy gödröt ásott a vállalat egy agyagos részen, ahol felfogják az esővel keveredett csurgalékvizet. Hosszú távon azt tervezik, hogy a hulladékhalomhoz vezető út alatt csöveket fektetnek le, amelyekkel a már meglévő aknákba – ezeket eleve a szemétből kifolyó csurgalék felfogása miatt létesítették – vezetik el a szennylevet. Innen egy nagyobb medencébe kerül a csurgalékvíz, ahol

részlegesen megtisztítják – színében nem, csak tartalmában változik a folyadék –, majd az udvarhelyi szennyvízhálózati rendszerbe engedik.

Koszta arra is kitért, hogy az aknákban két pumpa működik, ám a szennylé árokba folyásakor az egyik tárolóban mindkettő elromlott. Azóta modernizálták a rendszert, és szöveges üzenetet kapnak munkatársaik, ha meghibásodás van.

Tisztáknak tűntek a kutakból vett talajvízminták

Fotó: Barabás Ákos

Nem bírta a hálózat?

Napi 15 köbméter részlegesen megtisztított csurgalékvizet engedhet az RDE Harghita Kft. az udvarhelyi szennyvízhálózati rendszerbe – tudtuk meg Koszta Attilától. Mivel a környéken lezúduló esővíz a Termés utcai kanalizálási hálózatba folyik, előfordul, hogy a csövek nem tudják elvezetni a megnövekedett vízmennyiséget. Ilyenkor

látni, hogy a csurgalék feltör a kanálisokból.

Éppen ezért egyeztettek az Aqua Nova Hargita Kft.-vel, hogy másfelé vezessék el az esővizet – fogalmazott az igazgató.

Két medence is van, ahol a csurgalékvíz előtisztítását végzik

Fotó: Barabás Ákos

Több megyéből érkezik szemét

Minden szemétszállító vállalatnak az a célja, hogy minél közelebbi lerakóba szállítsa a hulladékot, hiszen a távolsággal költségei is megnőnek, ami a lakosok által fizetett díj megemelését vonja maga után – magyarázta Koszta. Ez például Marosvásárhely esetében azt jelentette, hogy tíz lejnél is többe került a havi szemétdíj, míg Udvarhelyen hét lej körül maradt. Az igazgató rámutatott,

jelenleg főleg a lerakójuktól számított 100 kilométeres körzetből fogadnak be szemetet, ami egyebek mellett Brassó és Maros megye – Marosvásárhely március óta nem tartozik ide – egy részét is magában foglalja.

Ezenkívül jóval távolabbról, Fehér megyéből is hoznak hulladékot. A zónákban lévő települések vezetősége azért választotta ezt a megoldást, mert nem volt más lehetőségük a hulladék tárolására.

Fotó: Barabás Ákos

Szelektív gyűjtés kell

Egyebek mellett külön tározókat kellene biztosítani a lakosoknak ahhoz, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot, így elkerülhető lenne a szemétdíj emelkedése – jelentette ki Koszta. Súlyra például a zöld hulladék aránya a legnagyobb a telepre beérkező vegyes szemétben. Ha ezt tudná értékesíteni a vállalat, akkor tárolni sem kéne, így lényeges haszonnal számolhatnának. Ez természetesen a szemétdíjra is pozitívan vetül ki.

Koszta a szelektív gyűjtésben látja a jövőt, máskülönben emelniük kell szolgáltatásuk ellenértékét a növekvő költségeik miatt.

Jelenleg a PET-palackok, valamit az üveg- és papírhulladékok egy részét tárolják külön, amit eleve szétválogatva gyűjtenek be.

Fotó: Barabás Ákos

Csak Udvarhely marad

A 2007-ben épített Cekend-tetői szemétlerakó egyike volt az első két EU-konform telepnek, amelyet Romániában hoztak létre – mesélte lapunknak Koszta Attila, az RDE Harghita szemételszállító vállalat igazgatója. Az európai uniós törvények akkor arra kötelezték a román államot, hogy minden régi szeméttelepet zárjanak be 2009-ig, és az új normák szerint építsenek újakat. A Cekend-tetői lerakót létrehozó osztrák vállalat úgy gondolta, hogy ezek után minden környékbeli településről hozzájuk viszik a hulladékot, ám ez mégsem így történt. Néhány szeméttelepet ugyanis csak az említett határidő lejárta után több évvel szüntettek meg, addig sokan azokba szállíttatták a hulladékot, mivel jóval költséghatékonyabb volt. Ez lényeges veszteségeket okozott a most már magyar állami tulajdonban lévő RDE Harghita Kft.-nek. A cég akkor működhetett volna gazdaságosan, ha évi 50 ezer tonna szemét érkezik be, ehhez képest csak 18 ezer tonna jött.

Fotó: Barabás Ákos

Később javult a vállalat helyzete, hiszen több település önkormányzatával is szerződést kötöttek, most azonban úgy tűnik, hogy az EU-s pályázatból megépített gyergyóremetei szemétlerakó megnyitásával ismét klienseket veszítenek, és csak az udvarhelyi szemetet tudják majd tárolni. Ez évi 10 ezer tonna hulladékot jelent. Ennyi szeméttel nagyjából húsz év kell egy cella (szeméthalom) megtöltéséhez, amelyből eddig kettőt létesítettek az engedélyezett négyből – mondta Koszta megnyugtatásul azoknak, akik attól tartanak, hogy megtelik a lerakó. Egyébként egy új cella megnyitásakor a régebbit földdel takarják be. A telep alatt legalább nyolcméteres agyagréteg van mindenhol – tette hozzá.

A Cekend-tetői területet 49 évre adta bérbe az udvarhelyi önkormányzat a szolgáltatónak, így a vállalat minden árbevételének egy százalékát a városvezetés számlájára kell utalják. Ez tavaly több mint 100 ezer lejes bevételt jelentett az önkormányzatnak.

Fotó: Barabás Ákos

Ellenőrzik a talajvizeket

Az esőzések után rendszerint felgyűl és megáll a víz szeméthalmok közelében, ám stábunk azt tapasztalta, hogy ezekbe nem folyik bele a csurgalékvíz, így a körülményekhez képest tisztának mondhatók. Hasonló a helyzet a nekünk bemutatott talajvízmintákkal is – amelyeket a szemétszállító vállalat rendszeresen ellenőriztet –, ezek nem voltak büdösek, és laikusként szennyeződést sem láttunk benne. Maga a szeméttelep rossz szagot árasztott, de a szakemberek szerint ez nem mindig van így, időjárásfüggő, hogy mennyire bűzlik a cekendi szeméttározó.

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 191. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 191. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 27., vasárnap

Kiábrándító számadatok: egyre több a kolduló gyermek

Aggasztónak nevezik a szakemberek azt a jelenséget, amely tavalytól egyre gyakoribb Marosvásárhelyen (is): egyre több kolduló gyermek van a nagyáruházak parkolóiban, a jelzőlámpák közelében és az utcákon.

Kiábrándító számadatok: egyre több a kolduló gyermek
2022. március 26., szombat

Még a székelyföldi méz felvásárlási árára is hatással lehet az Ukrajnában zajló háború

Nagyobb állományveszteségek nélkül ért véget a méhek teleltetése, így tavalyhoz képest kedvezőbb körülmények közt kezdődik az idei szezon a méhészek számára. A természeti és az időjárási tényezők is jobbak idén, a gazdasági körülmények azonban romlottak.

Még a székelyföldi méz felvásárlási árára is hatással lehet az Ukrajnában zajló háború
2022. március 26., szombat

Nem elég, hogy elölről kellett kezdeni a folyamatot, most a drágulás is mindent megnehezít

Több millió lej értékű plusz kiadást jelent Gyimesközéplok számára, hogy tavaly meghiúsult az ivóvíz- és szennyvízhálózat építésének elkezdése, mert a kivitelezővel szerződést kellett bontani. Az újraszámolt ár jóval nagyobb.

Nem elég, hogy elölről kellett kezdeni a folyamatot, most a drágulás is mindent megnehezít
2022. március 26., szombat

Ezekre az út- és járdafelújításokra lehet idén számítani Csíkszeredában

Több útszakasz, járda, parkoló, kerékpárút is megújul idén Csíkszeredában a nyári útkarbantartás részeként tervezett munkálatok során. Nemcsak burkolatfelújításokat végeznek, hanem más, a közlekedés biztonságát elősegítő beavatkozásokat is.

Ezekre az út- és járdafelújításokra lehet idén számítani Csíkszeredában
2022. március 26., szombat

Rendőrfőnök halt meg az éjjeli balesetben

Közlekedési balesetben vesztette életét a székelykeresztúri rendőrfőnök pénteken éjszaka Betfalvánál.

Rendőrfőnök halt meg az éjjeli balesetben
Rendőrfőnök halt meg az éjjeli balesetben
2022. március 26., szombat

Rendőrfőnök halt meg az éjjeli balesetben

2022. március 26., szombat

Épületbontás előzi meg az ünnepekhez is méltó közösségi tér létrehozását

Lebontják a tusnádi községházával szembeni épületegyüttest azért, hogy a helyén központi teret alakítsanak ki a település számára. Az önkormányzat erre a célra 300 ezer lejt szánt az idei költségvetésből.

Épületbontás előzi meg az ünnepekhez is méltó közösségi tér létrehozását
2022. március 26., szombat

Megérkezett az első gólya Sáromberkére, webkamerán lehet figyelni az életét

Megérkezett az első gólya Sáromberkére, a gólyafaluként is emlegetett Felső-Maros menti településre.

Megérkezett az első gólya Sáromberkére, webkamerán lehet figyelni az életét
2022. március 26., szombat

Fejlesztések, felújítások – számos terve van a koronkai önkormányzatnak

Koronka idei prioritásai között az iskola teljes felújítása, a víz- és csatornahálózat bővítése, illetve az egykori Tholdalagi-kastély helyreállításához szükséges első lépések megtétele szerepel.

Fejlesztések, felújítások – számos terve van a koronkai önkormányzatnak
2022. március 26., szombat

Föld órája: több székelyföldi városban is szünetel a közvilágítás

Több székelyföldi város, közöttük Csíkszereda és Marosvásárhely is csatlakozik a Föld órája kezdeményezéshez és szombaton este lekapcsolják a közvilágítás, a közhivatalok fényeit.

Föld órája: több székelyföldi városban is szünetel a közvilágítás
2022. március 26., szombat

Szörnyű tragédia: 24 éves fiatal vesztette életét egy közúti balesetben

Fának csapódott egy gépjármű, az autóban utazó egyik fiatal pedig életét vesztette, a gépjármű három másik utasa pedig sérüléseket szenvedett, pénteken éjfél előtt Székelykeresztúr mellett, Betfalván.

Szörnyű tragédia: 24 éves fiatal vesztette életét egy közúti balesetben
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM