Tanárok: példátlan presztízsveszteséget szenvedett a Márton Áron Főgimnázium

Tanárok: példátlan presztízsveszteséget szenvedett a Márton Áron Főgimnázium

Hetek óta határozza meg az iskola mindennapjait az igazgató és a tantestület, valamint a szülők közti konfliktus

Fotó: Pinti Attila

Tovább bonyolódik a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium ballagási időpontja körüli hercehurca. Ezúttal a patinás oktatási intézmény kéttucatnyi tanára fogalmazott meg egy ötpontos állásfoglalást az iskolában zajló, a ballagási ünnepség dátuma következtében kialakult konfliktusos helyzetről.

Kozán István

2023. február 17., 14:302023. február 17., 14:30

2023. február 17., 14:492023. február 17., 14:49

Habár egy oktatási intézmény belső ügyeként indult – és könnyen lehetett volna az iskola falai között rendezni –, a Székelyhon mégis azért foglalkozik kiemelten a ballagási ünnepség körüli, immár hetek óta tartó konfliktussal, mert

Hargita megye egyik legjelentősebb középiskolájában zajló helyzetről a sajtónak kötelessége beszámolnia.

korábban írtuk

Bepanaszolták a Márton Áron Főgimnázium igazgatóját
Bepanaszolták a Márton Áron Főgimnázium igazgatóját

Nem akarta karba tett kézzel nézni, ezért jelentésben fogalmazta meg kifogásait a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium igazgatójának, Varga Lászlónak tevékenységével és hozzáállásával kapcsolatban az iskola vezetőtanácsának három tagja.

Állásfoglalásban tiltakoznak

Legutóbb a főgimnázium tantestületének huszonnégy tagja juttatott el egy állásfoglalást szerkesztőségünknek. Az állásfoglalásban a következőképpen fogalmaznak:

Idézet
A Márton Áron Főgimnázium tantestületének jelentős hányada teljes mértékben elhatárolódik az intézményvezetőnek, Varga Lászlónak, az utóbbi időben hozott döntéseitől, határozataitól, különös tekintettel a ballagási ünnepség időpontjának önkényes, bármilyen előzetes egyeztetést mellőző megállapításától. Ez ugyanis nem képviseli a tanári kar véleményét, súlyosan megsérti a demokrácia szabályait, elmélyítve a már fennálló bizalmi válságot”.

korábban írtuk

Az iskolaigazgató hajthatatlan, a szülői bizottság lemondott
Az iskolaigazgató hajthatatlan, a szülői bizottság lemondott

Sokkolta a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium szülői bizottságát, ahogyan az iskola igazgatója eljárt a ballagás időpontja ügyében. Az igazgatónak címzett levélben úgy fogalmaztak: a tanintézet vezetője önkényesen döntött a kicsengetés időpontjáról.

A tantestület „az intézményi hierarchia, de főleg az intézményvezető feladatkörének, felelősségvállalásának nevében” öt pontban sorolta fel a megállapításait:

  • a ballagási ünnepség időpontjával kapcsolatban [Varga László] nem veszi figyelembe a szülők, tanulók, pedagógusok igényeit, véleményét, nem hallgatja meg kérésüket, mellőzi Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának felszólítását az általa hozott döntés átgondolását, felülvizsgálatát illetően. Erőszakosan fenntartja határozatát, ezzel konfliktusokat generál, súlyosan vét munkahelyi etika szabályai ellen;

  • a tantestület nevében nyilatkozik, a közösség megkérdezése nélkül;

  • a jóérzést nélkülöző, támadó kijelentéseivel igyekszik hallgatásra bírni a pedagógusokat, a szülőket, illetve az iskola vezetőtanácsának tagjait;

  • nem vesz tudomást az iskolában kialakult nyugtalanító, feszült légkörről, amely az ő döntése miatt, és ennek következményeként a különböző médiafelületeken történő vádaskodások, híresztelések nyomán alakult ki, illetve az iskolavezetés és a tantestület szemléletének különbözőségéből ered;

  • visszaél a hatalmával, információkat ferdít, kollégákat támad alaptalanul, sőt a hitelrontás gyanúja is fenn áll.

„Csapó Hajnalka matematika szakos tanfelügyelőt, iskolánk tanárát, a következőkkel vádolta a Tanfelügyelőségre eljuttatott észrevételében (románul sesizare): a ballagás időpontjával kapcsolatosan szóban és írásban megfogalmazott észrevételei nem egyeztethetőek össze az általa betöltött tanfelügyelői funkcióval; különböző közösségi oldalakon megjelenő észrevételei, illetve direkt módon tett nyilatkozatai révén, félretájékoztatja a szülőket, tanulókat, kollégáit, azt a látszatot keltve, hogy a tanfelügyelőség nevében nyilatkozik. Ezért azzal a határozott kéréssel fordul a tanfelügyelőséghez, hogy

Idézet
Csapó Hajnalkát egyetlen, az iskolánkban zajló tevékenységet felügyelő, ellenőrző feladattal se bízzák meg, mint a munkacsoport tagját, és hangsúlyozta, hogy ezek után, minden tőle származó információ, észrevétel, kijelentés hitelessége megkérdőjelezhető”

– olvasható a dokumentumban.

A felsoroltakat követően az állásfoglalást aláírók hozzáteszik: „úgy gondoljuk, hogy a közös és hatékony együttműködés alapvető feltétele többek között a bizalom kiépítése és fenntartása, a példaértékű, emberséges viselkedés és a szabad véleménynyilvánítás lehetősége, tiszteletben tartása.

Idézet
Szomorúan vettük tudomásul, hogy az igazgató meggondolatlan döntése nyomán az intézmény példátlan presztízsveszteséget szenvedett, és ennek negatív következményei vannak: lemondott a teljes XII. évfolyam szülői bizottsága, elmaradt a szülői bál, a XII. osztályos tanulók egy része japán sztrájkba kezdett (ez három hete tart), a szülők bizalmatlanokká váltak az iskolában zajló tevékenységeket, határozatokat illetően stb.”

Az állásfoglalás végén hozzáteszik, „ismételten hangsúlyozzuk, hogy nem ragaszkodunk a június 2.-i szabadnaphoz, szívesen ünneplünk a végzős tanulókkal együtt, hisz ez az esemény elsősorban róluk szól!”

korábban írtuk

Konfliktus a ballagás dátuma miatt
Konfliktus a ballagás dátuma miatt

Keresztbe húzhatja több iskola ballagási ünnepségi terveit a tavaly év végén megjelent egyik kormányrendelet. Sok helyen a végzősök utolsó tanítási napjára, azaz június 2-ára tervezték a kicsengetést, azonban ezt a napot munkaszüneti nappá nyilvánították.

Megszólaltattuk az igazgatót

Az állásfoglalás kapcsán is fontosnak tartottuk megkérdezni a másik felet, vagyis Varga László iskolaigazgatót. Rövid telefonos megkeresésünk alkalmával az igazgató bemutatkozásunk után nagyon kedvesen felajánlotta a segítségét. Ám miután megtudta, hogy milyen ügyben keressük, mindössze annyit mondott:

Idézet
nézze Kozán úr, ha tudom, hogy ön hív, fel se vettem volna a telefont. Ajánlom magamat, minden jót, viszonthallásra”.

Mint ismert, az igazgató és az iskola tantestülete között azután alakult ki nézeteltérés, miután Varga László igazgató úgy döntött, hogy a végzősök utolsó tanítási napjára, azaz június 2-ára tervezett kicsengetési ünnepséget más időpontra teszi át (ezt a napot munkaszüneti nappá nyilvánította a kormány).

Miért foglalkozunk ezzel az üggyel?

Miért kerít ekkora feneket a Székelyhon ennek a pitiáner ügynek? Helyette miért nem foglalkozik inkább azzal, hogy a diákok iskolaszünetben az utcán cigarettáznak, holott ezt a törvény tiltja.

Többek között ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel bombáztak minket az elmúlt időszakban olvasóink. A Székelyhon két okból döntött úgy január közepén, hogy beszámol a Márton Áron Főgimnáziumban kialakulóban lévő – azóta egyre csak súlyosbodó – konfliktusról. Egyrészt abból indultunk ki, hogy ezt a helyzetet nem mi, Székelyhon okoztuk, munkánk azonban megköveteli, hogy hírt adjunk egy ilyen súlyos nézeteltérésről. És ha már ekkora „szakadék tátong” az iskolaigazgató és a tantestület között (ami azóta egyre csak mélyül), beszámolóinkkal lehetőséget próbálunk biztosítani arra, hogy a két fél valamilyen módon megismerhesse egymás álláspontját. Másrészt meglátásunk szerint a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium Hargita megye egyik legfontosabb oktatási intézménye, ezért mindenkinek tudnia kell az ott zajló szakmai munkáról, sikerekről, eredményekről – és nyilván a kudarcokról is.

22 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 20., szerda

Közel 17 millió lej érkezik Kovászna városába

Kovásznán 16,7 millió lejnyi támogatást kap a Közüzemek Rt. az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében a vízszolgáltatás minőségének javítására. A beruházást 24 hónap alatt kell kivitelezni.

Közel 17 millió lej érkezik Kovászna városába
2024. március 20., szerda

Több mint száz roncsautóval kevesebb lesz Csíkszeredában

Hónapokat csúszott a tavaly elindított helyi roncsautóprogram, az önkormányzatok most végre elkezdhetik kifizetni a 3000 lejes támogatást a nyertes pályázóknak. Csíkszeredában 102 résztvevő kaphatja meg a pénzt.

Több mint száz roncsautóval kevesebb lesz Csíkszeredában
2024. március 20., szerda

Készen áll harmadik mandátumára Péter Ferenc tanácselnök

Az RMDSZ jelöltjeként ismét, immár harmadszorra indul a Maros Megyei Tanács elnöki tisztségéért Péter Ferenc, aki szerdán délután jelentette ezt be hivatalosan a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

Készen áll harmadik mandátumára Péter Ferenc tanácselnök
2024. március 20., szerda

Napokon belül elkezdik az útfelújítást Székelyudvarhely és Székelykeresztúr között

Öt napon belül elkezdődik a 137-es megyei út felújítása Székelyudvarhely és Székelykeresztúr között; a munkálatokat két éven belül kell befejezze a kivitelező – tájékoztat Hargita Megye Tanácsa.

Napokon belül elkezdik az útfelújítást Székelyudvarhely és Székelykeresztúr között
2024. március 20., szerda

Csütörtökön rangsorolja tanácsosjelöltjeit az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete

Érdekesnek ígérkezik a marosvásárhelyi RMDSZ-es tanácsosjelölti lista, amelyről már biztos hiányozni fog Portik Vilmos jelenlegi marosvásárhelyi alpolgármester, de a katolikus iskoláért felelős aligazgató Tamási Zsolt is.

Csütörtökön rangsorolja tanácsosjelöltjeit az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete
2024. március 20., szerda

A Kaláka című televíziós műsor emlékeit idézik fel Csíkszeredában

A táncházmozgalomra épült közel fél évszázados tévéműsor, a Kaláka emlékeit idézik fel Csíkszeredában szombaton délután. Mindenkit várnak, akik részt vettek a műsor elkészültében, vagy bármiféleképpen kötődnek hozzá.

A Kaláka című televíziós műsor emlékeit idézik fel Csíkszeredában
2024. március 20., szerda

Autók ütköztek Jeddnél

Több autó ütközött össze a Maros megyei Jedd településen szerdán, nem sokkal 13 óra előtt – értesít a Maros megyei tűzoltóság.

Autók ütköztek Jeddnél
Autók ütköztek Jeddnél
2024. március 20., szerda

Autók ütköztek Jeddnél

2024. március 20., szerda

Kiss Maotun István tart előadást Csíkszeredában

Atila és Róma címmel tart előadást Kiss Maotun István Csíkszeredában március 22-én, pénteken Csíkszeredában.

Kiss Maotun István tart előadást Csíkszeredában
2024. március 20., szerda

Kiállítják Drócsay Imre gyűjteményét Csíkszeredában

Közel harminc év után ismét megtekinthető Drócsay Imre gyűjteménye Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában március 21-én. A művész munkáit legutóbb 1995-ben láthatták a csíkszeredaiak a Kriterion Házban.

Kiállítják Drócsay Imre gyűjteményét Csíkszeredában
2024. március 20., szerda

A háború szaggatta, kővé dermedt ország a költő szemével

Kopriva Nikolett kárpátaljai származású, sepsiszentgyörgyi költő frissen megjelent, Kővé zsugorodott ország című verskötetének mutatják be szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében.

A háború szaggatta, kővé dermedt ország a költő szemével
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!