Konfliktus a ballagás dátuma miatt

Konfliktus a ballagás dátuma miatt

Van, ahol előbbre hozták, máshol meghagyták a kicsengetés eredeti dátumát. Nincs egységes álláspont. Képünk illusztráció

Fotó: Haáz Vince

Keresztbe húzhatja több végzős diák – és szüleik – ballagási ünnepségi terveit a tavaly év végén megjelent egyik kormányrendelet. Sok iskola ugyanis a végzősök utolsó tanítási napjára, azaz június 2-ára tervezte a kicsengetési ünnepséget, azonban ezt a napot munkaszüneti nappá nyilvánította a kormány. Van, ahol rugalmasan kezelik, máshol még folyik az egyeztetés a dátum kiválasztásáról, van azonban, ahol már döntöttek. A csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban konfliktus alakult ki emiatt.

Barabás Hajnal

2023. január 19., 17:562023. január 19., 17:56

Vannak, akik repülőjegyet, mások éttermeket, zenészeket foglaltak le a tanévvégi ballagás megünneplésére, amelyet eredetileg június 2-ra terveztek. Csakhogy egy december 28-i kormányrendelet szerint ezt a napot munkaszüneti nappá nyilvánították.

A csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban a helyzet konfliktust eredményezett, ugyanis az iskola igazgatója, Varga László május 25-ét jelölte ki az új kicsengetési dátumnak, pedig ezt az iskola szülői bizottsága ellenezte.

Vitás helyzet alakult ki

Szőke Domokos csíkszeredai önkormányzati képviselő, a Márton Áron Főgimnázium vezetőtanácsának tagjaként a Székelyhon érdeklődésére elmondta, az iskola diákjai és a szülői bizottság

aláírásokat gyűjtöttek azért, hogy az iskola igazgatósága változtassa meg a kicsengetés újonnan kitűzött dátumát, és maradjon az eredetileg meghatározott június 2-i időpont.

Azt is kiemelte, hogy a 164 végzős diákból 141-en írták alá ezt a kérést. Az ügyet a szülői bizottság kérésére a vezetőtanács gyűlésén is tárgyalták, amely hatórásra nyúlt a téma kapcsán kialakult konfliktus miatt.

Szőke Domokos szerint mindössze annyit sikerült elérniük, hogy állást foglalhattak a ballagás dátumával kapcsolatban, és egyhangúlag arra kérték az igazgatóságot, térjen vissza a döntésére, vizsgálja újra, és tegyen meg mindent azért, hogy június 2-án lehessen a ballagás.

A vezetőtanács határozatot a dátumról nem hozhatott, ugyanis az iskola szervezeti és működési szabályzata szerint „a ballagási ünnepség időpontját és forgatókönyvét (programját) az igazgatóság dönti el a végzős diákok és osztályfőnökeik véleményének kikérése után. A ballagással összefüggő valamennyi kérdés az érintett diákokra és osztályfőnökeikre tartozik,

Idézet
vita esetén a döntéshozatalt átveszi az igazgatóság.”

Megkeresésünkre egy neve mellőzését kérő szülő arról beszélt, hogy azért ragaszkodnak az eredeti dátumhoz, mert a szülők közül sokan már előre lefoglalták az éttermeket, a rokonokat értesítették, hogy június 2-án lesz a ballagás, akik szintén ehhez a dátumhoz igazították a programjukat. Ráadásul

a külföldön élő rokonoknak, keresztszülőknek nehezebb újabb dátumra módosítani az utazásuk időpontját.

Mint fogalmazott, nem érti az iskola igazgatójának, Varga Lászlónak a hozzáállását, hiszen kivitelezhető az is, hogy maradjon a június 2-i dátum, más iskola is meg tudta oldani ezt.

Újravizsgálták: marad a májusi ballagás

„Hagyományosan az utolsó tanítási napon tartjuk a ballagási ünnepséget, ezért ebben a tanévben is így terveztük. Csakhogy december végén megjelent egy kormányrendelet, miszerint ezt a napot, június 2-át hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánították. Ez a helyzet vezetett nézeteltérésekhez” – magyarázta lapunknak Varga László, a Márton Áron Főgimnázium igazgatója. Hozzátette,

mivel az iskola hetven alkalmazottjának joga van a munkaszüneti naphoz, nemcsak a pedagógusoknak, hanem a kisegítő személyzetnek is, illetve a több száz diáknak a szünethez, ezért döntöttek úgy, hogy más dátumot választanak.

„Konzultáltunk a diákokkal, megkérdeztük őket, hogy május 25-e vagy május 26-a legyen a kicsengetés időpontja, legtöbben a 25-ét jelölték meg. Egyeztettünk az osztályfőnökökkel és a szakszervezettől írásbeli álláspontot kértünk. Ez alapján született meg január 12-én a döntés, hogy május 25-e legyen a ballagás napja” – fejtette ki. Hozzáfűzte, 130 nappal, közel öt hónappal az esemény előtt értesítették az érintetteket, a szülőket, kiközölték az új időpontot. Ezt a döntést újravizsgálták, de marad a május 25-e.

Idézet
A döntés mögöttünk van, ez végleges

– szögezte le.

A szülők nehezményezése kapcsán megjegyezte, hogy 2019-ben a csíksomlyói pápalátogatás idején is arra kényszerültek, hogy röviddel a ballagás előtt hozzák előrébb a kicsengetés dátumát, és akkor szintén át kellett a szülőknek szervezni az ünnepséget, de nem vetődött fel bennük, hogy elégedetlenkedjenek.

Van, ahol nem változtatnak

Ferenczi Attila, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium igazgatója érdeklődésünkre elmondta, még a tanévszerkezet módosítása előtt leszögezték a június 2-i időpontot a kicsengetési ünnepségre, ezért a szülőkkel szembeni méltányosságból, akik már lefoglalták a vendéglőket, közös megegyezéssel úgy döntöttek, hogy nem változtatnak ezen az időponton. Mint mondta,

ezt a munkaszüneti napot így is, úgy is be kellett volna pótolni más alkalommal, ezért úgy látták jónak, ha inkább megtartják ezen a napon a ballagást.

Hozzátette, ez a tanítási nap utolsó napja a végzős diákok számára, korábban nem volna jó kicsengetni őket, később pedig már elkezdődik a szünet, így maradt a június 2-i dátum.

Egyeztetések zajlanak a Bolyaiban

A marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban még zajlanak az egyeztetések a ballagási ünnepség időpontjával kapcsolatban. Itt is komoly fejtörést okozott, hogy június 2-át munkaszüneti nappá nyilvánították, ugyanis a végzősök ballagása éppen erre az időpontra esik.

Amint azt Hajdú Zoltán, az iskola igazgatója a Székelyhonnak elmondta, zajlanak az egyeztetések a tanárokkal, majd a szülőbizottsági elnökökkel és a szakszervezet képviselőivel is tárgyalni fognak. Ha minden fél beleegyezik, hogy a ballagás június 2-án, azaz a munkaszüneti napon legyen, akkor még a tanfelügyelőségnek is rá kell erre bólintania.

„Szeretnénk, ha maradna a június másodikai időpont a ballagásra, ha mindent meg lehet szervezni a törvényes előírások betartása mellett” – mondta az 1200 diákkal és 120 fős tantestülettel működő iskola igazgatója.

Egyébként hagyományosan május utolsó és június első napjaiban ballagnak a középiskolás diákok. Idén azonban május utolsó, illetve június első hete furcsán alakul, hiszen május 29-én pünkösdhétfő, de csütörtökön (június 1.) és pénteken (június 2.) is munkaszüneti nap van. Így valóban komoly gondot okoz több iskolában, hogy miként tudják úgy megszervezni a ballagását, hogy a tanárok, diákok, szülők, hozzátartozók is elégedettek legyenek.

7 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 23., csütörtök

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratáinál

Kikerekedett az autósok szeme kedden reggel, amikor Szejkefürdőnél, a Székelyudvarhely felé vezető egyetlen, korlátozásoktól mentes útvonalon is dugó alakult ki. Utánajártunk, hogy még milyen forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratáinál
2024. május 23., csütörtök

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe

Háromszázan dolgoznak a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér új utastermináljának építésén, amely előreláthatóan augusztusra készül el. Az infrastrukturális beruházások egyik fontos célja a repülőjáratok számának növelése.

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe
2024. május 23., csütörtök

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét

Három Fehér megyei gyanúsítottnál tartottak házkutatást a marosludasi ügyészség és rendőrség munkatársai: őrizetbe vettek két nőt, akiket Maros megyében elkövetett bolti lopásokkal gyanúsítanak.

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

Szavak nélkül mesélnek, nyelvi korlátokat küzdenek le a harmadik SepsiBook megnyitóját megelőző könyvkiállításon bemutatott Csupa-kép könyvek, amelyekben ugyan háttérbe szorul a szöveg, de kibontakozik a képzelet.

Elkezdődött a 3. SepsiBook
Elkezdődött a 3. SepsiBook
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

2024. május 23., csütörtök

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond

Hargita Megyéért Díjjal tüntették ki Burus-Siklódi Botondot, a Románia Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnökét, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza korábbi vezetőjét a megyei önkormányzat csütörtöki dísztanácsülésén.

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond
2024. május 23., csütörtök

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt

Régebbi projekteket vettek elő újra a gyergyószentmiklósi képviselő-testület májusi rendes ülésén csütörtökön: például a Csiky-kert fejlesztését, vagy az inkubátorház létrehozását az egykori öntöde irodaépületében.

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt
2024. május 23., csütörtök

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben

A Grand Hotelnél megjelenő hárombocsos anyamedvéhez riasztották szerdán a bálványosi bizottságot, amely hasonló esetekben a medvék sorsáról ítél. Jelen esetben a cél az áthelyezés lett volna, de probléma adódott.

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben
2024. május 23., csütörtök

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó

Még messze vagyunk az átadás időpontjától – 2024 vége reális előrejelzésnek tűnik –, de már világos kép rajzolódik ki a sepsiszentgyörgyi Állomás-negyedben újratervezett tó megcélzott állapotáról: a tó és környéke egy szabadidőközponttá alakulhat.

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó
2024. május 23., csütörtök

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén

Súlyos baleset miatt riasztották csütörtök délután a szászrégeni tűzoltóság munkatársait Görgényszentimrére. Mikrobusz és személyautó ütközött, két embert kellett kiszabadítani a roncsok közül.

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén
2024. május 23., csütörtök

Csipetnyi jövőkép: ilyen kell legyen egy autóbusz-végállomás

Új és tágas helyszínre költözött, váróteremmel és illemhellyel ellátott Marosvásárhelyen a Jeddi úti autóbusz-végállomás, amelyet csütörtökön mutattak be. Az Egyesülés negyedben és a vegyipari kombinátnál is készülnek a hasonló állomások.

Csipetnyi jövőkép: ilyen kell legyen egy autóbusz-végállomás
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!