Nem sokat tehetnek a kiskorúak dohányzása ellen a tanintézetek

Nem sokat tehetnek a kiskorúak dohányzása ellen a tanintézetek

A dohányzásnak számottevőbb következményei nincsenek az iskolában, és ezt tudják a diákok is. Képünk illusztráció

Fotó: Haáz Vince

Mindössze az iskola területén belül van hatásköre a tanintézeteknek fellépni a tanulók dohányzása ellen, az iskolák kapuján kívül nem sokat tehetnek a jelenség visszaszorítására. Legalábbis egyelőre, ugyanis amennyiben a szenátus után a képviselőház is elfogadja a 2002-ből származó 349-es számú törvény módosítását, akkor a kiskorúak számára tilos lesz a dohányzás a közterületeken. A szabályszegésért akár 500 lejes bírságban is részesülhetnek – amitől a tanulók szülei nem lesznek boldogok.

Barabás Hajnal

2023. február 12., 09:062023. február 12., 09:06

Ha hétköznap reggel 8.50 és 9 óra között (vagy a későbbi iskolai szünetek ideje alatt) elhaladunk a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola épülete mellett,

csoportba verődött diákokat láthatunk, amint cigarettaszünetet tartanak – akárcsak a felnőttek.

Az említett iskola korántsem az egyetlen, ahol szünetben cigarettáznak a kiskorúak, ez a létesítmény mindössze abban különbözik a többitől, hogy a járókelők és az autóvezetők számára szem előtt van. Pontosabban a tanulók, akiknek a cigarettázás idejére el kell hagyniuk az iskola területét, ezért nekik legalább a közeli körforgalom mentén haladó járdáig vagy a Kalász lakótelepi temető sarkáig kell menniük egy cigaretta erejéig.

Az iskola területén tilos

Sebestyén Kinga, a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola igazgatója megkeresésünkre elmondta, tudnak arról, hogy vannak diákok, akik dohányoznak az iskola környékén. A tanintézet belső rendszabályzata az iskola területén belül tiltja a dohányzást, kapun kívül azonban már nincs hatáskörük, hogy közbelépjenek.

„Régebb az iskola udvarán is rágyújtottak egyes tanulók, de

Idézet
azt legalább sikerült elérni, hogy a diákok már nem cigarettáznak az udvaron”

– jegyezte meg. Ha dohányzáson kapnak egy tanulót (az iskola területén), akkor először csak figyelmeztetésben részesítik, amennyiben ez megismétlődik, akkor

levonják a magaviseleti jegyét. „Mindössze ennyit tehetünk, más eszközünk nincs a dohányzás visszaszorítására”

– magyarázta. Ebben a tanévben még nem kellett senkinek levonni emiatt a magaviseleti jegyét, de mint megtudtuk, a korábbi években volt rá példa.

Dombi Gyula, a Csíkszeredai Helyi Rendőrség igazgatója a téma kapcsán megjegyezte, tavaly október óta naponta járőröznek az említett oktatási intézmény környékén, azóta ritkábban látni csoportosuló diákokat a járdán, az iskola kerítése előtt, így az ott dohányzó tanulók száma is csökkent. Egyébként ők is várják a vonatkozó jogszabályok módosítását, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni a kiskorúak közterületi dohányzása ellen is.

„Azzal egyetértek, hogy

Idézet
ha tilos alkoholt fogyasztani a közterületen, akkor ugyanez legyen érvényes a dohányzásra is, legalábbis kiskorúak esetében” –

tette hozzá az igazgató.

Meg van kötve a kezük

Hasonló gondokkal küszködnek a székelyudvarhelyi tanintézetek is. Trinfa Pálma, a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskola igazgatója megkeresésünkre elmondta, amikor 2016-ban bevezették a dohányzás korlátozására vonatkozó törvényt, amely tiltja a nyilvános, zárt terekben a cigarettázást, akkor az iskola rendszabályzatába belefoglalták, hogy ennek megszegése az iskolán belül kicsapással járhat. „A határozatot ismertettük a diákokkal, szülőkkel, és ez meglehetősen hatékonyan visszaszorította a dohányzást” – jegyezte meg.

Csakhogy 2020 óta kötelezővé vált az iskolai oktatás 18. éves korig, így ilyen intézkedést már nem lehet hozni,

gyakorlatilag nem csapható ki tanuló az iskolából.

Hozzátette, időközben a diákok rájöttek, hogy a dohányzásnak számottevőbb következményei nincsenek, így ismét megnövekedett a cigarettázók száma. „Ha rajta kapjuk a tanulót, behívatjuk a szülőket, esetenként levonjuk a magaviseleti jegyét, de ez nem eléggé hatékony módszer a dohányzás visszaszorítására a tanulók körében” – mutatott rá. Tőle tudjuk, hogy az iskola ötszáz diákjára négy ügyeletes tanár jut, akik nem tudnak ott lenni mindenhol, a diákok pedig megtalálják a módját és a helyét annak, hogy rágyújtsanak.

„A legfontosabb az lenne, hogy a törvényeket ne csak meghozzák, hanem be is tartassák, mert például hiába tilos az üzletekben kiszolgálni kiskorút dohánytermékkel, ha mégis könnyedén hozzájutnak a cigarettához. Így nehéz eredményt elérni.

Idézet
Ha nincs következménye a tetteiknek, akkor hatástalan bármilyen jogszabály”

– adott hangot véleményének az iskolaigazgató.

A jogszabályokról

A 2016-ból származó 15-ös számú törvény értelmében az oktatási intézmények minden helyiségében tilos a dohányzás, beleértve az udvart is. Ugyanez érvényes minden nyilvános, zárt térre is. A jogszabály szerint a tiltott helyen dohányzók 100 és 500 lej közötti pénzbírsággal sújthatók. Ugyanakkor a képviselőház asztalán van egy törvénymódosítás, a 2002-ből származó, 349-es számú törvényé, amely a dohányzás és dohánytermékek hatásainak megelőzését és visszaszorítását tűzte ki célul.

Galéria

Tiniként a legkönnyebb rászokni a dohányzásra, hosszútávú negatív hatásai pedig csak évek múltán jelentkezhetnek. Képünk illusztráció

Fotó: Barabás Ákos

A módosítástervezet bővítené a korlátozásokat, azaz többek között

megtiltaná minden 18 év alatti személynek a közterületen való dohányzást

(parkokban, stadionokban, sportpályákon, kulturális intézményekben, előadótermekben, gazdasági intézményekben és kereskedelmi egységekben, tömegközlekedéseken, buszpályaudvarokon, vonatállomásokon, repülőtereken, valamint a tanintézetekben és ezek 200 méteres körzetében). A törvényszegők számára 100–500 lej közötti bírságot is kiróhatnak. A módosítást ugyan a szenátus már hallgatólagosan elfogadta, ezt még jóvá kell hagynia a képviselőháznak is.

Tüdőbetegségeket okoz

Kurkó Csilla, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tüdőgyógyásza megkeresésünkre elmondta, a dohányzás hatásai csak évek múltán jelentkeznek, ezért a diákok, akiknek ép, egészséges tüdejük van, nem érzékelik azonnal annak negatív hozadékait.

„Azok az asztmás gyermekek, akik már átestek légszomjjal, köhögőrohammal járó asztmás krízisen, kevésbé valószínű, hogy dohányosok lesznek, azonban az egészséges tüdejű fiataloknál az a tapasztalat, hogy sokukat a cigarettadobozokon látható horrorisztikus képek sem rettentik el a cigarettázástól” – magyarázta. A tüdőgyógyász szerint

a tinédzserkor az az időszak, amikor a legkönnyebben rászokhatnak a dohányzásra, amelynek hosszútávú negatív hatásai csak évek múltán jelentkezhetnek.

Mint kifejtette, több új tanulmány is bizonyította, hogy a cigarettázás hosszú távon növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát, és egyéb tüdőbetegségeket is okoz, mint például a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD-t). Ez a betegség tüdőtágulással, a hörgők tágulásával és a légzőfelület beszűkülésével jár. „Ez

Idézet
mindenkinél kialakul, aki krónikus dohányos, csak abban van különbség, hogy kinél előbb, kinél utóbb.

Attól függően, hogy például milyen genetikájú, milyen más társbetegségekben szenved” – jegyezte meg.

Hozzátette, az elektromos cigaretták esetében szintén végeztek már tanulmányokat Kínában és az Amerikai Egyesült Államokban, amelyekben kimutatták, hogy ugyancsak károsak az egészségre.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 21., csütörtök

Postai tiltakozás jelentős ellenszélben

Nagy nyomás alatt vannak a postai dolgozók a vállalatvezetés részéről, amelynek az a célja, hogy eltántorítsák őket a tiltakozásban való részvételtől – panaszolta el a dolgozók szakszervezetének a Hargita megyei vezetője.

Postai tiltakozás jelentős ellenszélben
Postai tiltakozás jelentős ellenszélben
2024. március 21., csütörtök

Postai tiltakozás jelentős ellenszélben

2024. március 21., csütörtök

Itt a legújabb gyergyószentmiklósi zenekar első dala

Új zenekart alapított a tavaly feloszlott Teddy Queen együttes énekese. A friss zenekar tovább erősíti a gyergyói zenekarok névsorát. Felállásukat illetően igazi székely zenekarról beszélhetünk.

Itt a legújabb gyergyószentmiklósi zenekar első dala
2024. március 21., csütörtök

Kiköltöztetik a városból a csíkszeredai börtönt

A csütörtöki ülésén elfogadott memorandummal a kormány jóváhagyta a craiovai, a Târgu Jiu-i, a csíkszeredai és a brăilai börtön áthelyezését városon kívüli területekre.

Kiköltöztetik a városból a csíkszeredai börtönt
2024. március 21., csütörtök

Még át sincs adva, de már gondok vannak

Ismét a polgármester nélkül zajlott a gyergyószentmiklósi tanácsülés. A képviselő-testület elé került az a tervezet, amelyben az önkormányzat átadná a kórháznak a felújított épületrészét. A terv azonban több sebből vérzik, nem is fogadták el a tanácsosok.

Még át sincs adva, de már gondok vannak
Még át sincs adva, de már gondok vannak
2024. március 21., csütörtök

Még át sincs adva, de már gondok vannak

2024. március 21., csütörtök

A világnap üzenete: a másság nem probléma, hanem lehetőség

Legalább kétszáz gyermek ünnepelt örömzenével és közös tánccal a Down-szindróma világnapján a sepsiszentgyörgyi vártemplom gyülekezeti házában. A rendezvényen bebizonyították, hogy az elfogadásra és szeretetre azok is érdemesek, akik kitűnnek a tömegből.

A világnap üzenete: a másság nem probléma, hanem lehetőség
2024. március 21., csütörtök

Alpolgármesterből polgármester lenne Len Emil Balázs Gyergyószentmiklóson

Sajtótájékoztatón osztotta meg az elképzeléseit Len Emil Balázs, Gyergyószentmiklós jelenlegi alpolgármestere annak kapcsán, hogy ő is megméretkezik polgármesterjelöltként és tanácsosjelöltként az RMDSZ helyi előválasztásán.

Alpolgármesterből polgármester lenne Len Emil Balázs Gyergyószentmiklóson
2024. március 21., csütörtök

Újabb nacionalista cirkuszt szervezett Sepsiszentgyörgyön a Nemzet Útja

Hazafias román dallamokkal „örvendezteti” Sepsiszentgyörgy lakosságát a Nemzet Útja és a Nemzeti Mozgalom közösen szervezett demonstrációján Mihai Tîrnoveanu és néhány társa. Az akció csütörtökön délután vette kezdetét a város főterén.

Újabb nacionalista cirkuszt szervezett Sepsiszentgyörgyön a Nemzet Útja
2024. március 21., csütörtök

Csergő Tibor kötelességének érzi, hogy induljon az előválasztáson

Sajtótájékoztatón jelentette be Csergő Tibor, Gyergyószentmiklós jelenlegi polgármestere, hogy újra megméretkezik a helyi RMDSZ-előválasztáson.

Csergő Tibor kötelességének érzi, hogy induljon az előválasztáson
2024. március 21., csütörtök

Sokan vártak erre a hírre: újra megnyílik a parajdi wellnessközpont

Mintegy fél évnyi felújítási munkálatot követően szombaton ismét megnyitja kapuit az önkormányzati tulajdonban lévő parajdi wellnessközpont – közlik az intézmény Facebook-oldalán.

Sokan vártak erre a hírre: újra megnyílik a parajdi wellnessközpont
2024. március 21., csütörtök

Újból fogadhatnak látogatókat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház páciensei

Fogadhatnak látogatókat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház páciensei szombattól a hét minden napján, az arra kijelölt időpontokban. Hétközben az épületben zajló munkálatok miatt rövidebb időintervallumban lehet látogatókat fogadni.

Újból fogadhatnak látogatókat a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház páciensei
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!