Az iskolaigazgató hajthatatlan, a szülői bizottság lemondott

Az iskolaigazgató hajthatatlan, a szülői bizottság lemondott

Vitát eredményezett a ballagás dátuma a Márton Áron Főgimnáziumban. Képünk illusztráció

Fotó: Veres Nándor

Sokkolta a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium szülői bizottságát, ahogyan az iskola igazgatója eljárt a ballagás időpontjának kiválasztása ügyében. A lapunknak elküldött, az igazgatónak címzett levélben úgy fogalmaztak, hogy a tanintézet vezetője önkényesen, az iskola szabályzatának megsértésével döntött a kicsengetési ünnepség időpontjáról. Ennek okán a bizottság 12 tagja lemondott a tisztségéről. Ezzel szemben Varga László igazgató kitart az igaza mellett, szerinte jogszerűen járt el.

Barabás Hajnal

2023. január 20., 21:012023. január 20., 21:01

„Valósággal lesokkolt bennünket. Számunkra megalázó, hogy a sajtóból kell értesüljünk a végleges döntésről. Ez a nyilatkozat egyértelműen azt üzeni, hogy iskolánk vezetőségét nem érdekli a gyerekek, szülők, a tanárok és a vezetőtanács kérése” – reagált a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium szülői bizottsága a tanintézet igazgatójának a Székelyhonon megjelent nyilatkozatára.

korábban írtuk

Konfliktus a ballagás dátuma miatt
Konfliktus a ballagás dátuma miatt

Keresztbe húzhatja több iskola ballagási ünnepségi terveit a tavaly év végén megjelent egyik kormányrendelet. Sok helyen a végzősök utolsó tanítási napjára, azaz június 2-ára tervezték a kicsengetést, azonban ezt a napot munkaszüneti nappá nyilvánították.

A csütörtökön megjelent cikkünk nyomán többen is a lapunknak, illetve a közösségi médiában fejezték ki felháborodásukat, a Márton Áron Főgimnázium június másodikai ballagási dátumának május 25-re való áthelyezése kapcsán.

A konfliktus nyomán az iskola szülői bizottságának 12 tagja levélben mondott le tisztségéről.

A nekünk is elküldött dokumentumban úgy fogalmaztak, hogy megdöbbenéssel olvasták a Márton Áron Főgimnázium igazgatójának nyilatkozatát, amelyet a Székelyhon tett közzé. A szülők rámutattak, hogy

az iskola szabályzata szerint a ballagási ünnepség időpontját és forgatókönyvét (programját) az igazgatóság dönti el a végzős diákok és osztályfőnökeik véleményének kikérése után.

A szülők szerint az igazgató messzemenően megsérti a szabályzatot.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Idézet
„Ön nem csak a végzős diákok és osztályfőnökök véleményét, de a szülők és a vezetőtanács kérését sem vette figyelembe”

– fogalmaztak az igazgatónak címzett levélben. Hozzátették, számukra nagy csalódás, ahová alakult a ballagás időpontjának meghatározása, éppen ezért azonnali hatállyal egységesen benyújtják felmondásukat.

Varga Lászlóval, a Márton Áron Főgimnázium igazgatójával még azelőtt beszéltünk, hogy tudomásunkra jutott volna a szülői bizottság döntése. Arra kérdeztünk rá, visszatér-e döntésére, amely konfliktust eredményezett.

Idézet
„Az ügyet lezártnak tekintjük, továbbra is érvényes, amit korábban mondtam, felelős ember nem dobálózik a szavakkal”

– válaszolta. Korábban ugyanis határozottan leszögezte, hogy május 25-e marad a kicsengetés dátuma, merthogy június 2-át munkaszüneti nappá nyilvánították. Varga László utalt az előző cikkünkben idézett, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium igazgatójának nyilatkozatára – miszerint számos eljárást kell végigcsinálni, amíg döntés születhet egy ilyen ügyben –, ennek kapcsán úgy fogalmazott:

ez egy összetett ügy, ami elsősorban jogi természetű, másodsorban szervezési kérdés.

Hozzátette: ennél vannak komolyabb problémák is, amelyre koncentrálni kell, például a felkészülés az érettségi vizsgára.

Idézet
„Én nem óhajtom ezt a vitát folytatni, mint mondtam, a döntés mögöttünk van”

– jegyezte meg. Hozzátette, a döntését kiközölte az érintett diákoknak és rajtuk keresztül a szüleiknek. Azt is kiemelte, hogy az iskola jogszerűen járt el. „Tovább már vélemény kérdése, hogy helyes volt-e, bölcs volt-e, de nem érdemes a diákok körében zavart kelteni, uszítani” – szögezte le. Szerinte ezt az ügyet nincs, amiért tovább folytatni, mert nem lesz más verdikt.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Úgy véli, hogy a szülők többsége elfogadta ezt a döntést, tudomásul vette. Ugyanakkor arra is rámutatott, ugyan van néhány iskola, ahol megoldották, hogy június 2-án legyen a ballagás, azonban nem ez a jellemző sem megyei, sem országos szinten.

Demeter Levente, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség vezetője megkeresésünkre a Márton Áron Főgimnázium ballagási dátuma körül kialakult konfliktushelyzet kapcsán úgy nyilatkozott:

az iskolák saját maguk szervezik meg a kicsengetési ünnepséget, ezt nem szabályozza a tanfelügyelőség.

A ballagás megtartása ugyanis opcionális, a tanintézeteket nem kötelezik erre a jogszabályok. „Minden iskola akkor és úgy szervezi meg, ahogyan azt az iskolai közösség jónak látja” – jegyezte meg.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Tódor Imre, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium szakszervezeti megbízottja pedig úgy nyilatkozott megkeresésünkre, hogy objektív okok miatt nem vehetett részt a hétfői (január 16-i) iskolai szintű vezetőtanács-ülésén, amelyen amúgy is csak kizárólag megfigyelőként lehetett volna jelen. „Így nem tudhatom, hogy ott milyen érvek és ellenérvek hangzottak el.” A vezetőtanácsi ülésen tárgyalt kérdésről egyébként előző cikkünkben Szőke Domokos önkormányzati képviselő, vezetőtanácsi tag számolt be. Mint most

a szakszervezeti megbízott közölte a Székelyhonnal, az ülés hivatalos napirendi pontjai között nem szerepelt a ballagási időpontról szóló diskurzus, így ahhoz közvetlen módon nem is kellett hivatalos véleményt kifejteni.

„Mivel nem vehettem részt a gyűlésen, így előzetesen, a vezetőtanács elnökének kérésére írásban fejeztem ki véleményemet a 2. napirendi ponttal, azaz az idevágó jogszabály alapján szabaddá nyilvánított január 23-ai és június 2-i szabadnapokkal kapcsolatosan, valamint ezeknek a napoknak a pótlási tervével, az ezzel járó előterjesztett lehetséges kombinációk elfogadásáról és támogatásáról” – fejtette ki. Korábban írtuk ugyanis, hogy a vezetőtanácsnak egyeztetnie kell a szakszervezettel is az alkalmazottak munkaszüneti napjának és annak pótlási módjának ügyében.

Laczkó György, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium igazgatójától megtudtuk, június 2-án tartják a ballagási ünnepséget, mint ahogy azt ősszel leszögezték. „Nem lehet úgy dönteni, hogy mindenkinek jó legyen, ha más dátumra módosítanánk, a szülők háborognának, ha a munkaszüneti napon tartjuk, akkor az alkalmazottak joga csorbul” – magyarázta. Hozzátette, a legnagyobb baj az, hogy nincs egy biztos tanévszerkezet már tanév elejétől, hanem menet közben folyton változtatják, így nem lehet előre tervezni. Mint ahogy ez most is megtörtént, de mivel már ősszel a szülőknek június 2-át jelölték meg kicsengetési dátumként, figyelembe veszik azt, hogy azok is erre a napra készültek, éttermeket foglaltak le, így nem változtatnak ezen a dátumon.

15 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 24., vasárnap

Az idei költségvetésből törlesztették vadkárok miatti tavalyi tartozást

Tavaly 2,15 millió lej kárt okoztak a védett vadak a Hargita megyei gazdaságokban és a földeken, ám ebből múlt hónapig csak kevesebb mint egymillió lejt térített meg az állam. Aztán szinte egyik pillanatról a másikra rendezte az összes elmaradást.

Az idei költségvetésből törlesztették vadkárok miatti tavalyi tartozást
2024. március 24., vasárnap

Robbanás történt egy marosvásárhelyi üzletnél

Robbanás történt a marosvásárhelyi Köztársaság utcában egy elektronikai szaküzletben. A tűzoltók a helyszínre siettek.

Robbanás történt egy marosvásárhelyi üzletnél
2024. március 24., vasárnap

Nincs csapadék, van tarlótűz: ezúttal Csíkszereda határában ég a száraz növényzet

Nagyjából két-három hektáros területen ég a száraz növényzet a csíkszeredai Hargita utcában, a tűzoltók már kiszálltak a helyszínre.

Nincs csapadék, van tarlótűz: ezúttal Csíkszereda határában ég a száraz növényzet
2024. március 24., vasárnap

A Bolyai utca is sétálóutcává alakul, de csak hétvégére és délutánonként

Míg szinte minden erdélyi városnak van sétálóutcája, addig Marosvásárhelynek még mindig nincs egy olyan városi tere, amely csak a gyalogosoké. A polgármester tervei szerint májustól már két sétálóutcája is lehet a városnak.

A Bolyai utca is sétálóutcává alakul, de csak hétvégére és délutánonként
2024. március 24., vasárnap

Égő hulladék miatt került veszélybe egy lakóház

Lakóházra is átterjedhet a meggyulladt háztartási hulladék okozta vasárnapi tűz a marosvásárhelyi Toldi (Băneasa) utcában, az oltás jelenleg zajlik.

Égő hulladék miatt került veszélybe egy lakóház
2024. március 23., szombat

Még tart a böjti időszak, de recepteket azért már szabad nézegetni

A bárányhús nagyon megosztó tud lenni, és nem csak húsvét tájékán: vagy ínyencségnek tartják, vagy viszolyognak tőle, az átmeneti állapot fölöttébb ritka – pedig nem árt tudni, hogy hajdanán a székelység alapeledelének számított a gyapjas jószág.

Még tart a böjti időszak, de recepteket azért már szabad nézegetni
2024. március 23., szombat

Kigyulladt és porrá égett egy autó a templom mellett

Teljesen kiégett egy személyautó szombaton az apoldi vártemplom közelében.

Kigyulladt és porrá égett egy autó a templom mellett
2024. március 23., szombat

A Perkőn köszöntötték a tavaszt

Első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal szervezett Tavaszünnepet szombaton a kézdivásárhelyi Waldorf-közösség. A Perkőn megtartott, családias hangulatú eseményen a gyerekek ügyességi játékokon vehettek részt, de volt séta, piknik és magbörze is.

A Perkőn köszöntötték a tavaszt
A Perkőn köszöntötték a tavaszt
2024. március 23., szombat

A Perkőn köszöntötték a tavaszt

2024. március 23., szombat

Szalmabálák kaptak lángra a zabolai Páván

Pincében tárolt szalmabálák kaptak lángra a Zabolához tartozó Páva falurészen szombaton délután. A hivatásos és önkéntes alakulatok jelenleg is dolgoznak az oltáson, személyi sérülés nem történt.

Szalmabálák kaptak lángra a zabolai Páván
2024. március 23., szombat

Különleges tárlattal ünneplik a színház világnapját Háromszéken

A színház világnapja alkalmából a magyar színjátszás hőskorát megidéző kiállítással tiszteleg a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, együttműködésben a kassai Thália Színházzal és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházzal.

Különleges tárlattal ünneplik a színház világnapját Háromszéken
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!